Alles wat je moet weten over de scale length van een gitaar!

De mensuur, of zoals de meeste gitaristen het noemen: scale length, heeft veel invloed op hoe een gitaar speelt, voelt én klinkt. Lees hier alles wat je moet weten over de scale length die het beste bij je past.
9 februari 2022 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Wat is de scale length van een gitaar?

De meeste mensen denken dat de scale length (mensuur in goed Nederlands) de lengte aangeeft van de hals van een elektrische of akoestische gitaar. Dat is niet helemaal waar, want de scale length heeft wel invloed op de lengte van de hals, maar het geeft eigenlijk de lengte aan van de snaren op een gitaar, gemeten van de kam op de kop (nut) tot de kam op de brug (bridge).

Maar hoe meten ze dat dan bij een elektrische gitaar, want dan hebben de snaren door het aanpassen van de brug toch een verschil in lengte?

Daar is iets op bedacht: voor de scale length wordt de snaar gemeten tot de 12e fret, die is kaarsrecht en dat vermenigvuldig je dan met twee om tot één duidelijke maat te komen.

Wat is het verschil tussen een short scale en een full scale gitaar?

Je kunt een grove indeling maken tussen ‘short scale’ en ‘full (of long) scale’ gitaren en daarnaast zijn er een heleboel varianten.

Een full scale gitaar is zo’n beetje de gouden standaard die terug te vinden is op een Fender Strat- of telecaster, op een Martin Dreadnought of OM en heel veel andere gitaren en zo'n full scale heeft een lengte van 25,5 inch (65 centimeter)

Een short scale gitaar heeft een mensuur van ongeveer 24,75 inch (63 centimeter) en die vindt je bijvoorbeeld op een Gibson Les Paul of J45 of op een Martin 000 model. Omdat de meeste grote gitaarbouwers in VS zitten, wordt scale length vaak aangegeven in inches, maar bij Spaanse of klassieke gitaren zie je het in centimeters of millimeters. Een ‘senorita’ of 7/8 model is dan het best te vergelijken met een short scale. 

Daarnaast zijn er heel veel varianten die extra kort zijn, zoals de populaire Wee Lowden en Sheeran gitaren met een scale length van 24 inch.

Er zijn ook gitaren met een extra lange mensuur, zoals de baritone gitaren, waarvan de snaren meer dan 10 centimeter langer kunnen zijn dan bij een standaard gitaar.

Bas gitaren hebben (meestal) een scale length van 34 inch: ruim 86 centimeter.

Hieronder vindt je een overzicht van veel voorkomende akoestische én elektrische gitaren met hun scale length in inches en centimeters.

Elektrische gitaren

Scale length in inches

Mensuur in millimeters

Fender Jaguar

24"

610 mm

Gibson/Epiphone (meeste)

24.75"

628 millimeter

PRS (meeste) & Eastman hollow body

25"

635 millimeter

Fender (meeste) & PRS Silver Sky

25.5"

648 millimeter

Ibanez (7-snarig)

26.5"

673 millimeter

Baritone gitaren

27"-30"

686-762 millimeter

Bas gitaren

34"

864 millimeter

 

Akoestische gitaren

Scale length in inches

Mensuur in millimeters

Sheeran/Lowden (W-model)

24"

610 mm

Gibson (meeste) Martin 000/00/0 modellen

24.75"

628 millimeter

Martin and most other dreadnought/OM models. Taylor Grand Auditorium

25.5"

648 millimeter

Akoestische baritone gitaren

26.8"-30"

680-762 millimeter

Akoestische bas gitaren

34"

863 millimeter

 

Wat is een multi-scale gitaar?

Een multiscale gitaar wordt ook wel fan fretted genoemd, omdat de frets niet recht, maar schuin op de hals staan. Dat komt doordat de dikkere snaren op deze gitaren langer zijn, dan de dunne. Zo maak je de lage tonen lager en de hoge hoger en dat biedt mogelijkheden om een totaal andere expressie aan je spel te geven. Veel metal gitaristen hebben dit al ontdekt, maar ook bij een akoestische gitaar zorgt dat voor een unieke ervaring én sound.

Wat is de beste scale length voor mijn gitaar?

De beste scale length bestaat niet, want dat is heel persoonlijk. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van de beste scale length voor jouw gitaar. Ten eerste: het gevoel! Want de lengte van de snaren bepaalt hoeveel spanning erop staat. Hoe langer de snaar, des te meer spanning. Sommige spelers vinden dan prettig, bijvoorbeeld voor het spelen van akkoorden, slagpartijen en mooie runs.

Andere spelers zoeken juist wat meer bewegingsruimte voor ‘bends’ in het soleerwerk. Dat gaat met een kortere scale length makkelijker, omdat er minder spanning op de snaren staat. Weer andere spelers vinden een kortere hals prettiger, omdat de frets iets dichter op elkaar staan en dat komt bij solo’s of iets kleinere handen goed van pas. Weer andere spelers waarderen juist iets meer oppervlakte als extra werkruimte om de vingers goed kwijt te kunnen.

Een paar millimeter verschil in scale length kan je een heel anders speelgevoel geven, maar er zijn ook gitaristen die bijna moeiteloos overstappen van een full scale Stratocaster naar een short scale Les Paul, omdat dat beter past bij dat ene  nummer of die ene gitaarpartij. Het is écht voor iedereen anders en daarom is het goed om te weten dat de bovenstaande lijst niet compleet is. Veel gitaarbouwers (onder meer Taylor en PRS) maken ook tussenmaten die weer net iets langer of korter zijn en jou misschien dat ultieme gitaargevoel geven.

Diane Ponzio legt in deze video goed uit wat dat de scale length betekent voor Martin gitaren.

Een andere reden om naar de scale length te kijken is de klank van de gitaar. Over volume zijn de meningen wat verdeeld: de één zegt dat full length gitaren harder klinken, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Dat hardere volume kan bijvoorbeeld ook komen door een andere constructie van de klankkast.

Langere snaren zorgen wél voor meer laag en dus een andere ‘balans’ in toon. Dat hoor je duidelijk terug in de dieper klinkende baritone gitaren met een langere scale length. Ook hier is het een kwestie van uitproberen, wat het beste bij jouw wensen past en dat kan altijd in onze winkel in Dedemsvaart want daar staan, naast 1000 gitaren, de full scale koffie en de short scale espresso voor je klaar!

Aanmelden om een reactie achter te laten