The Ultra Exclusive Paoletti Marco Polo Project

De Fellowship of Acoustics is trots om deel uit te maken van een zeer exclusief project dat de rijke geschiedenis, kunst en vakmanschap van Italië combineert. De manier waarop Paoletti Guitars Marco Polo eert, tart alle logica en is niets minder dan gitaarpoëzie. We hadden de kans om de meesterbrein achter dit project, Fabrizio Paoletti, te interviewen.
3 november 2022 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Fabrizio, hier bij The Fellowship of Acoustics kennen en waarderen we je gitaren via de Boutique Guitar Showcase en Tour. Al deze gitaren waren uniek en toch waren ze duidelijk herkenbaar als Paoletti-gitaren. Hoe creëer je een uniek instrument en maak je ze tegelijkertijd herkenbaar als een Paoletti-gitaar?

"Ik denk dat dit te danken is aan enkele kenmerken die we in de loop der jaren hebben ontwikkeld, waardoor onze stijl nu wereldwijd herkenbaar is. Het eerste wat je opvalt, is waarschijnlijk de messing slagplaat, die uniek is voor Paoletti-gitaren. Alle onderdelen worden met de hand gemaakt, zoals bruggen en pickups. We bieden geroosterde esdoornhouten halzen en het afwerkingsproces is ook uniek. En last but not least, we gebruiken meer dan 100 jaar oud kastanjehout. Dit is een belangrijk onderdeel geworden van onze identiteit. Samen met al deze elementen bieden we de mogelijkheid om onze gitaren aan te passen, zodat elke Paoletti-gitaar een droomgitaar kan worden."

Het Marco Polo-project tilt je gitaren naar een heel ander niveau en het lijkt erop dat je al enige tijd bij dit project betrokken bent. Hoe lang? En hoeveel mensen zijn erbij betrokken?

"Het Marco Polo-project is zo meeslepend dat ik dagenlang over het concept, het project, de ervaring en het presentatie-evenement in Venetië in 2024 kan praten. Ik heb in het verleden enkele limited edition gitaren gemaakt ter ere van beroemde historische personen uit ons land, zoals Leonardo da Vinci, maar dit is anders. Het is ultiem! Het klinkt misschien gek, maar ik werk al een paar jaar aan dit project, geïnspireerd door de middeleeuwen en onze geliefde stad Venetië in Noord-Italië. Het was zo'n rijke periode op zoveel manieren. Zo ontzettend inspirerend en ik heb geprobeerd dit in slechts één gitaar te vangen. Voor mij is Marco Polo een symbool voor die tijd, en we hebben het geluk dat zijn reizen zo prachtig worden afgebeeld."

Het inlegwerk op deze gitaren is ongelooflijk. Kun je ons meer vertellen over dit proces? Hoe is dit ontwerp gemaakt en uitgevoerd?

"Het ingelegde ontwerp op het lichaam is gebaseerd op een originele kleine miniatuur in een boek dat veilig wordt bewaard in de bibliotheken van Oxford. Het gaat over Marco Polo die Venetië verlaat in 1271. De uitdaging voor mij was om deze miniatuur te vertalen naar een instrument, omdat deze afbeelding slechts enkele centimeters groot is. Daarom moest ik de hals en de kop van de gitaar aanvullen met ontwerpen van mijn eigen hand."

"Het creëren van het prototype #0 heeft erg lang geduurd. Alles wordt met de hand gedaan, te beginnen met de selectie van authentieke parelmoer uit Venetië. Het wordt bewerkt, gekleurd en in kleine stukjes gesneden, waarna het kunstwerk op het lichaam wordt geassembleerd, dat natuurlijk van oud kastanjehout is. Er zitten ongeveer 2800 kleine stukjes parelmoer in elke gitaar en om u een ruwe schatting te geven van de arbeid: het duurt ongeveer 5 maanden om slechts één gitaar te maken."

Er lijken geen pickups in de gitaar te zitten. Zijn ze 'onzichtbaar' of is er een piëzo-element? Of is er nog een andere magische oplossing?

"Oh nee, het is geen magie, maar gewoon een piëzo-element onder de brug. We weten allemaal dat dit een instrument is voor tentoonstelling, dus de kans is klein dat deze gitaren ooit op het podium zullen worden bespeeld. Maar het is wel een instrument, dus we wilden de gitaar een stem geven. Het resultaat klinkt als een akoestische gitaar, daarom hebben we ze zelfs uitgerust met bronzen akoestische snaren en het geluid en het speelgemak zijn buitengewoon! We beschouwen deze gitaren meer als museumstukken en toekomstige eigenaren hoeven zich geen zorgen te maken: ze verdienen een op maat gemaakte glazen vitrine, die feitelijk samen met de gitaar wordt geleverd. Ook dit wordt hier bij Paoletti met de hand gemaakt. Het maakt deel uit van het pakket dat we aanbieden."

Deze gitaren vieren de 700e sterfdag van Marco Polo en zijn historische reis. Waar hoop je dat deze Paoletti-gitaren over 700 jaar zullen zijn?

"Nou, dat is een zeer interessante vraag. Natuurlijk hopen we dat ze bewonderd zullen worden door mensen in een omgeving die bij het instrument past. Om elke Marco Polo-gitaar een goede start te geven, plannen we een vieringsevenement in Venetië, iets wat nog nooit eerder is vertoond in de gitaarindustrie, waar de toekomstige eigenaren en onze distributeurs van over de hele wereld zullen worden uitgenodigd.

Op die dag zal namens Paoletti een Venetiaans museum exclusief gereserveerd worden voor dit Marco Polo Guitar-project, resulterend in een ultieme ervaring voor iedereen die erbij betrokken is, omringd door de unieke Venetiaanse sfeer. We werken heel hard om ervoor te zorgen dat het een once in a lifetime ervaring wordt voor iedereen die aanwezig is, in mei 2024."

Als iemand meer wil weten over deze gitaren, wat moet hij dan doen?

"Net zijn we begonnen met het aankondigen van het project om ervoor te zorgen dat alle 10 gelimiteerde editie Marco Polo-gitaren in 2024 klaar zijn, en via onze dealers geven we toegang tot pre-orders. The Fellowship of Acoustics is onze exclusieve partner in Nederland, België en Luxemburg voor dit project, omdat we weten dat The Fellowship een referentiepunt is voor uitstekende service en geweldige gitaren.

We zijn overweldigd door de respons, want op dit moment is de helft van hen al verkocht. Dus als je meer wilt weten, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van de Fellows, of zoals we ze noemen: 'Compagni' in Dedemsvaart. We zijn er zeker van dat ze je verder kunnen helpen!"


Aanmelden om een reactie achter te laten