De meest veelzijdige elektrische gitaar voor minder dan €2000,-!

Stel je voor: je vertrekt naar een onbewoond eiland met één versterker en één elektrische gitaar en daar moet je het mee moet doen. Welke kies je dan?
15 januari 2021 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Dat is de Challenge die Coen en Milo deze week aangaan. Ze duiken de winkel in met een budget van 2.000 euro en gaan op zoek naar de meest veelzijdige elektrische gitaar waar ze alle kanten mee op kunnen.

Coen’s Keuze: Gibson SG Standard 61 Stop Bar Vintage Cherry

Prijs: 1.799 euro

 

Coen zoekt natuurlijk een gitaar waar je alles op kunt spelen, zo eentje die je veel ziet in coverbands en kiest… deze Gibson SG. Huh? Verrassend, want dit model heeft vooral de harten veroverd van de spelers die in de wat stevigere hoek zitten, zoals Angus Young van AC/DC.  Eric Clapton in zijn wat ruigere jaren met Cream? Speelde ook op een SG. Dit iets lichtere, iets snellere en iets stoutere zusje van de Gibson Les Paul zie je tegenwoordig gelukkig steeds vaker in de ‘pop’. Want ondanks het imago kan een Mellow Fellow met dank aan die heerlijke hals humbucker er ook een geweldige clean sound uit toveren. Eigenlijk zijn SG’s een beetje verkeerd begrepen spierbundels met een heel lief, zacht karakter. En last but not least: die looks! Sweet like cherry pie!

Milo’s keuze: Rivolta Combinata XVII Toro Black

Prijs: 1.499 euro

 

Wat! Een! Gitaar! Kijkt u even mee: P90 elementen, een geweldige Duesenberg tremolo, een mahonie ‘chambered’ body, stoere inleg in de hals, een unieke vorm in een strak zwart pak, met hier en daar nog wat extra ‘bling’. Een gitaar als een gala-kostuum, ontsproten aan het brein van geweldenaar Dennis Fano. Maar dan betaalbaar. Klinkt clean geweldig, geeft een heerlijke crunch als je er wat harder ingaat en wanneer je de versterker nog wat verder opendraait, heeft ie zoveel pit dat je haar er meteen een paar centimeter van groeit.

Deze haalden het net niet

Ze hadden het er knap moeilijk mee om maar één gitaar te kiezen, want er is nog zoveel meer moois te koop. Daarom zetten we de vijf die het net niet haalden op een rij.

Ibanez AZ2204B Black Prestige

Prijs: 1.939

 

De uitkomst van de som: veelzijdig + elektrisch + gitaar = meestal Stratocaster! Want ze kleuren door de ruime keuze aan elementen makkelijk mee met de muziek. Funk, Punk, Rock, Pop: het kan allemaal, alleen hebben sommige gitaristen last van het A.B.E.S-Syndroom: Alles-Behalve-Een-Strat. Gewoon: omdat bijna íédereen er op speelt. En Strats zijn soms iets te ‘dun’ voor het stevigere werk. Een ‘Superstrat’ met een humbucker bij de brug lost dat probleem moeiteloos op. Neem deze van Ibanez, met kraakheldere single coils voor het precieze werk, met als extraatje een ronduit smerige Seymour Duncan als sloophamer. Dankzij wat slimme schakelaars krijg je ook zo’n beetje alles wat daar tussenin zit. Perfect, oerdegelijk, gereedschap.

Stanford Crossroad T30 Antique Vintage Sunburst

Prijs: 1.099

 

Ruim binnen het budget en zowel Milo als Coen hadden deze gitaar lang in handen. Gemaakt in Tsjechië en dat betekent heel veel gitaar voor je geld. Klinkt als een klok, dankzij de hollow-body en dat maakt ‘m bij uitstek geschikt voor jazz en blues. Verliest wat punten op veelzijdigheid en haalde het daardoor net niet. Maar zoek je een warm, vol geluid in een vederlichte, bijna akoestische jas, dan zou dit zomaar een hele goede match kunnen zijn.

Eastman SB59 Goldburst

Prijs: 1.799 euro

 

Eastman flikt het keer op keer bij zo’n beetje alle gitaren die ze maken. Ook bij deze, want voor een fractie van de prijs koop je kwaliteit die het origineel op onderdelen soms zelfs overtreft. Een duidelijke knipoog naar de Les Pauls, met een mahonie body, gevlamde esdoorn top, nitro lak voor een meer open geluid en geweldige Seymour Duncan elementen. Ook verkrijgbaar in een Sunburst.

Fender American Original 60s Telecaster Thinline Sunburst MN

Prijs: 1.999 euro

 

De droom van veel gitaristen: een échte Fender Made in the USA. Zoals deze Thinline, een variant van de Klassieke Telecaster maar dan met een fraaie in de body. Dat maakt ze iets lichter, resonanter en geeft de scherpe kantjes van het geluid iets meer ronding. Wij genieten ervan hoe Fender er keer op keer in slaagt het eigen, rijke verleden te combineren met subtiele en slimme vernieuwing.

Harmony Jupiter Pearl White

Prijs: 1.599 euro

 

Uit de categorie Tof Gitaartje: de Harmony Jupiter. Harmony was ooit een groot merk in de Verenigde Staten, raakte wat in de vergetelheid, maar is nu weer springlevend met een spannende lijn elektrische gitaren. Gold Foil pick ups en dat geeft ze een heel eigen karakter. Combineer dat met kekke looks en fantastische bespeelbaarheid en dit is voor veel gitaristen een instrument waarmee ze op een onbewoond eiland prima uit te voeten kunnen. Reist in een geweldige Mono Tas.

Ben je op zoek naar de beste akoestische gitaar voor minder dan 2.000 euro? Meer daarover vindt je hier.


Aanmelden om een reactie achter te laten