Alles wat je wil weten over de Martin Custom Shop

Heel veel Fellows dromen ervan ooit een Martin Custom Shop gitaar te hebben, dus we krijgen veel vragen over deze unieke instrumenten met een rijke geschiedenis. Als Martin Custom Shop Expert Dealer hebben we een zeer warme relatie met deze iconische gitaarbouwer, dus aan wie kun we al die vragen beter stellen dan aan onze vrienden in Nazareth, Pennsylvania?
10 december 2021 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties


In de afgelopen 20 jaar hebben we het voorrecht gehad om veel Fellows te helpen bij het maken van hun Martin Custom Shop gitaar en we weten dat er veel gitaristen zijn die serieus overwegen om ooit ‘The One’ te bestellen waar ze al jaren van dromen, maar misschien toch wat terughoudend zijn en graag wat meer willen weten voordat ze die volgende, grote stap zetten.  Daarom willen we graag Carmen Cortez en Scott Sasser van Martin Guitars bedanken voor het zo gul delen van hun tijd en expertise via telefoon en e-mail.

"Dat doen we heel graag! Jaren geleden bezochten we The Fellowship of Acoustics vlak na de opening van de nieuwe winkel in Dedemsvaart. Iedereen die ooit in The Fellowship is geweest, zal Rudi's geweldige visie, kennis en passie voor gitaren begrijpen en de winkel is geweldig! Zowel Rudi als Coen weten heel veel van zowel nieuwe als vintage gitaren en zo kunnen ze iedereen helpen die hun winkel bezoekt heel goed helpen. Vanaf deze kant van de Atlantische Oceaan kunnen we zien dat Coen geweldige sociale media en online inhoud maakt. En last but not least: het personeel in de werkplaats van The Fellowship of Acoustics is top en ook hier in de Martin fabriek getraind. We hebben er nooit aan getwijfeld dat The Fellowship een van de grootste beroemde gitaarwinkels ter wereld zou worden en je kunt er zeker van zijn dat Martin het beste zal laten zien dat het te bieden heeft bij The Fellowship of Acoustics."


De Martin Custom Shop biedt een unieke kans om uw Dream Guitar te laten bouwen volgens eigen wensen en specificaties. Maar een gitaar bestellen die je nog nooit eerder hebt bespeeld, is eng en een grote sprong in het diepe. Wat is je belangrijkste boodschap aan iedereen die erover denkt om die sprong te wagen?

"We snappen dat het spannend is, maar wees gerust: met bijna 200 jaar expertise hebben wij bij Martin vertrouwen in elk aspect van de materialen die we gebruiken en de constructie.  Dankzij de goede, warme contacten en heldere en open commutatie met ons netwerk van Expert Dealers kunnen we heel goed samenwerken aan de dynamiek en nuances van een voorgesteld instrument en dat maakt het uiteindelijke resultaat goed te voorspellen. Zie het alsof je een huis bouwt , je werkt dan samen met je architect of ontwerper en zo worden vertrouwen een onderdeel van het ontwerp al lang voordat de eerste steen van een huis is gelegd. Als je een Martin Custom Shop gitaar bestelt, kun je er zeker van zijn dat het ons voorrecht is om een instrument te maken waar je een leven lang van kunt genieten. We nemen het heel serieus en we hebben er dus het volste vertrouwen in dat de sprong in het diepe vanaf de eerste noot zal worden beloond."


Wat onderscheidt een Custom Shop Martin van een normale Martin?

"Het is goed om te weten dat het niveau van handwerk dat aanwezig is alle Martin-instrumenten een behoorlijke impact heeft op al onze gasten onze fabriek hier in Nazarath bezoeken. Dus het klopt zeker dat er in heel veel Martin gitaren iets ‘customs’ zit. Maar een via de "Custom Shop" bestelde Martin beweegt zich door andere handen en in een ander tempo vanwege materialen of materiaalcombinaties die niet gemakkelijk uitwisselbaar zijn met ons meer uniforme productieproces.  Voor Martin zijn de Custom shop gitaren one of a kind, build one at a time. 


