Een perfecte gitaar, dankzij de Custom Shop!

Al jaren op zoek naar die ene perfecte gitaar? Misschien bestaat ie pas als je ‘m laat bouwen.
7 mei 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Wat is de beste gitaar die je ooit in handen hebt gehad? Zie je ‘m voor je? Ja? Hoor je ‘m? En dan komt nu de belangrijkste vraag: wat zou je graag anders hebben aan die allerbeste gitaar?

Want veel gitaristen zijn dolblij met hun instrument, behalve de kleur/frets/houtsoort/halsdikte/headstock/halslengte/stemvastheid/Mojo/element/brugpinnen/sunburst/deuk/kras*

(*Doorhalen wat niet van toepassing is. Meerdere antwoorden mogelijk)

 

Zijn we als gitaristen niet allemaal op een gelukkige, maar eindeloze zoektocht naar een ‘perfecte’ gitaar? Aan keuze geen gebrek, want neem alleen al de populaire Stratocaster. Dat is een ‘standaard’ gitaar, maar daarvan zijn duizenden varianten te krijgen.  Andere elementen, kleur, dikkere hals, dunnere hals; noem maar op. 

Voor akoestische gitaren geldt hetzelfde: houtsoorten, korte of iets langere hals, mat of glad afgewerkt; het is er allemaal en nog veel meer.

Maar wat jij wil, is vaak verdeeld over verschillende gitaren.

Dé manier om dat perfecte pakket in één instrument te krijgen is een ‘Custom Shop’ gitaar laten maken. De ‘Dream Factory’ van Fender is inmiddels wereldberoemd, want van Jeff Beck tot John Mayer: ze hebben daar allemaal wel een modelletje staan.

Aan Custom Shop gitaren hangt een forser prijskaartje, maar daar staat veel tegenover, zoals betere houtsoorten, mooiere afwerking en een uniek instrument dat meteen naar je handen staat. Misschien heb je wel eens last van je pols of schouder of zere vingers na een uurtje spelen? Een meer op maat gemaakt model kan ervoor zorgen dat je weer met plezier en zonder problemen of blessures speelt. Misschien ben je wel op zoek naar een hele bijzondere linkshandige gitaar. Het kan allemaal!

 

Vergelijk het met een maatpak: die zit direct als gegoten. Probeer het één keer en je wil nooit meer iets anders. Met als belangrijkste verschil dat een gitaar meer dan een leven lang meegaat, een maatpak niet.

Zo’n gitaar naar jouw wensen laten maken is voor veel mensen een ‘once in a lifetime experience’. Want ineens is alles mogelijk. Echt alles! Dat is een luxe en een last, omdat daar veel zaken bijzitten, waar je tot nu toe niet over hebt na hoeven denken. Het model kiezen is meestal geen probleem, houtsoorten en de kleur zijn ook een makkie. Dus hoe een droomgitaar eruit moet zien, dat weten we wel. Maar het zijn juist de details die bepalen hoe een gitaar klinkt, speelt en vooral voelt. Dat vraagt onder meer beslissingen over de ruimte tussen de snaren, de diepte van de body, het soort frets, de ronding van de frets en nog veel meer. Duitsers noemen dit zo mooi: die kwahl der wahl. Want het verschil tussen een halsbreedte van 43 millimeter en 45 millimeter lijkt misschien niet zoveel, totdat je het in handen hebt. Het verschil tussen jumbo, normale en ‘rolled off fretboards’’: je voelt het meteen 

Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij ervoor zorgen dat een gitaar op maat helemaal geen kwelling wordt, maar juist een unieke ervaring die leidt naar jouw droomgitaar. Daarbij helpt het dat we standaard meer dan 800 gitaren op voorraad hebben, zodat we heel veel verschillen vooraf kunnen laten zien, horen en voelen.

Voor deze unieke reis nemen we ruim de tijd: soms lukt dat binnen een maand, maar vaak vraagt dat drie maanden of zelfs nog meer. We hebben inmiddels vele tientallen klanten in hun eigen tempo mogen helpen bij het samenstellen van gitaren bij onder meer FenderGibsonLowden en natuurlijk Martin 

Dat zijn enkele grote namen en daar komen geweldige gitaren vandaan. Maar onze ‘insider tip’ is toch: vergeet de kleinere gitaarbouwers niet. Ieder mens is uniek en kleinere ateliers bieden soms nét wat jij zoekt. Miss Montreal liet bijvoorbeeld een geweldige custom shop gitaar bouwen bij de minder bekende, maar fantastische bouwers van Rozawood.

Het zeer exclusieve Santa Cruz blijft hier soms een beetje onder de radar, maar in de VS is het een begrip. BSG levert al jarenlang gitaren waar we iedere keer weer versteld van staan voor een heel schappelijke prijs. Dat geldt ook voor Haar, gewoon van eigen bodem en absoluut top!

Aan zo’n perfecte gitaar kleeft ook een nadeel, zoals een klant van het zeer innovatieve merk McPherson schrijft:

“I have a complaint: Since I bought my McPherson 2 1/2 years ago, I can not seem to justify getting any more acoustic guitars. This has cut into my collecting. It is just all the guitar I need.”

Wil jij nog één gitaar kopen en daarna nooit meer eindeloos en gelukzalig verder zoeken?

We helpen je graag!


Aanmelden om een reactie achter te laten