Wat? Heb je nog geen ukelele?

Met een gitaar speel je de blues van je af, maar met een ukelele speel je de lol naar je toe!
14 juli 2022 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Ze zijn klein, handig om mee te nemen, erop spelen is een makkie en ze zijn vooral wáánzinnig leuk! George Harrison zei niet voor niets: everybody should have a ukelele!

Eddie Vedder van Pearl Jam speelde ook een heel album vol met ukeleles, er zijn foto’s van Dave Grohl met een flying V ukelele en zelfs Elvis had er eentje. Dus als je nog geen ukelele hebt, waar wacht je nog op? Als je al een beetje gitaar kunt spelen kan je op een ukelele zonder problemen uit de voeten.

Welke ukelele moet ik kopen?

Er zijn heel veel ukeleles en de prijs varieert van een paar tientjes tot heel serieuze instrumenten van duizenden euro’s. Hoe kies je er dan eentje die bij je past? Ons motto is niet voor niets: Life is too short to play a shitty ukelele, dus daar kunnen wij je bij helpen! Alle ukeleles die wij verkopen zijn goede, mooi gemaakte instrumenten. Ze doen wat ze moeten doen: blijven goed gestemd, rammelen niet, en ze verlaten onze winkel pas na een goede, gratis, afstelbeurt voor dat ultieme speelgevoel en járen speelplezier. Zo’n afstelbeurt is écht belangrijk, want daarbij kunnen we rekening houden met persoonlijke voorkeuren.

De vraag is dus vooral welke ukelele het beste bij je past en ons advies daarbij is: begin met je ogen, volg je handen en kies uiteindelijk met je oren. Dus vindt je een ukelele niet mooi? Dan is de kans groot dat je er ook minder op gaat spelen. Spreken de looks je wel aan, dan pak je er ook sneller naar. Daarna volgen je handen en je oren. Wat voor jou lekker voelt en goed klinkt is natuurlijk heel persoonlijk, maar het kan helpen als je de standaard types kent. Omdat we hier heel veel gitaristen helpen bij het vinden van hun droom ukelele, beginnen we niet met de kleinste, maar juist met de grotere modellen, want die voelen sneller vertrouwd.  

Baritone Ukelele

De Baritone Ukelele het grootste formaat, waarvan de snaren gestemd staan als D-G-B-E. Klinkt dat bekend? Dan weet je vast al de weg op de zes snaren van een gitaar, want dit is precies dezelfde stemming als de hoogste vier snaren van een gitaar. Dat maakt de overgang naar een ukelele supermakkelijk, want je pakt zo een D-akkoord en je herkent razendsnel de ukelele akkoord-varianten. Daar komt nog eens een mooi vol laag geluid bij door de wat grotere klankkast en de iets langere scale length (mensuur) van meestal zo’n 19 inch/48 centimeter.

Tenor Ukelele

Een slag  kleiner is de Tenor Ukelele. Die biedt ook een rijk geluid, maar staat gestemd in de standaard Ukelele stemming: GCEA. Da’s even wennen, maar met wat tutorials van Youtube of een goed boek, speel je in no time een liedje. Wij vinden de Tenor Ukelele een hele mooie, volwassen variant op de standaard Concert, want ze zijn nét ietsje groter en nog steeds zeer compact.

Concert Ukelele

Zoek je een nieuwe of tweedehands ukelele? Begin dan altijd met het Concert formaat, want dat is de gouden standaard. Gestemd in GCEA en dat is een handige basis. Klein, met een fijn, helder uit duizenden herkenbaar ukelele geluid dat overal zo lekker doorheen prikt.

Soprano Ukelele

Het allerkleinste formaatje ukelele oogt misschien wat kinderachtig, maar vergis je niet: ze klinken als een klok! Zoals en parlor gitaar meer projectie geeft dan een groter gitaarmodel, zo heeft de soprano een heel eigen geluid. Niet iedereen kan uit de voeten op de korte hals, dus dat is een kwestie van uitproberen en dat raden je van harte aan, want O, O, O, wat zijn die Sopranootjes leuk!

Extra's

Heb je een fijne ukelele op het oog? Kijk dan ook even naar de extra, zoals een ingebouwd element voor op het podium. En, ook belangrijk: de tas of koffer die erbij zit, want Ukes zijn écht perfecte vakantiemaatjes voor bij het kampvuur en uren speelplezier. Kom gerust een keer langs in onze winkel in Dedemsvaart om onze ruime collectie ukeleles uit te proberen. De koffie staat klaar.


Kan je niet wachten? Dan kan je ook meteen een ukelele bestellen in onze webshop en na zo’n fijne afstelbeurt speel jij binnen een paar dagen heel veel fun naar je toe met een ukelele!


Aanmelden om een reactie achter te laten