Hoeveel mensen werken er momenteel in de Custom Shop en -gemiddeld- hoe lang werken ze al bij Martin? 

"Dat is geen vast aantal en wissel per onderdeel van de bouw van een gitaar. Ons hide glue team zijn bestaat bijvoorbeeld uit niet meer dan 25 specialisten en hun ervaring wisselt van enkele jaren tot enkele decennia. Hun vaardigheden kunnen ze elders in de fabriek hebben ontwikkeld en daarna worden ze uitgenodigd om in het Custom Shop team te solliciteren als posities beschikbaar komen. Door onze hele lijn zijn er andere collega's die zich richten op specifieke onderdelen tijdens de bouw. Dat kan heel precies inlegwerk zijn, of juist iets aan de body van een gitaar, lakwerk – noem maar op.  Omdat Custom Shop gitaren een kleiner onderdeel zijn van ons totaalplaatje, kan een kleiner en flexibeler aantal van ons productieteam hun specifieke expertise gebruiken voor deze unieke verzoeken."


Is het mogelijk om rechtstreeks met de Martin Custom Shop contact op te nemen en zo een gitaar te bestellen? 

"Wij geloven dat het voor ons het beste is om ons te concentreren op het bouwen van gitaren en laten je graag helpen door onze geautoriseerde Martin Custom Shop-dealers om wensen te vertalen naar een Custom Shop gitaar. Deskundige dealers zoals The Fellowship of Acoustics hebben een breed scala aan Martin én andere gitaren beschikbaar, zodat je goed kunt zien én vergelijken. Dat zorgt ervoor dat je precies weet wat je kunt verwachten van je Custom Shop gitaar. Omdat we in de eerste plaats gitaarbouwers zijn, kunnen we zo'n service niet bieden. Dus om de best mogelijke Custom Shop ervaring te bieden, is het altijd het beste om samen te werken met een geautoriseerde Martin Custom Shop-dealer. Die dealer is er om eventuele vragen te beantwoorden, voor en tijdens de bouw van een gitaar en vooral als ze een Custom Shop Expert zijn, communiceren ze rechtstreeks met ons."

De Fellowship of Acoustics is er trots op Martin Custom Shop Expert Dealer te zijn. Aan welke criteria voldoen deze gitaarwinkels om op dat niveau te komen?

"Ze zijn zeer gespecialiseerd in alle aspecten van Martin Guitars en moeten worden beschouwd als "best in industry" van akoestische gitaarexperts. Momenteel zijn er slechts vier in de EU, waaronder The Fellowship. Ze moeten een bewezen staat van dienst hebben in het verkopen en bouwen van high-end Martin Custom Shop gitaren.  Custom Shop Expert Dealers zijn speciaal opgeleid om klanten te adviseren over Custom Shop Expert producten. Toegewijd personeel, evenals regelmatige bezoeken aan de Martin-fabriek voor training en speciale inkoopevenementen zijn voorbeelden van de programmavereisten. Martin Guitar En een Custom Shop Experts heeft uitgebreide kennis en jarenlange ervaring in de samenwerking met de Martin Custom Shop."


Komt een Expert Dealer het dichtst in de buurt van direct contact met de Martin Custom Shop?

