De Top 23 van 2023!

Het einde van het jaar is de tijd voor lijstjes. Ook wij blikken traditioneel terug met de Top 23 van 2023!
22 december 2023 in
Jurgen Bakker
| Nog geen reacties

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, en de kerstverlichting siert de Gitaarvilla: we zijn alweer aangekomen bij het einde van het jaar! Na de edities van voorgaande jaren houden we ook dit jaar deze kersttraditie graag in stand met de Top 23 van 2023. Gelukkig hebben we veel moois om op terug te kijken en is die lijst snel gevuld.

Hieronder blikken we graag terug op het afgelopen jaar en kijken we ook al vooruit naar 2024! Benieuwd naar de coolste, oudste, gekste, en mooiste gitaren die dit jaar voorbij zijn gekomen? Lees dan snel verder!

TFOA Top 23 of 2023!

1. De nieuwe TFOA website 

Laten we beginnen bij deze verandering van het afgelopen jaar: onze nieuwe website! Dit is het grootste project dat we ooit hebben uitgevoerd. Mede dankzij jullie input hebben we al veel mooie verbeteringen kunnen maken. Maar we zijn nog niet klaar! Op de achtergrond blijven we druk bezig om de website en alle systemen beter te maken. Zo wordt de online gitaarsafari nog gemakkelijker én leuker!




2. Gitaarmannen

Onze favoriete Nederlandse podcast is natuurlijk Gitaarmannen van Ed Struijlaart! Daarom zijn we trots dat we de podcast mogen voorzien van ons item 'De favoriete gitaar van'.  Bertolf, Jan Akkerman, Rene van Mierlo, allemaal komen ze langs bij Ed om te praten over hun favoriete instrument. Een must-listen wat ons betreft!

3. Guitars of the Week

Al meer dan 5000 gitaarliefhebbers ontvangen elke week onze 'Guitars of the Week' nieuwsbrief. Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van nieuws, acties, en evenementen, nog meer te weten komen over gitaren, sneak peaks krijgen van welke instrumenten eraan komen én een vaste 5% korting ontvangen?

Schrijf je nu in! 

De gitaren van 2023!

4. De Mooiste Gibson: ES335 Sunburst 1959

De lange slagplaat, 'Double White' PAF pickups en een schitterende sunburst: deze Gibson ES335 uit 1959 heeft het allemaal! Dit is een prachtexemplaar van een van Gibson's meest populaire elektrische modellen. En goed nieuws: hij is nog steeds beschikbaar in onze winkel!

Bekijk de Gibson ES335 1959 hier

5. De Mooiste Martin: D45 Brazilian 1969

Het topmodel van Martin's Dreadnought-lijn keerde terug in 1968 en er zijn in dat en het daaropvolgende jaar slechts 230 gitaren gemaakt met Braziliaanse achterkant en zijkanten.

Om nog specifieker te zijn, het laatste Martin-serienummer met Braziliaans palissander is #254497. Deze D45 heeft serienummer #254433, dus dit is een van de allerlaatste Martin-gitaren met Braziliaans palissander! Een hele bijzondere (en opvallend schone) verschijning in onze winkel!

6. De Mooiste Fender: Telecaster Blonde 1955

Deze '50s Telecaster kwam uit een collectie waarvoor Rudi helemaal naar Roemenië is gereisd! In een klassieke Blonde finish bewijst deze gitaar waarom de Telecaster van Fender mag met recht een van de grootste succesverhalen uit de gitaarhistorie genoemd mag worden.

7. De Coolste Bas: Fender Musicmaster Blonde uit 1974

De Musicmaster is zo'n bas waardoor je al je six-strings wilt inleveren om een 'low-ender' te worden! De Blonde finish, 1-piece esdoorn hals en enkele pickup met volume en tooncontrol zijn ingrediënten voor een vette bas waarmee je gezien én gehoord wilt worden. Deze bas heeft daarom ook niet lang in onze winkel doorgebracht. 😉

8. De Mooiste Klassieke Gitaar: Bernabé Especial Goldmedaille

Het afgelopen jaar zijn we groot fan geworden van Bernabé gitaren. En deze Especial is daar mede verantwoordelijk voor!

