Touchstone by Bourgeois: smartly made Boutique guitars with a modest price tag

Dana Bourgeois is misschien wel één van de hoogst gewaardeerde gitaarbouwers uit de Verenigde Staten, want de hand van deze meester weet alles uit klankhout te halen. En dankzij een slimme samenwerking met Eastman wordt een Bourgeois gitaar nu voor veel meer mensen bereikbaar.
2 december 2022 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Bij The Fellowship of Acoustics zijn we al jaren fan van de sublieme gitaren van Dana Bourgeois, want hij is de man die er in de jaren ’80 van de vorige eeuw voor zorgde dat het OM gitaarmodel weer onder de aandacht kwam. Een paar jaar later stapte Eric Clapton het podium op met een OM voor zijn Unplugged album en dat maakte OM weer tot één van de populairste gitaarmodellen.

Dat was waarschijnlijk niet gebeurd als Dana kort daarvoor niet had gesnuffeld aan oude Martins om er daarna een geheel eigen draai aan te geven. Die eerste OM’s van Bourgeois vielen namelijk zo goed in de smaak dat hij een tijd de bovenbladen voor Martin maakte. Dat bovenblad is superbelangrijk en bepaalt voor een groot deel de stem van een gitaar: de houtkeuze, de plaatsing van de zangbalkjes, de vorm daarvan: juist daarin herken je de hand van De Meester en Dana heeft gouden handjes. De rest van de gitaar voegden de bouwers in Nazareth er aan toe, want dat was min of meer standaard. Later kreeg Martin het maken van het OM model ook weer in de vingers en startte Bourgeois met gitaren onder zijn eigen naam vanuit Maine.

Deze Bourgeois gitaren hebben de afgelopen jaren hun weg gevonden naar de absolute top. De materiaalkeuze, de afwerking en natuurlijk de ‘voicing’ is van een ongekend hoog niveau. Pak een Bourgeois gitaar op je voelt meteen aan álles dat deze gitaren kloppen dankzij de vloeiende finesse die erin zit. Het is nooit schreeuwerig, maar altijd heel subtiel en fraai. Speel erop en je hoort de precieze noten er vanaf springen en dat maakt iedere Bourgeois gitaar tot een waar genot om te hebben, te bekijken en te bespelen.

Helaas waren deze gitaren altijd extreem moeilijk te krijgen in Europa, want met een klein team maakt Bourgeois niet meer dan een paar honderd gitaren per jaar en de meeste daarvan blijven in de Verenigde Staten. Bovendien hangt er een stevig prijskaartje aan Bourgeois gitaren. Wij vinden ze iedere cent waard, maar het is soms jammer dat zoiets moois niet voor meer mensen bereikbaar is.

Tot nu, want Dana heeft samen met Eastman iets slims bedacht: de Touchstone series. 
De eerste gitaren die  hierin het levenslicht zien, zijn de het klassieke “Vintage” modellen, als OM en Dreadnought.

Touchstone Series by Dana Bourgeois and the Eastman Master Luthier shop

Daarbij doet Dana weer wat hij eerder voor Martin deed: hij maakt samen met zijn kleine team de bovenbladen zoals ze dat alleen bij Bourgeois kunnen en van die bovenbladen maakt Eastman een complete gitaar. Dat ze bij Eastman wáánzinnig goede gitaren maken, dat weten wij al jaren. In onze gitaarvilla hebben we er zelfs een hele kamer voor ingericht. Maar in de Verenigde Staten is al het moois Eastman voor veel mensen nog een verrassing. Dankzij dit perfecte huwelijk tussen West en Oost zijn Bourgeois gitaren in één klap voor veel mensen bereikbaar, want het zijn absolute high-end instrumenten tegen een scherpe prijs.

Pak een Touchstone Vintage gitaar op en je ziet het afwerkingsniveau dat we kennen van Bourgeois en Eastman: Top! Speel erop en je hoort dat precieze, Bourgeois geluid mét de typisch Amerikaanse pit en het volume en balans waar we zo van houden. Echt geweldige gitaren! Is er dan nergens op beknibbeld? Bijna niet. De stemknoppen zijn misschien iets meer basic, Schallers in plaats van Waverly, maar het gebruikte hout is door Dana geselecteerd Sitka sparren uit Alaska, de zangbalkjes zijn zoals altijd bij Bourgeois van Adirondack en de klankasten van topkwaliteit palissander.

Ebbenhouten toets, mahonie hals met de zalige, vertrouwde 'carve' die we kennen van Bourgeois.

De finish is ook volgens het recept van Bourgeois en de laatste kwaliteitscontrole gebeurt in Maine. De looks zijn met een klassieke diamond inleg in de toets, een fraaie herringbone en een mooie strip op de achterkant helemaal af. Wij zien in de Touchstone Series tijdloze klassiekers die de komende decennia alleen maar beter gaan worden.

Bourgeois en Eastman zijn er gewoon in geslaagd om op een hele slimme manier het beste van twee werelden te vertalen naar iets met een bescheiden prijskaartje en dat is geweldig nieuws voor álle gitaristen.

Functie twee

Om een vierde kolom toe te voegen verklein je de grootte van deze drie kolommen met het juiste icoon van elk blok. Dupliceer vervolgens één van de kolommen om een nieuwe aan te maken als kopie.

Functie drie

Verwijder de bovenstaande afbeelding of vervang ze door een afbeelding die je bericht illustreert. Klik op de afbeelding om stijl van de afgeronden hoeken te wijzigen.

En een Dreadnought



En nieuw voor Bourgeois: een mandoline!

Omdat The Fellowship als één van de weinige winkels in Europa zowel Eastman als Bourgeois gitaren verkoopt, hebben we als één van de eerste de hand weten te leggen op deze Touchstone gitaren: natuurlijk een OM Model

Dankzij onze warme contacten met Bourgeois sprak Fellow Coen exclusief met Dana, meer daarover zie je binnenkort op ons YouTube kanaal!

Wil je nu al meer weten over de Bourgeois Touchstone Vintage gitaren? Neem gerust contact met ons op via mail, chat of telefoon. Of kom langs in onze magische GitaarVilla in Dedemsvaart. We hebben standaard meer dan 1.000 gitaren op voorraad en de koffie staat klaar!


Aanmelden om een reactie achter te laten