Made in Holland! | Gitaren uit de Lage Landen.

Ook in ons eigen koude kikkerlandje worden fan-tas-tische gitaren gemaakt, dus de hoogste tijd om een paar bouwers van eigen bodem in het zonnetje te zetten.
7 januari 2021 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Adrian Farmer

Onze eigen Adrian werkt al jaren in de workshop van The Fellowship of Acoustics, maar hij bouwt ook prachtige akoestische gitaren onder zijn eigen naam. Zeer zeldzaam, want Adrian bouwt slechts enkele gitaren, mandolines en banjo’s per jaar.

Haar Guitars

Paul Davids, Fernando Pareta, Tim Knol, Nico Dijkshoorn, Clemens Blacquière en nog heel veel anderen hebben de gitaren van Erik van der Haar ontdekt. In zijn propvolle werkplaats in IJsselstein heeft hij niet alleen stapels van het beste hout liggen, er staat ook een fantastische PLEK machine. De combinatie van moderne techniek, buitengewoon goed hout en het vakmanschap van Erik zorgen ervoor dat al zijn gitaren van absolute Custom Shop kwaliteit zijn. Fraaie ‘used’ of gerelicte looks en ze spelen als boter!

JHG

Bezoek de website van Hans Geerdink en je ziet meteen dat hij naast gitaarbouwer ook een 3D-kunstenaar is. Hij heeft een ijzersterk gevoel voor fraaie ontwerpen en maakt zo’n beetje alles zelf aan een gitaar. Van de body, de hals tot en met custom pick-ups: het komt meestal uit zijn handen en hij geeft er een geheel eigen draai aan. Wij hebben een bijzondere Thinline Telecaster van hem in de winkel hangen. Top-Instrument!

Homestead

Op welke gitaar speelt Danny Vera? Op deze showstopper van het relatief nieuwe merk Homestead dat met onder meer George Kooymans, Leoni Jansen en Boudewijn de Groot flink aan de weg timmert.  De naam verwijst naar Heemstede, maar de gitaren worden niet in Nederland gemaakt. Dat gebeurt in Indonesië, pas nadat je een gitaar deels zelf hebt samengesteld aan de hand van je voorkeuren. De Gitarist is enthousiast: 5 sterren!

Kauffmann Guitars

Sinds kort ook in onze winkel verkrijgbaar: Kauffmann! Gemaakt door professioneel gitarist Albert Deinum en compagnon Paul van Bree met een duidelijke knipoog naar de klassieke modellen: Telecaster, Strat, Les Paul. Niet gemaakt volgens precieze specs, maar veel meer op ‘gevoel’. Gebutst en gedeukt op de goede plekken, custom pick ups: stuk voor stuk, unieke players gitaren, gemaakt door een player die weet wat ie doet.

Bert Kwakkel

De klassieke concertgitaren van Bert Kwakkel staan op eenzame hoogte en hebben de weg naar veel internationale podia al gevonden. In alle rust werkt Bert vanuit zijn atelier in Gaanderen aan perfectie. De wachttijd is inmiddels meer dan een jaar, maar deze gitaren zijn het wachten meer dan waard. Heel af en toe zien we een tweedehands exemplaar en dan zijn we altijd diep onder de indruk.

Rebel Relic

Wat doe je als je een Fifties Telecaster wil hebben, maar ‘m niet kan betalen? Dan knutsel je zelf iets in elkaar en voor je het weet ben je gitaarbouwer. Zo ging het met Luke Whitfield die begon als meubelmaker, maar hij staat nu aan het roer van een cool en lekker edgy gitaarmerk uit Amsterdam. Zijn gitaren klinken alsof je het beste van de afgelopen 70 gitaar-jaren in de blender gooit en dan met die mix iets nieuws maakt. Met succes, want onder meer JB Meijers zweert erbij.

Spruce Guitars

Lucas Janssen is een gitaarbouwer en -restaurateur met een prachtig, piepklein atelier in Utrecht. Waar andere grote merken, zoals Collings en Atkin proberen de vintage vibe van oude gitaren in een nieuw jasje te stoppen, blijft Spruce Guitars bij het origineel. Dat betekent dat hij oude ‘mail order’ gitaren van minder bekende merken, zoals Harmony, Stella, Favilla en Goya opknapt. Die zijn vaak meer dan 60 jaar oud en hoogbejaard, maar na wat liefdevolle aandacht van Lucas, krijg je bij Spruce Guitars heel veel springlevend vintage voor weinig geld.

Stoney Creek

Veel bouwers kiezen voor een vintage of ingespeelde look and feel van gitaren, maar Stoney Creek gaat meer voor schoonheid. Dus geen butsen, deuken of relic. In plaats daarvan oogverblindend mooie stukken hout, afgewerkt op een manier waar het vakmanschap vanaf druipt. Tel daar top-elektronica bij op en je hebt zomaar Jan Akkerman als fan. Gewoon uit Heiloo!

Volt Guitars

Een gitaar als een liefdesbaby van een TelePappa en een FireMamma, dat is de Volt. Speelt geweldig, klinkt nog beter en dan die looks…Dutch Design Baby, Yeah!

Zwier

De provincie Zeeland is natuurlijk beroemd om haar mosselen, oesters en kreeft en aan dat rijtje kunnen we de gitaren van Sjak Zwier toevoegen. Brian May, Steve Lukather en Steve Vai spelen op een Zwier en Paskal Jakobsen heeft zijn eigen model van de man die al tientallen jaren vakwerk levert.

Ben jij of ken jij een gitaarbouwer die een plek in deze lijst verdient? Laat het weten in de comments!


Aanmelden om een reactie achter te laten