Zo mooi klinkt Walnoot!

Een prachtig klankhout, dat er geweldig uitziet en dan ook nog eens betaalbaar en duurzaam is en last but not least: die TOON, mensen! Walnoot heeft het gewoon allemaal.
7 februari 2023 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Als het gaat over van het perfecte klankhout voor een akoestische gitaar, gaat de strijd vaak tussen mahonie of palissander en beide kampen hebben evenveel fans. 

Maar wij verkopen al tientallen jaren gitaren en zien veel meer houtsoorten langskomen die minstens zo interessant zijn om uit te kiezen: esdoorn, ovangkol, zelfs oude eik en nog veel meer, zoals de ster van dit artikel: walnoot. Gebruikt door de meest iconische gitaarbouwers in de geschiedenis zoals Gibson, Martin, Fender en Taylor om zeer voor de hand liggende redenen.


Walnoot is een klankhout dat niet alleen zorgt voor een uniek geluid, maar ook voor zeer aantrekkelijke looks. Het is een hardhout dat meestal donkerbruin van kleur is met een rechte nerf, wat het een unieke uitstraling geeft. De dichtheid van walnoot geeft een helder en gefocust geluid met geweldige sustain. Het wordt soms vergeleken met esdoorn, maar we hebben het gevoel dat walnoot écht een eigen stem heeft, want in de handen van slimme gitaarbouwers weet walnoot het hele spectrum van lage tot hoge frequenties goed te dekken. 

Klank is, net als smaak, persoonlijk, maar sommigen beweren dat als een esdoorn en een mahonieboom een klein babyboompje zouden krijgen, het walnoot zou zijn. Daar moet dan nog wel een takje palissander bij voor het strakke laag. Omdat walnoot duidelijk een Manusje-van-alles is, is het een geweldige keuze voor veel verschillende genres: van blues tot modernere fingerstyle, singer songwriter en alles daartussenin; met walnoot zit je gebakken.

Betaalbaar en duurzaam klankhout

Een gitaarbouwer als George Lowden gebruikt al tientallen jaren walnoot, omdat hij er gewoon dol op is. "Het is één van mijn favorieten sinds 1991 voor alle modellen, omdat er niets vergelijkbaars is voor zoveel duidelijkheid en definitie." In combinatie met cederhout kun je niet fout gaan met walnoot, combineer het met alpine sparren en ‘the magic happens’

En als je op zoek bent naar een nylon crossover gitaar met een meer modern dan klassiek geluid, dan is walnoot een prima optie voor een nylon gitaar die gewoon 'popt'.

Door de jaren heen hebben we veel geweldige walnootgitaren gezien van meestal kleinere gitaarbouwers, maar nu hebben ook de grotere gitaarbedrijven walnoot ontdekt, dus we verwachten dit geweldige klankhout veel meer te gaan zien en te horen. Gibson gebruikt het bijvoorbeeld in hun nieuwe Generation-serie en Taylor heeft een geheel nieuwe American Dream Series geïntroduceerd met walnoot achterkant en zijkanten. Binnenkort voegt Taylor ook walnoot bovenbladen toe aan hun Academy-serie en daar zijn we heel benieuwd naar.

​Walnoot gitaar kopen

Op het gebied van duurzaamheid is de langzaam groeiende walnoot meestal een betere keuze dan sommige, meer exotische houtsoorten, die van ver moeten komen. In onze magische gitaarvilla in Dedemsvaart hebben we altijd meer dan 1.000 gitaren op voorraad, dus er is altijd wel wat walnoot voor je om te proberen en te vergelijken met ander klankhout. En als je de villa uitloopt en een klein rondje door het aangrenzende park struint, zie je misschien wel zo'n prachtige walnoot boom in al zijn glorie.

Onze Fellows helpen je in elk geval graag verder en de koffie staat klaar.


Aanmelden om een reactie achter te laten