#1 Cedar vs. Fichte op Klassieke Gitaren!

Om onze 9-delige Blog-serie over klassieke gitaren af te trappen, bespreken we de twee meest voorkomende top-houtsoorten in de industrie in deze eerste editie: Cedar en Fichte.
14 april 2018 in
MAD97, Maarten Dispa
| Nog geen reacties

Houtsoorten 

Op klassieke gitaren zijn de meest gebruikte top-houtsoorten Ceder en Fichte en er is een eeuwigdurende discussie over welke beter lijkt te zijn.

Terwijl Fichte traditioneler is en al langer in de industrie wordt gebruikt, is Ceder populair geworden vanaf mid jaren zestig. Fichte gitaren hebben meestal een vrij direct geluid met een bel-achtige toon. Ze lijken duidelijker, evenwichtiger en hebben soms meer sustain. Ceder maakt de gitaar echter donkerder, warmer en over het algemeen voller.

We hebben Levi Akkerman, gitaarleraar en professionele speler, laten spelen op twee bijna-exacte Ramirez 1A's. Eén heeft een Ceder top (Ramirez 1A 1974) terwijl de andere een Fichte top heeft (Ramirez 1A 1988).

Het leeftijdsverschil is iets om in gedachten te houden tijdens het luisteren naar de vergelijking, de iets oudere Ceder top is helderder dan ze zou zijn als ze dezelfde leeftijd had als de Fichte top. Dit verschil is echter klein, Ceder rijpt altijd eerder dan Fichte.

De opname is gemaakt met een Ear Trumpet Chantelle en een Neumann Condensor.

Luister zelf naar welk top-hout u het beste vindt klinken en laat het ons horen! Neem gerust contact met ons op bij vragen over houtsoorten en klassieke gitaren. 


Aanmelden om een reactie achter te laten