Here comes the Sunburst!

Pak de Factor 30 er maar bij en smeer je goed in voor onze allerfraaiste sunbursts!
11 augustus 2022 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Zeg je sunburst, dan zeg je natuurlijk Gibson. Want dit door en door Amerikaanse merk weet als geen ander de suggestie van een fraaie vuurbal op een gitaar weer te geven.




Geschiedenis van de sunburst

De sunburst begon eeuwen geleden als een ‘German Burst’ bij meubel- en vioolbouwers in Duitsland die het hout soms een wat donkerder randje gaven. Waarom? Gewoon, omdat ze het mooi vonden en dat trucje werd later overgenomen door gitaar en mandoline bouwers. Zo’n instrument met een helder, licht midden en een steeds donkerder wordende kleur naar de randen leek een beetje op een ondergaande of opkomende zon, vandaar de naam: sunburst. Later gebruikte Gibson het soms als een handig trucje om iets minder fraai hout toch te kunnen verwerken in een instrument. Daarom was een J45 mét sunburst ooit 5 dollar goedkoper dan de J50 met een natural bovenblad. Nu is dat andersom: een sunburst kost meer tijd en is daardoor vaak wat duurder.

Dat maakt de sunburst voor gitaren een beetje wat orgaanvlees is voor de Franse Keuken. Je kunt iets zien als afval en het weggooien óf je doet er iets slims mee, waardoor het tóch in de smaak valt. Inmiddels is de sunburst een klassieker waar heel veel gitaarbouwers een geheel eigen draai aan hebben gegeven.

Daarom, speciaal voor de lange, zonnige, zomerdagen een kleine greep uit de fraaiste sunbursts die we in ooit in onze winkel hadden én heel vaak nog steeds hebben.


Tobacco Burst

De ‘klassieke’ sunburst met en mooie, heldere bal in het midden van de klankkast die doorloopt naar donkere, bijna pikzwarte randen. Bekend van verschillende iconische Gibson gitaren zoals een Junior en een L00, maar wij tippen graag aan paar moderne bouwers zoals Atkin, Collings en… Eastman. Heel veel zon voor een schijntje!

Ambertone

Martin heeft een unieke burst: de Ambertone en die is een tintje lichter, iets subtieler en in combinatie met de low gloss hoef je geen zonnebril op om er uren naar te kijken.

Chocolate Burst

Nederland is over de hele wereld beroemd vanwege heel veel zaken, waaronder onze cacao. Daarom mag deze Chocolate Burst van eigen bodem niet ontbreken in dit lijstje. Vanuit zijn atelier in Alphen aan den Rijn maakt Kauffmann al jaren heerlijk bespeelbare en betaalbare gitaren. Onlangs voegde hij een offset model aan zijn collectie toe: de Cozy. Vederlicht, met fijne contouren en om het af te maken ging deze tussen de softijsjes door even in de warme choco-dip bij de lokale snackbar.

Buttered Toast Burst

Om je vingers bij af te likken, zo fraai is de Buttered Toast Burst van Santa Cruz. Deze boutique builder maakt altijd bijzondere en exclusieve instrumenten en daarbij hoort natuurlijk een eigen burst die precies doet waar Santa Cruz goed in is. Het is subtiel, maar toch direct in het oog springend en de kwaliteit druipt ervan af.

Ice Tea Burst

Bij Toast hoort Tea en wat te denken van deze uber-coole Iced Tea Les Paul.

Two Tone Burst

Zeg je gitaar, dan zeg je Fender, en zeg je Fender dan zeg je Stratocaster, en zeg je Stratocaster dan zeg je natuurlijk two tone sunburst. Er is ook een Three Tone sunburst en die heeft iets meer bruin/rood in het hart, maar vandaag kiezen we voor deze classic burst.

Aanmelden om een reactie achter te laten