Vintage Akoestische Gitaren, wat zijn de beste alternatieven?

Niet het geduld of het budget om op zoek te gaan naar die ene Golden Era gitaar? Of gebruik je liever iets anders op het podium dan een collectors item? Gelukkig zijn er steengoede alternatieven.
2 juli 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

We zullen er geen doekjes om winden: niets klinkt als een echte vintage gitaar. Dat droge, doorleefde, harde geluid van oud hout is écht uniek. Dus wil je die specifieke vintage sound: koop dan een vintage gitaar.

Maar het is goed om te weten dat er ook nadelen kleven aan vintage gitaren, zoals een stevig prijskaartje, ze zijn kwetsbaar, bespeelbaarheid vraagt soms wat extra werk, ze zijn niet altijd even stabiel en vooral: onvervangbaar. Dat unieke geluid maakt natuurlijk veel goed, maar niet alles.

Daarom zien we steeds meer vraag naar goede alternatieven voor de populairste vintage gitaren en die zijn er gelukkig heel veel.


Alternatief voor een vintage Martin

We kunnen niet genoeg goede dingen schrijven over een ‘pre war’ Martin D18 en D28. Volgens velen de moeder-aller-dreadnoughts en daar zijn wij én YouTube gitarist Paul Davids het helemaal mee eens:

We zijn altijd op zoek naar dit soort gitaren, soms lukt het er eentje te vinden en die gitaren vinden snel hun weg naar gelukkige nieuwe eigenaren.

Zoals je in de video kunt zien is het meest voor de hand liggende alternatief gewoon een nieuwe Martin D28. Die zijn fantastisch! Daar kan je tientallen jaren veel plezier aan beleven en als je er goed voor zorgt wordt zo’n gitaar vanzelf vintage. Dat is het mooie van goede gitaren: ze kunnen makkelijk binnen één generatie collectors items worden en hoe meer je er op speelt, hoe beter ze gaan klinken.


Wil je daar niet op wachten? Dan zijn er allerlei slimme manieren om het hout sneller te verouderen. Soms ziet het er alleen oud uit, dankzij een speciale lak of het bewust toebrengen van krassen, butsen en barstjes: het zogeheten ‘relicing’.

Naast de verouderde looks, zijn er manieren om hout oud te laten klinken. Daarvoor zijn verschillende namen zoals torrefied, baked, aged, vintage tone system (VTS) en zelfs cooked. De namen zijn anders, maar het principe is steeds hetzelfde: het hout wordt in speciale ovens ‘gebakken’ zonder zuurstof, zodat het sneller droogt en niet verbrandt.

Het hout weegt daardoor minder, oogt donkerder en klinkt beter. Omdat ieder stuk hout anders is, kan het lastig zijn om dit proces goed te beheersen. Het leent zich niet voor massaproductie, want doe je het te kort, dan heeft het niet het gewenste effect. Doe je het te lang, dan kan hout te broos worden. Dat vraagt dus vakmanschap en inmiddels zijn er verschillende gitaarbouwers heel goed in geworden. Zoals Alister Atkin die het niet alleen bij het drogen van het hout laat. Hij bevriest het hout ook nog eens, met geweldige alternatieven voor een vintage D28 als resultaat

Voor OM en 000 modellen geldt eigenlijk hetzelfde: van voor de oorlog staat bekend als ‘Golden Era’ en dan met name gitaren van Martin zijn zeer gewild. Zeer gerenommeerde gitaarbouwers uit de Verenigde Staten zoals Santa Cruz, Boucher en Collings hebben bijna allemaal orchestra modellen uitgebracht die duidelijk geïnspireerd zijn op en kunnen wedijveren met de originelen voor een fractie van de prijs.

Geweldige gitaren, maar eerlijk is eerlijk: ook daaraan hangt nog een stevig prijskaartje, waar je veel, heel veel voor terugkrijgt. Zoek je iets goedkopers? Blueridge biedt voor minder dan duizend euro een OM met prewar bracing en adirondack bovenblad. Dat is heel veel ‘near vintage’ voor weinig geld.


Alternatieven voor een vintage Gibson akoestische gitaren

Vooral de J45 gitaren van Gibson van voor de Tweede Wereldoorlog zijn legendarisch. Ze zien er geweldig uit dankzij die sunburst. En dan dat geluid: vol, woody en met een ruwe rand zoals de stem van Rod Stewart. Ook hier heeft Atkin een indrukwekkende eigen draai aan gegeven.

Gibson zit als vintage merk in de lift, want ook de J-serie gitaren van na de oorlog worden steeds meer ontdekt als een ‘wijn die nu op dronk is.’ Net als een J200 uit de jaren ’60.

Bovendien is Gibson de afgelopen jaren dieper en beter in de eigen geschiedenis gedoken. Uit de custom shop in Bozeman, Montana zien we mooie dingen voorbij komen. En ze hebben meerdere oude modellen nieuw leven ingeblazen zoals de J35. Gemaakt met de klassieke combo van (verouderd) adirondack sparren bovenblad, mahonie klankkast, ouderwetse lijm en veel originele details, heeft dit nieuwe instrument de bark en bite van een oudje.


Daarmee volgt Gibson het pad dat andere bouwers hiervoor al waren ingeslagen. Collings maakt bijvoorbeeld met de hele Waterloo lijn al jarenlang een zeer geslaagd eerbetoon aan de oude modellen van Gibson. Die new vintage guitars zijn inmiddels al bijna net zo gewild als de originelen!

Ook hier kan het nog goedkoper. Eastman maakt geweldige gitaren die duidelijk geïnspireerd zijn op de klassiekers en daar zit ook een zeer betaalbare en geslaagde variant op een klassieke Gibson bij.

Ben je ook op zoek naar een vintage gitaar? Of naar een geschikt alternatief? Wij kopen, ruilen, vinden en repareren dagelijks gitaren van en voor alle leeftijden.

Neem gerust contact met ons op: we zoeken graag en vrijblijvend met je mee.


Aanmelden om een reactie achter te laten