Bourgeois Guitars: Wow!

De naam klinkt misschien Frans, maar de zeer exclusieve Bourgeois gitaren komen toch gewoon uit de VS (Maine). Wij verwachten ze zeer binnenkort in onze winkel!
6 maart 2021 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Tony Polecastro van Acoustic Live heeft inmiddels meer dan 500 akoestische top-gitaren uitgeprobeerd en dit is wat hij zegt over Bourgeois gitaren:

In de Verenigde Staten zijn  gitaren van Dana Bourgeois dus al jaren het neusje van de zalm, want Dana is een absolute autoriteit als het gaat om klankhout. De man weet gewoon verschrikkelijk veel van gitaren en gebruikt en deelt al die kennis om een eigentijdse draai aan zijn akoestische gitaren te geven. In de jaren tachtig stond hij bijvoorbeeld aan de basis van de heropleving van het OM model en hij was één van de eerste bouwers die adirondack sparren weer op grote schaal is gaan gebruiken.

Wat Bourgeois ook maakt, je weet dat de gekozen houtsoorten, de afwerking, de klank en bespeelbaarheid allemaal kloppen. Maar Bourgeois heeft één groot nadeel: beschikbaarheid. Per jaar maakt Dana met zijn kleine team ongeveer 400 gitaren...

...en die weten razendsnel hun weg te vinden naar professionele muzikanten zoals Ricky Skaggs, Doc Watson en andere liefhebbers.

Af en toe kwam er wel eens eentje naar Dedemsvaart, maar dat waren uitzonderingen. Dankzij een nieuwe samenwerking tussen gitaar-gigant Eastman en Bourgeois, krijgt nu gelukkig ook de wereldwijde distributie een zetje. Tijdens de virtual 2021 NAMM-show mocht Fellow Coen Bults al zijn eigen Bourgeois Custom Model samenstellen, die verwachten we binnenkort. En er is nog vele meer moois onderweg vanuit Maine. Wij kunnen niet wachten en gelukkig hebben we al wat foto's.

SJ Custom Legacy Series

Een lot uit de loterij, letterlijk. Want bij deze hebben we gewonnen bij een loterij tijdens de vorige NAMM-show. Coen schreef erop in en hij was de gelukkige winnaar die dit unieke model kon bestellen.

Een op bijna alle punten afwijkende Bourgeois: een ovale soundhole met bijzonder fraaie pick-guards in een gitzwart smoking-kostuum. En dan hebben we alleen de voorkant nog maar gehad. Het geheime wapen is de ‘sinker-mahogany’ klankkast.

Dit mahoniehout heeft meer dan honderd jaar op de bodem van een rivier gelegen, is na decennia lang langzaam rijpen teruggevonden, geborgen, gedroogd en nu klankhout van de bovenste plank. Door de meesten omschreven als 'mahonie on steroids', vooral in het laag. Tel daar nog een short-scale hals bij op en je weet dat je iets bijzonders in handen krijgt.

Dreadnought Country Boy Heirloom Series

Dana Bourgeois heeft jarenlang onderzoek gedaan naar oude dreadnoughts. Want waarom klinkt de ene nog wat stijf maar ook kraakhelder, de ander naar verloop van tijd ‘boomy’ en de nog oudere modellen juist perfect in balans? Volgens de hout-alchemist uit Maine heeft dat onder meer te maken met de stijfheid van het bovenblad, die verschuift in de loop van de steeds naar verschillende plaatsen. Als je daar bij het plaatsen en bewerken van de zangbalkjes slim op inspeelt, krijg je een gitaar die vanaf de eerste dag geweldig open klinkt. Zoals Country Boy met adirondack bovenblad, een prachtige mahonie achterkant en een fraaie finish.

Bourgeois Grand Auditorium One-fifty Legacy Series

Bourgeois kreeg vaak de vraag, waarom maken jullie wel dreadnoughts en OM modellen, maar geen Grand Auditorium? Want dat model valt daar precies lekker tussenin. Nu deed Bourgeois dat al jaren, maar alleen onder een andere naam: Jumbo Orchestra Model (JOM). Nu brengen ze die gitaren ook onder de wat meer gangbare naam Grand Auditorium uit.  Het model dat wij verwachten is er eentje, waaraan je kunt zien dat Bourgeois voor de NAMM show gitaren alles uit de kast trekt. Deze heeft een iets bredere hals (1 23/32 inch), adirondack sparren en prachtig curly palissander. Een droom voor fingerstyle spelers, maar dankzij het model een absolute alleskunner.

Wil je meer weten over deze of andere Bourgeois gitaren? Neem gerust contact met ons op via info@tfoa.eu of +31 (0) 523-232205


Aanmelden om een reactie achter te laten