"Ja, dichterbij kan je niet komen, omdat The Expert Dealers ongeëvenaarde expertise, kennis en inzicht bieden in wat Martin voor jou kan betekenen. We werken vaak samen met de Expert Dealers om speciale Custom Shop-modellen te bouwen en te promoten, zoals de Vintage Low Gloss D28 die we onlangs naar de Fellowship hebben verzonden en de Adirondack topped 028  en  0028's. Voor 2022 kun je veel meer van deze speciale runs verwachten en ze zullen allemaal iets unieks hebben dat je bij een Custom Expert kunt krijgen. We zijn ook van plan om regelmatig unieke en zeldzame houtsoorten aan te schaffen en we nemen contact op met ons Expert Dealer-netwerk om deze sets hout aan te bieden wanneer ze beschikbaar komen. De 00018 met Cubaans mahonie die door de winkel ging is daar een mooi voorbeeld van. 
Dat is nog niet alles, want Custom Shop Expert Dealers hebben nauwe, langdurige relaties ontwikkeld met onze Custom Shop medewerkers. Ze hebben een directe lijn naar de Martin Custom Shop met extra ondersteuning van Martin-verkoopmedewerkers en distributiepartners. Martin collega's werken persoonlijk samen met de Custom Shop Experts tijdens fabrieksbezoeken. We selecteren met de hand speciale houtsets en werken samen aan ontwerpen. Een belangrijk onderdeel is het meenemen van Custom Shop Expert-personeel op speciale rondleidingen door de Martin Customer Shop. Ze krijgen de Martin Custom Shop-collega's te zien en te ontmoeten. Het is heel waardevol dat ze onze cultuur en ons vak begrijpen. We hebben in het verleden een deel van de Fellowship-medewerkers al hier mogen verwelkomen en zullen dit in de toekomst zeker blijven doen."

Wat is de gemiddelde wachttijd voor een Martin Custom Shop gitaar?

"Elke Custom Shop gitaar is anders, dus de wachttijd kan sterk verschillen.  Voorafgaand aan de uitdagingen van de afgelopen 18 maanden, konden sommige, relatief eenvoudige opdrachten binnen een half jaar af zijn. Maar de wat meer geavanceerde verzoeken, zoals aangepaste lijm of een rijke inlay, kan veel langer duren. En er is veel meer interesse in gitaren en dat maakt dat je gemiddeld moet rekenen op een wachttijd van 10 tot 12 maanden.”'

En tot slot ‘the million dollar question’: veel gitaristen denken dat een Martin Custom Shop gitaar erg duur is. Klopt dat?

"We zijn blij dat je het vraagt, want het kan soms duur zijn, maar meestal is het niet duur. Kijk maar naar de Custom Shop Martins die The Fellowship bestelde voor hun 20-jarig  jubileum met  Adirondack sparrentoppen  in plaats van Sitka. Ze zijn allemaal gemaakt in onze Custom Shop met een zeer bescheiden upcharge in vergelijking met onze standaardmodellen.  Door nauw samen te werken met artiesten, gitaarwinkels en liefhebbers die prettige, gepersonaliseerde gitaren willen bouwen, kunnen we echt intieme en  soms subtiel verschillende instrumenten maken. Dan gaat het dus niet om rijk versierde gitaren met heel veel parelmoer in de hals. Dus: ja, een gitaar uit de Martin Custom Shop kost meer, maar de prijzen liggen zeker in het bereik van ons gewone stervelingen.  Ons punt is: de overgrote meerderheid van de Custom Shop gitaren  zijn voor eenvoudige, spelergerichte veranderingen en ze gaan niet gepaard met astronomische prijskaartjes.
Maar we weten natuurlijk ook dat het de meer over-the-top opdrachten met exotische houtsoorten en prachtige inlay zijn die veel trekken, deels omdat ze zo duur zijn. Ook op die luxe gitaren zijn we erg trots, maar ondanks de interesse die ze genereren, vormen ze een duizelingwekkende minderheid van het werk dat we doen in de Custom Shop. Zo kan het idee ontstaan dat op maat gemaakte gitaren enorm duur zijn.  De realiteit is dat ze meer binnen handbereik zijn dan de meeste klanten soms denken. Informeer gewoon eens bij een Expert Dealer en de kans is groot dat je aangenaam wordt verrast."
Aanmelden om een reactie achter te laten