#5 Verschil tussen Flamenco en Klassieke gitaren.

Deze week zullen we een kijkje nemen naar de belangrijkste verschillen tussen de Flamenco-gitaar en de traditionele Spaanse klassieke gitaar.
12 mei 2018 in
MAD97, Maarten Dispa
| Nog geen reacties

Flamencogitaren lijken misschien op traditionele Spaanse klassieke gitaren, maar vanwege hun iconische speelstijl en klank hebben ze een geheel andere constructie nodig.

Houtsoorten 

Wat betreft houtsoorten worden Flamenco gitaren traditioneel gemaakt met Spaans Cypresse voor de achter- en zijkanten, Cedar nek, ebbenhouten toets en een Fichte (in sommige gevallen Ceder) top. Dit traditionele model staat bekend als de "Blanca", verwijzend naar zijn lichte en natuurlijke kleur.

Naast de "Blanca" is er ook de "Negra". Dit model is qua constructie gelijk aan de "Blanca" maar maakt gebruik van donkere houtsoorten zoals cocobolo of Indisch palissander. Het warmere geluid is te horen op veel opnames van Paco de Lucía.

In de video hieronder laat Levi Akkerman het verschil horen tussen een traditionele Flamenco Blanca gebouwd door Mariano Conde en een Spaanse klassieke gitaar gebouwd door Jaroslav Mach. Hoewel de instrumenten op elkaar lijken, kun je het verschil in kracht en attack goed horen. 

Constructie 

 

Omdat een Flamenco-gitarist meer kracht en attack nodig heeft in zijn geluid dan een klassieke gitarist, is de constructie van deze instrumenten behoorlijk anders.

De top is zo dun mogelijk gebouwd om de meeste trillingen te krijgen. Omdat de Flamenco-gitarist speelt met traditionele ritmische accenten, is een ongelooflijk lichte dubbele "slagplaat" bevestigd, een Golpeador genaamd. Voor bespeelbaarheid is de brug lager dan op een klassieke akoestische gitaar. Om te voorkomen dat de snaren buzzen, is het mensuur van een Flamenco-gitaar vaak langer en wordt het instrument bespannen met snaren van hoge spanning.

De verdere vorm van het instrument is hetzelfde, hoewel de Flamenco-gitaar iets ondieper en kleiner kan zijn.

Aanmelden om een reactie achter te laten