Ik ga op reis en ik neem mee...mijn gitaar!

Er even lekker tussenuit verliest een beetje van zijn glans als we ons lievelingsinstrument thuis moeten laten. Goed nieuws: er zijn geweldige reisgitaren ie zelfs in een rugzak passen.
28 juli 2021 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

In een goede koffer of solide gig-bag kan iedere gitaar natuurlijk mee op vakantie. Wij zijn erg fan van de gig-bags van Mono: stevig, licht en met precies genoeg handige vakken.

Durf je het toch niet aan om Die Ene gitaar mee te nemen op reis. Of zoek je iets kleiners, bijvoorbeeld voor in het vliegtuig, dan zijn er gelukkig inmiddels verbazingwekkend goede én compacte akoestische reisgitaren. Overweeg je er eentje aan te schaffen? Let dan op, want deze gitaren zitten soms net even anders dan een gewone akoestische gitaar

Formaat: scale length of mensuur

Bij een gewone akoestische gitaar hebben de snaren van de brug tot de topkam meestal een lengte van 25,5 inch (zo’n 65 centimeter). Sommige gitaren hebben een mensuur of ‘short scale’ van zo’n 24,9 inch (zo’n 63 centimeter). Dat maakt zo’n short scale gitaar natuurlijk al wat compacter en daar heeft Martin slim gebruik van gemaakt bij het ontwikkelen van de Little Martin:  Short scale, kleinere body, geleverd in een superhandige rugtas, klaar om de wereld mee te veroveren.

Cordoba gaat een stapje verder met een nog compacter model met nylon snaren. Klein, ideaal voor op reis en ook een leuk gitaar om erbij te hebben:

Materiaal

Een ander punt van aandacht is het gebruikte materiaal. Sommige bouwers kiezen voor zeer innovatieve oplossingen en bouwen een gitaar helemaal van carbon. Licht materiaal en zó hard dat je met een carbon travelgitaar makkelijk eerst je tentharingen in de grond kunt slaan om er daarna een potje mee te badmintonnen op de camping.

Martin kiest met de Little Martin voor een iets minder extreme vernieuwing, maar heeft wel een body van gelamineerd hout, een gelamineerde hals en een toets van richlite. Dat is allemaal ‘verlijmd’ materiaal en dat heeft voor- en nadelen. Het biedt bijvoorbeeld niet de volle klank van massief hout dat zich ook nog eens door de jaren heen zal ontwikkelen. Maar in ruil daarvoor krijg je een slijtvast instrument dat beter bestand is tegen wisselende temperaturen en luchtvochtigheid en een gitaar die beter en langer gestemd blijft. Dat is handig als je op reis bent.

Geeft je toch de voorkeur aan écht hout, dan zijn er gelukkig alternatieven van onder meer Eastman met een Ovankol body (ook voor linkshandigen) en Cole Clark heeft ook een hele mooie compacte gitaar met Queensland Maple en Redwood. Maar de meest luxe travelgitaar die we kennen is van de makers van Maestro. Die heeft een bescheiden formaat, maar is helemaal gemaakt van Koa, prachtig ingelegd en een extra klankgat  (sound port) geeft je als speler ook op vakantie die unieke ‘stereo’ ervaring als je speelt. Een comfortabele bevel maakt deze gitaar helemaal af.

Gitaar in een rugzak

We verkopen al jaren Furch gitaren in onze winkel, omdat dit Tsjechische bedrijf al jaren laat zien hoe je traditionele schoonheid kunt koppelen aan slimme innovatie. Dat doen ze ook met hun Little Jane. Bedacht door meneer Furch zelf omdat hij ook wel eens gitaar mee wilde nemen tijdens een motorritje. Maar hoe maak je van een massief houten gitaar in een mum van tijd en compact pakketje dat in een rugzak past?

Klinkt als een serieus goede parlor gitaar, vederlicht én ene ideale optie voor gitaristen die bijvoorbeeld weer regelmatig in het vliegtuig stappen en iets compacts zoeken om makkelijk mee te nemen als handbagage. Ben je niet op reis? Dan is dit ook nog eens een hele goede gitaar voor op de bank.

Binnenkort op reis en op zoek naar een gitaar om mee te nemen? Kom gerust eerst even langs onze winkel in Dedemsvaart. Online bestellen kan natuurlijk ook!

Aanmelden om een reactie achter te laten