De Especial bewijst waarom Paulino wordt beschouwd als een van de beste gitaarbouwers ter wereld. Het is een eersteklas concertgitaar die alle must-have kwaliteiten van een geweldig instrument in zich verenigt.

Deze gitaar sprong er ook zeker uit voor Robin Scherpen tijdens onze TFOA Sessions, en hij heeft voor ons een prachtige demo ingespeeld.

9. De Oudste Gitaar: Martin 2-24 Brazilian Rosewood 1857 

De oudste gitaar die wij dit jaar mochten verwelkomen bij TFOA, is deze Martin 2-24 uit 1857. Een gitaar van maar liefst 166 (!) jaar oud!

Hij is prachtig gerestaureerd door Roman Zajicek van Rozawood Guitars en heeft zelfs nog zijn originele 'coffin' koffer.

10. Het mooiste hout: Mastergrade Cocobolo van Bourgeois 

Deze Bourgeois Heirloom Vintage 000 is nog niet zo lang geleden binnengekomen en zit dus nog vers in het geheugen.

Die spectaculaire Mastergrade cocobolo klankkast helpt natuurlijk ook mee! 😉

11. Het Gekste Instrument: Godin Multi Oud Encore  

Een fretloze toets en 11 nylon snaren... we zullen niet ontkennen dat het voor sommige Fellows de eerste keer was dat ze een 'oud' hebben gezien. 

Gebaseerd op de Midden-Oosterse Oud, innoveert deze Godin Multi Oud door afstemmings- en versterkingsproblemen te elimineren.

12. Nieuwe Merken

Naast ons vaste assortiment, houden we onze ogen ook altijd open naar nieuwe bouwers en merken die innovatieve, unieke, of gewoon steengoede gitaren maken. Zo hebben we afgelopen jaar een paar gitaren mogen ontvangen van Creek Guitars uit Japan en Castedosa gitaren van voormalig Fender Custom Shop luthier Carlos Lopez. Maar we zijn het meest trots op het feit dat wij een van de twee Europese dealers zijn geworden van Novo Guitars!

In 2024 zullen wij dus ook weer nieuwe Novo's ontvangen, en er komen ook een aantal andere merken aan! We zullen alvast één naam verklappen: Mayones!

13. Benchtalk

Dit jaar zijn we ook begonnen met een nieuw item: Benchtalk! Elke aflevering duiken we in een nieuw onderwerp. De ene keer vertelt onze luthier Marten alles over een setup, de andere keer hebben we een gitaar op de werkbank met een bijzonder verhaal, zoals de Gibson M2M Nick Lucas met Bob Dylan specs.

De eerste Benchtalk aflevering over dit unieke Nick Lucas model kun je hier bekijken!

14. Nieuwe Fellows!

The Fellowship of Acoustics groeit hard, en ons team groeit mee. Het afgelopen jaar hebben wij weer een paar nieuwe collega's mogen verwelkomen in onze Fellowship. In de werkplaats zijn Wietse en Dieuwertje de nieuwste versterkingen, terwijl Lora de nieuwste aanwinst is op de marketingafdeling. Bij de marketing zagen we ook een oude bekende terugkeren: Milo!

Onze stagiaires Sem en Roza hebben het afgelopen jaar een mooie bijdrage geleverd aan de werkplaats en verdienen absoluut een honourable mention!

Het is een understatement dat wij heel trots zijn op ons team die elke week met hart en ziel werkt om ervoor te zorgen dat elke gitarist zijn of haar droom gitaar krijgt. Daarom hebben we nu ook een 'Meet The Fellows'-pagina op onze website! Benieuwd welk gezicht er nou achter die e-mails of telefoontjes zit, of welke luthier jouw gitaar heeft voorzien van die perfecte setup?

Maak kennis met onze Fellows!

15. De PLEK Machine

Naast de menselijke versterkingen, heeft onze werkplaats er nóg een collega bijgekregen: de PLEK machine!

Bij ons vind je nu één van de twee PLEK machines in Nederland. Dankzij deze superslimme machine kunnen onze getrainde luthiers jouw akoestische en elektrische gitaar tot een duizendste millimeter nauwkeurig afstellen!

