11 gitaarfilms, -series en -docu’s voor de donkere dagen!

Optreden zit er even niet in, concerten bezoeken ook niet en buiten is het koud en nat. Wat nu? Zet de popcorn maar klaar, want we zetten elf inspirerende gitaarseries, -fims en -docu’s op een rij.
7 november 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

1 Devil at the Crossroads

Te zien via: Netflix

En ineens was ie daar: Robert Johnson. De man werd niet ouder dan 27 jaar, nam alles bij elkaar één album op en werd vooral na zijn dood legendarisch dankzij zijn unieke manier van spelen. Rollend, grommend en alsof zijn leven er vanaf hing. Clapton, Hendrix, Young, King: ze hebben er allemaal een graantje van meegepikt. In de Netflix docu gaan ze op zoek naar het verhaal achter deze legende.

2 DeWolff in Europa

Te zien via: NPOStart, 2Doc.nl

Een heerlijke roadmovie over een powertrio met het onzalige plan om tijdens een tour een ambachtelijk album op te nemen met cassettebandjes en een Tascam recorder van 50 euro. Want naast spelen, bestaat de core business van veel muzikanten toch uit wachten, wachten en wachten. En in de bus zitten. In die tijd kan je net zo goed aan je nieuwe plaat werken. Toch? Njaaa…kijk en oordeel zelf.

3 Springsteen on Broadway

Te zien via: Netflix

Eén man, zijn vrouw, een piano en een Takamine: zo kwetsbaar zagen we The Boss nog nooit.

4 Adje

Te zien via: NPOStart

Onze eigen gitaarheld maakte naam met zijn band Vandenberg en de hij tourde daarna over de hele wereld met onder meer Whitesnake en ook even met AC/DC. In deze docu zien we vooral de weg naar het uiteindelijke doel: de doorstart van Vandenberg in 2020.

5 Coco

Te zien via: Disney+

Dit is er eentje voor alle leeftijden, want Coco is een heerlijke familiefilm zoals alleen Disney/Pixar ze kan maken. Alles klopt: het verhaal, de karakters en natuurlijk de muziek. Wil je een (klein) kind verleiden ook eens een gitaar op te pakken? Kijk dan deze film, ‘Coz, when life gets me down, I play my guitar’.

6 Gitaarjongens in Carré

Te zien via: NPOStart

Henny Vrienten (Doe Maar) belde eens wat rond en kreeg zo het neusje van de gitaarspelende zalm op het podium van Carré. Harry Sacksioni, JB Meijers, Jan Akkerman, George Kooijmans en nog vele, vele anderen laten niet alleen zien hoe goed ze zijn, maar vooral hoe leuk ze het vinden om gitaar te spelen.

7 Somebody up there likes me

Te zien via: NLZiet

Schilder, roker, drinker, snuiver, spuiter, vader, opa, Rolling Stone, mondharmonica speler én gitarist Ronnie Wood vertelt in deze docu waarom hij nergens spijt van heeft. Want hij speelde over de hele wereld met de allergrootsten. In deze intieme docu blikt hij terug en krijgen we aan de hand van veel privé beeldmateriaal een heel bijzonder kijkje in zijn leven.

8 Keith Richards, Under the influence

Te zien via: Netflix

Als Ronnie zijn eigen film krijgt, mag Keith natuurlijk niet ontbreken. Niet zo persoonlijk als de docu van collega Wood, want we zien vooral Keith Richards die zijn nieuwe solo-plaat opneemt. En terwijl hij dat doet geeft Bijzonder Hoogleraar Richards les in de roots van de Rock&Roll. Het piept, het kraakt, but boy, do we like it!

9 Serie: Song Exploder

​Te zien via: Netflix

Deze serie gaat veel verder dan de gitaar, want hoe maakt Alicia Keys dat ene liedje? Hoe kwam REM op Losing my Religion? Waarom zit daar een mandoline in? En een paar klappende handen in de beat? Eerst was er alleen de podcast waarin topmuzikanten openhartig en vaak wat verbaasd en overweldigd vertellen over hun grootste successen: Heb ik dat gemaakt? Nu is daar ook een prachtig gefilmde serie van. Aanrader voor iedereen die met wat voor instrument dan ook muziek maakt.

11 This is Spinal Tap

Te zien via: iTunes (3,99 euro)

Herfst betekent niet alleen blaadjes op het spoor, want het brengt ons ook de Elfde van de Elfde: Nigel Tufnel Day (officieel alleen gevierd in 2011, uiteraard)! De man met een versterker die niet tot tien maar tot Elf gaat. Wie wil dit nou niet! Rob Reiner filmt in deze mockumentary het wel en wee van Tufnels band Spinal Tap. Dus zien we krankzinnige kapsels, ontploffende drummers, bizarre gitaren en dartelende dwergen op het podium. En veel, heel veel strakke broeken. Om alle clichés af te maken is er natuurlijk een soundtrack met hilarische rock-nummers. Een klassieker.

10 The Broken Circle Breakdown

Te zien via: Videoland

Een prachtige Vlaamse film die zich voltrekt als een country-liedje, want dat krijg je als een banjospeler en een vrouw uit een tattoo shop als een blok voor elkaar vallen. Snel daarna is ze zwanger en staat de wereld op zijn kop. Een film over liefde, teleurstelling, succes en vooral veerkracht.  Met een soundtrack om je akoestische vingers bij af te likken.


Aanmelden om een reactie achter te laten