#4 Nagel-Onderhoud voor Klassieke Gitaren

Deze week zullen we het hebben over het belang van goede nagels, dit is samen met de vingertop namelijk dé doorslaggevende factor voor een mooie toon en een prettige speelervaring.
5 mei 2018 in
MAD97, Maarten Dispa
| Nog geen reacties

Omdat voor de klank en speelwijze juiste nagels erg belangrijk zijn, hebben wij "Pumping Nylon" van Scott Tennant geraadpleegd hiervoor (Evenals velen van onze clienten). Hier komen overigens ook de afbeeldingen uit. 

 

Toon Productie

 

Hoewel het bespelen met beide handen gebeurd, wordt de meeste toon geproduceerd met de rechter hand (of de strummende/plukkende hand). Over het algemeen zijn er zeven factoren die van belang zijn bij het produceren van de mooiste toon, deze factoren hebben op hen beurt weer allemaal invloed op elkaar.  

Eén van deze factoren zijn de nagels en de juiste lengte en vorm hiervan. Dit is tevens ook de belangrijkste factor, de nagels bepalen hoe succesvol je de andere zes factoren (Die allen betrekking hebben op de speelwijze) kan uitvoeren. 

Als het om nagels gaat, zijn er twee zaken belangrijk. De lengte en de vorm, deze zullen we beide behandelen. Beginnend met de lengte. 

Nagellengte

De grootste vergissing die mensen maken is dat klassiek-gitaristen hele lange nagels hebben, dit is niet het geval. Als een nagel té lang is wordt er weerstand opgebouwd en zal de speelsnelheid, en bovendien het gemak, zeer afnemen.  

Om te kijken of je nagels de juiste lengte zijn, maken we gebruik van deze makkelijke methode. Als je je vingertop horizontaal tegen bijvoorbeeld een vijl kan zetten waarbij het vlees en de nagel tegelijk het oppervlak raken, is het precies goed. Dit is links te zien in de afbeelding hieronder. In het middelsta scenario is de nagel te lang en in het rechter scenario is de nagel te kort. 

Bij het bijwerken van de nagellengte is het belangrijk het knippen van de nagels te vermijden. Knippen zorgt voor barstjes en kleine scheuren waardoor de sterkte van de nagel afneemt. Wij raden aan om de nagel (indien mogelijk) regelmatig bij te werken met een vijl. 

Nagel Types en Vormen

 Voordat je je weet in welke vorm je je nagel moet vijlen is het van belang om te weten wat voor type nagel je hebt. 

We onderscheiden over het algemeen vier verschillende type nagels, hieronder in de afbeelding te zien. 

Aan de hand van uw type nagel kan bepaald worden welke vorm hier het beste bij past. Wel is het goed om te weten om een nagel niet té rond te maken en ook zeker niet té puntig. Beide gevallen zorgen voor weerstand bij het raken van de snaar en kunnen ook sneller voor haakjes in de nagel zorgen. 

Deze twee nagelvormen adviseren wij bij vrijwel alle nageltypes, bij nageltype C raden wij aan vooral de linker te gebruiken. Voor spelers die opzoek zijn naar een snellere speelstijl (ongeacht nageltype) adviseren wij het gebruik van de rechtervorm. 



Aanmelden om een reactie achter te laten