Heb je je gitaar bij ons gekocht, dan is onze PLEK-service extra voordelig. Maar ook zonder 'TFOA gitaar' kun je gewoon een afspraak inplannen!

Lees hier meer over de mogelijkheden van PLEK

16. NAMM 2023

Van Dedemsvaart naar Anaheim, Californië; we waren weer aanwezig bij dé muziekbeurs van de wereld: NAMM 2023!

We vonden het geweldig om weer bij te kunnen kletsen met onze favoriete bouwers én kennis te maken met veel nieuwe bouwers zoals Isaac Yang. En de Kevin Ryan Nightingale 'Tempest' was niet de enige trofee die we mee terug naar Nederland hebben genomen. Eastman verraste ons met een '#1 Dealer Worldwide' award!

17. Bezoek aan Taylor Guitars

Een paar maanden later waren de jongens van TFOA weer in de USA te vinden. Ditmaal op bezoek bij Taylor Guitars!

We hebben hier een korte documentaire gefilmd die we hopen volgend jaar met jullie te kunnen delen. En omdat we er toch waren hebben we ook meteen wat mooie stukken hout geselecteerd voor een aantal custom gitaren! 😉

18. De evenementen van 2023!

De tijd vliegt! En terugkijkend op het afgelopen jaar zien we ook hoe veel evenementen we weer hebben mogen organiseren. Een concert van Alexandr Misko, een bezoek van Greg en Janet Deering, en masterclasses van Emil Ernebro, Leif de Leeuw & Sem Jansen, en David Piedfort, de agenda zat lekker vol!

We hopen dat jullie net zo genoten hebben van deze evenementen als wij. Ondertussen zijn we alweer bezig om in 2024 nog meer toffe evenementen te kunnen organiseren.

19. Boutique Guitar Showcase

Ook dit jaar mochten wij de Nederlandse bestemming verzorgen voor Jamie Gale's Boutique Guitar Showcase. Dat is voor ons altijd een hoogtepunt!

Fellow Maarten is een Verso gitaar rijker, en de Teuffel Birdfish zal in 2024 ook weer terugkeren naar Dedemsvaart... 😉


20. Best Bekeken Demo

Van de 440 (!) demo's die we het afgelopen jaar hebben gemaakt, sprong de Collings OM2H Custom Cocobolo Blue Sitka er zeker tussenuit!

Naast dat dit een schitterende gitaar is, zal ook het spel van Emil Ernebro hierbij geholpen hebben. 😉

21. Instagram Bericht Met De Meeste Likes 

Geen vintage Martin of PRS Private Stock. De titel van 'meeste likes op een Instagram bericht' gaat dit jaar naar de King of the Flattops: de Gibson SJ200 Original Antique Natural!

22. Best Bekeken Video

De best bekeken video op ons andere YouTube kanaal is er een waar we bijzonder trots op zijn!

Het gebeurd niet vaak dat we 5 pre-war en war-era Martin D28's in de Villa hebben.  En met demo's van niemand minder dan Bertolf is dit een van onze favoriete video's geworden!

23. TFOA Sessions

Met onder andere Roofman, onze Fellows Rowdy Prins en Kylie Kay Anderson, Bertolf en Robin Scherpen hebben we dit jaar een aantal mooie sessies mogen maken.

We sluiten deze Top 23 echter graag af met deze cover van Lowell George's 'Roll Um Easy'  gespeeld door de Nederlandse gitaarhelden Leif de Leeuw en Sem Jansen!

Dat was 'em alweer: de trip down TFOA lane! We hebben enorm genoten van de vele mooie muziek, fantastische artiesten en vooral de vele prachtige gitaren. Met al onze plannen en goede voornemens kijken we nu al uit naar het nieuwe jaar! En daarvan hoef je niks te missen! Je kan ons volgen op Facebook, Instagram, YouTube, en zelfs Pinterest. Wij zorgen ervoor dat je feed altijd gevuld is met fine, rare, & vintage gitaren! 😎🎸

 

Aanmelden om een reactie achter te laten