De beste akoestische gitaar voor minder dan 2000 euro

Fellows Coen en Milo duiken de winkel in en gaan op zoek naar hun favoriete gitaar die niet meer kost dan 2K.
16 januari 2021 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

In Duitsland noemen ze het ‘Die kwahl der wahl’ en in het Engels: ‘The agony of choice’. Wij houden het op keuzestress, want uit de honderden gitaren die we hebben, welke moet je dan kiezen? Daarom hebben we er een Challenge van gemaakt: Coen en Milo krijgen slechts tien minuten de tijd, en ze móéten één gitaar kiezen die niet meer kost dan 2.000 euro.

De Keuze van CoenFurch Vintage 2 OM Sitka Rosewood

Prijs: 1.899 euro

Dit Orchestra Model (OM) vinkt het wensenlijstje van Coen moeiteloos af:

  • mooie looks,
  • geweldige bespeelbaarheid,
  • en natuurlijk klinkt ie fantastisch

Het Tsjechische Furch levert inmiddels al jarenlang kwaliteit en verovert de handen en harten van steeds meer gitaristen. Dat snappen we wel, dankzij de klassieke looks, met onder meer een fraaie ‘herringbone’ versiering. Tegelijkertijd zit deze gitaar vol met slim modern vernuft, zoals een dunne, sterke in huis ontwikkelde vernislaag en een unieke verstevigde verbinding tussen de klankkast en de hals. Dat maakt dit een solide instrument voor het leven!

De Keuze van Milo: Eastman E8D TC Thermo Cured

Prijs: 1.499 euro

Milo zoekt een wat groter en meer vintage geluid en richt zich vooral op dreadnoughts. Sommige modellen zijn mooi in het laag, andere sterk in de wat meer compact klinkende middentonen. Voor iemand met een wat hardere aanslag, kan dat een perfecte match zijn, maar Milo zoekt het complete plaatje: Vol laag, warm midden en helder hoog. Deze van Eastman heeft dat allemaal, waarschijnlijk dankzij een speciale behandeling van het sparren bovenblad. Die gaan een soort oven in, waardoor ze sneller drogen en dat geeft vaak een meer open klank aan een gitaar, die neigt naar vintage. Het resultaat: een powerhouse met een prima prijs!

Andere kandidaten

Het was een nipte overwinning van deze twee, want er waren meerdere gitaren die de twee Fellows serieus deden twijfelen. Daarom zetten we de vijf die het net niet haalden toch even voor je op een rij, want daar zitten hele mooie gitaren bij.

Martin 00015M

Prijs: 1.749 euro

Coen had ‘m lang vast en Milo had ook moeite om ‘m weer terug te leggen: deze klassieker. Want dat is de 15 serie van Martin inmiddels geworden. En terecht, want deze lijn heeft een heel eigen karakter. Volledig gemaakt van mahonie en klinkt daardoor zoet en warm, maar tegelijkertijd met genoeg bite om heerlijk door de mix heen te prikken. Fingerstyle, akkoorden strummen, het kan echt allemaal op deze vederlichte allemansvriend. We proberen ze op voorraad te houden, maar ze zijn meestal razendsnel weer verkocht.

Adrian Farmer D-Style Classic 2017

Prijs: 1.990 euro

Heb je een beperkt budget? Kijk dan niet alleen naar nieuwe, maar ook naar tweedehands gitaren. Als daar goed voor is gezorgd, gaan ze alleen maar beter klinken, terwijl er wel wat van de prijs af is gegaan. Neem deze van Adrian Farmer. Hij werkt in onze workshop en een paar keer per jaar bouwt hij ook volledige instrumenten onder zijn eigen naam. Met een duidelijke knipoog naar de Amerikaanse klassiekers, biedt hij heel veel gitaar voor weinig geld. Als Milo wat meer tijd had gehad, was ’t deze misschien toch wel geworden.


Eastman AC 522 CE Goldburst

Prijs: 1.749

Onvoorstelbaar veel moderne luxe voor deze prijs. Een comfortabele afgeronde klankkast, een extra klankgat, zodat je jezelf veel beter hoort spelen, prachtige inleg, subliem klankhout en een subtiele sunburst: deze Eastman heeft het allemaal en is niet de enige. In de AC serie valt er nog heel veel te kiezen voor minder dan 2.000 euro. Absolute high-end gitaren.

Furch Blue G-CM Grand Auditorium

Prijs: 998 euro

Ruim binnen het budget, want voor minder dan 1.000 euro koop je deze geweldige all-rounder. Het model is een Grand Auditorium en dat zit precies tussen een OM en een dreadnought in. Een klassieke combinatie van een mahonie/ceder klankkast zorgen voor een gebalanceerd geluid waar je alle kanten mee op kunt en dat allemaal verpakt in een prachtig naturel uiterlijk zonder onnodige ‘bling’. Topgitaar! Ook verkrijgbaar met een ‘cutaway’.

Gibson G45 Studio

Prijs: 937 euro

Milo pakte ‘m even op en miste wat warm midden ten opzichte van de Eastman, maar toch tippen we graag dit model. Want voor minder dan 1.000 euro koop je een échte Gibson van massief hout die ook nog eens iets kleiner van formaat is dan de standaard modellen. Handzaam, licht, heerlijk bespeelbaar met fraaie ingetogen looks en een lekkere droge sound die sommige singer-songwriters beter past dan het grote geluid van een dreadnought.


Aanmelden om een reactie achter te laten