Lowden Gitaren | Weekly Highlight

Waarom iedere gitarist minstens één keer op een Lowden gespeeld moet hebben.
27 augustus 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Soms is het even zoeken naar de goede woorden voor een gitaarmerk, maar bij Lowden hebben we aan één woord genoeg: eigenzinnig.

Die eigenheid is precies de reden waarom iedere gitarist een keer op een Lowden zou moeten spelen. ‘There is just nothing like it’, want deze gitaarbouwer uit Noord-Ierland doet het net even anders dan alle anderen. Waarschijnlijk komt dat doordat George Lowden al vanaf zijn tiende met stukjes hout aan het prutsen was om er een gitaar van te maken. Hij heeft het gitaarbouwen in de jaren daarna vooral zichzelf geleerd en is zo op heel andere en unieke ideeën gekomen.

Keuzehulp Lowden modellen

Dat begint al met de modellen. De meest gitaarbouwers hebben een Jumbo, een dreadnought, een slope shoulder, een orchestra model en een grand auditorium of varianten die daar heel nadrukkelijk op gebaseerd zijn. Bij Lowden moet je heel goed je best doen om daar iets van terug te vinden, omdat de gitaren niet alleen andere namen hebben, maar ook eigen afmetingen.

O-model

Is het een Jumbo? Nee. Is het een dreadnought? Ook niet. Het is iets heel anders en dit is het model waarmee Lowden in jaren ’70 naam maakte. Inmiddels is het een klassieker, want het is een absolute alleskunner. Fingerpicking, flatpicking, slaggitaar: het klinkt allemaal geweldig.


F-model

Zit een beetje tussen het O en het S model in en is daardoor het ‘tussenmaatje’ van Lowden. Blinkt uit in fingerstyle, maar gewoon akkoorden spelen is geen enkel probleem. 


S-model

Jarenlang het kleinste model van Lowden, waardoor je wat geluid betreft misschien het wat compactere geluid verwacht van een parlor gitaar. Is niet zo, want het is Lowden gelukt om ook deze gitaren groots te laten klinken.


W-model

W staat voor Wee, en dat betekent klein. Ooit bedacht op verzoek van Gary Lightbody (Snowpatrol) als cadeautje voor Ed Sheeran. Die speelde op kleine Martins, maar had altijd een zwak voor Lowden. Het werd het begin van een eigen Sheeran gitaarlijn die zijn gemaakt door Lowden, als een betaalbaar alternatief. Inmiddels horen de W-modellen er bij Lowden helemaal bij: heerlijke kleine gitaren, die toch heel vol klinken.

Wauw-factor! 

Pak een gitaar van Lowden, speel één akkoord en er vallen meteen aantal zaken op. Welke model je ook kiest: de afwerking is van het allerhoogste niveau. Dat maakt ze natuurlijk oogverblindend mooi en als die schoonheid heeft bij Lowden vaak een functie.

De snaren vallen bijvoorbeeld netjes in de brug, dat scheelt gedoe met bridge pins.

Vaak hebben ze een prachtig afgewerkte ‘bevel’ voor wat extra comfort.

De hals is niet uit één stuk hout, maar vaak gemaakt uit vijf naadloos aan elkaar gemaakte en fraai contrasterende houtsoorten. Dat ziet er fantastisch uit én geeft de hals meer stevigheid.

En last but not least: houtselectie. George Lowden heeft een fantastische neus voor hout dat goed klinkt en er betoverend uitziet. Ooit hadden we deze oogverblindende Cocobolo Lowden in onze winkel te koop staan, die inmiddels zijn weg heeft gevonden naar een zeer gelukkige eigenaar. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Ook bij de houtselectie laat Lowden zichzelf zien als een eigenzinnige pionier die als één van de eerste ging werken met ongebruikelijke, maar zeer geschikte en duurzame houtsoorten zoals walnoot, blackwood en sinker red wood voor gitaren.

Meestal gaat het bij gitaren over de ‘klank’, maar daar gaat Lowden dus een stapje verder: hij wil gitaren echt een eigen stem geven en staat daarin op eenzame hoogte. Want al die perfectie van houtkeuze tot en met het vernuft in de afwerking, kan er ook toe leiden dat een gitaar een beetje steriel overkomt. Dat is bij Lowden nooit het geval. Zijn instrumenten hebben eerder iets mysterieus. Zet bijvoorbeeld een Lowden gitaar een keer in een andere stemming en er gebeurt echt iets magisch, dat je bij andere gitaren zelden aantreft. Dat lukt Lowden bij al zijn gitaren, want inmiddels maakt hij ook elektrische gitaren en zeer gewilde nylon modellen.  

Anderen over Lowden

Richard Thompson, Jaap Kwakman, Gary Lightbody, Alex de Grassi, Jan Akkerman, Luka Bloom en nog een heleboel andere artiesten hebben ooit voor een Lowden gekozen en zweren erbij. Waarom? Ze hebben allemaal hun eigen redenen, maar ze zijn vooral te spreken over de bespeelbaarheid, het prachtige hout dat in alles doorklinkt en het gemak waarmee Lowdens een andere stemming verdragen.

Al die Ierse eigenzinnigheid heeft er in de afgelopen 45 jaar voor gezorgd dat Lowden gitaren iets ongrijpbaars hebben. Iets waar je je vinger niet precies op kan leggen, maar dat er wel is. Wil jij toch een keer je vinger of een hele hand op een Lowden leggen? Dat kan bij ons in Dedemsvaart. We hebben altijd Lowden gitaren op voorraad, akoestisch en elektrisch én voor linkshandigen.  We zijn open!

Custom Shop

Veel klanten die bij ons een Lowden kopen, zien dat als een cadeau aan zichzelf. Heb je hele specifieke gitaarwensen? Een combinatie van houtsoorten? Afwijkend model of afwerking? Fan fretted? Ook dat kan bij Lowden via hun Custom Shop programma. Daar is eigenlijk alles mogelijk en wij hebben al meerdere klanten mogen helpen bij het samenstellen van hun droomgitaar. Neem gerust contact met ons op als je meer wil weten.


Aanmelden om een reactie achter te laten