Waarom iedereen een gitaar met nylon snaren moet hebben

Jason Mraz, Sting, Eric Clapton, Willie Nelson, Meester David en vele, vele anderen weten het al lang: een gitaar met nylon snaren past in iedere ‘Guitarsenal’.
19 juli 2023 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Gitaren met nylon snaren hebben een imago-probleem. Want: een beetje nuffig, alleen geschikt voor saaie, belegen muziek en de hals is ook nog eens een stuk breder dan bij een elektrische gitaar. 

Als je het ons vraagt: allemaal ten onrechte, want nylon-gitaren hebben heel veel in huis en je kunt er álles op spelen. Luister maar eens goed naar de wereldhit Jolene van Dolly Parton. Country, maar toch écht met nylon snaren. Wat extra melancholie? Bij Tears in Heaven van Eric Clapton hou je het niet droog, dankzij die tranen trekkend mooie klank van nylon. 

Zoek je een zomers tintje voor je gitaarspel? Met dank aan nylon klinkt het meteen als een slokje van een perfecte cocktail bij ondergaande zon in je favoriete strandtent. Je hoort de branding ruisen, het is nog warm, zwoel zelfs. Je bent lekker bijgekleurd vandaag, er knispert wat zand tussen je tenen en je weet zeker dat het wel eens wat kan gaan worden met die date van vanavond…ehm…sorry, we dwalen af. Maar dat is precies wat nylon met je doet: het neemt je mee naar hele aangename plaatsen waar je nog niet eerder bent geweest.

Alles kan met nylon

Gitaarleraar, YouTuber én vriend van de Fellowship, Meester David heeft met honderden video’s laten zien dat met nylon alles kan. Van Taylor Swift tot Bollywood en van Ed Sheeran tot Billie Eilish: Meester David tovert het allemaal uit zijn vingers. 

Soms op een staalsnarige gitaar, maar meestal met zijn grote liefde: nylon. Waarom?

Meester David laat dat wekelijks zien aan zijn tienduizenden volgers op YouTube en Instagram.

 

Nylon is niet braaf!

We weten dat veel gitaristen blijven twijfelen, want ja….nou ja…nylon klinkt toch vaak een beetje braaf, op het saaie af. Het klopt dat je ten opzichte van stalen snaren volume mist, maar dat betekent niet dat je nylon alleen geschikt is voor brave stukjes. Integendeel. Meester David: “Je kunt juist ongenadig hard spelen op een gitaar met nylon snaren! Plaats gewoon je hand wat dichter bij de brug, met veel expressie en een heel directe toon. Denk flamenco!”

En zullen we nog één keertje naar Lindsay Buckingham van Fleetwood Mac kijken en luisteren als hij nog even voordoet hoe het ook kan met nylon?

Goede leerschool

Als je vaak én lang gitaar speelt kunnen stalen snaren véél van je vingertoppen vragen. Nylon is zachter en daardoor een stuk comfortabeler. Sommige gitaristen moeten soms even wennen aan het, zachte, rubberachtige gevoel. Volgens Meester David zit daarin júist een grote beloning:

,,Als het lukt om lekker te spelen met veel dynamiek op nylon snaren, dan breng je die ervaring mee naar je stalen snaren. Je zult merken dat je ineens wél zacht kunt spelen met behoud van toon en warm met behoud van helderheid, hard met veel klankschoonheid en scherp met veel, fijne warme ondertonen. Door het directe contact met de nylon snaren ontwikkel je gewoon snel een beter klankgevoel.”

Welke gitaar met nylon snaren past bij mij?

De keuze is reuze bij gitaren met nylon snaren en er is voor iedere budget een gitaar te vinden. Speel je al op een gitaar met stalen snaren? Dan is een crossover vaak een goed beginpunt, want crossover gitaren combineren elementen van een klassieke met een western gitaar. Er zitten nylon snaren op, maar de hals is vaak wat smaller en de klankkast kleiner.

Cordoba Stage

De Cordoba Stage is daarvan een mooi voorbeeld: speelt als een elektrische gitaar, maar biedt de nuance van nylon en zou zomaar eens je volgende Big Love kunnen worden.

Lowden Crossovers

Lowden maakt al jaren verbluffend mooie crossover gitaren die we iedereen aan kunnen raden. 

En de prachtige gitaren van Noemi Schembri tillen het begrip crossover naar een heel ander niveau.


Zoek je een klassieke gitaar met nylon snaren? Dan biedt het Spaanse Alhambra een breed palet aan concertgitaren met voor ieder wat wils.

 Zoek je iets ‘kleins’ voor erbij? Dan tippen we graag de Jellinghaus Torres 77, misschien wel de kleinste ‘gewone’ gitaren die we op dit moment in onze magische gitaarvilla hebben, maar die zijn écht heel bijzonder. Wegen bijna niks, spelen vederlicht en klinken als een klok!

 

Zoek je power? Kijk dan ook eens naar een flamenco gitaar voor wat extra pit.

Gitaar met nylon snaren kopen

​In onze gitaarvilla in Dedemsvaart hebben we standaard meer dan 1.000 gitaren op voorraad. Akoestisch, elektrisch en natuurlijk ook met nylon snaren. Nieuw, tweedehands en vintage: we hebben het allemaal! Je kunt deze gitaren zien, horen én natuurlijk geheel vrijblijvend uitproberen. Onze Fellows helpen je graag en de koffie staat klaar!

Aanmelden om een reactie achter te laten