Akoestische gitaar met een effectpedaal? Oh yes!

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar met effectpedalen kan je op het podium én in de studio het allerbeste en meest natuurlijke geluid uit je klankhout halen.  En nog veul meer!
3 mei 2023 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Bij The Fellowship of Acoustics houden we van hout. Hoe het klinkt, hoe het ruikt, hoe het voelt en hoe het eruit ziet: wij vinden het allemaal prachtig en er kan weinig op tegen het met een goede microfoon gevangen geluid van een mooi gebouwd instrument.


Maar ja… dat kan niet altijd. Soms sta je op een podium en dan kom je met een microfoon snel in de problemen. Of lukt het in een bepaalde ruimte nét niet om je akoestische geluid zo te krijgen, zoals je het zelf graag hoort.

Door het slim inzetten van de juiste effecten kan je gitaar in veel omstandigheden juist natuurlijker klinken. Wat dat betreft lijken effectpedalen voor akoestische gitaren een beetje op make-up: in keihard studio-licht zie je er zonder make-up niet uit als jezelf, maar als een spook, terwijl je met een poedertje er juist meer ‘naturel’ uitziet en zo beter voor de dag komt. Zo werkt het ook met effectpedalen en LR Baggs heeft daarom onder meer de Align Series uitgebracht; voor dat extra laagje dat je gitaargeluid nodig heeft in de mix en nog véél meer.

Want je kunt met een fijn setje effecten ook he-le-maal losgaan! Kijk maar eens naar akoestische virtuoos Billy Strings.


De populairste effectpedalen voor akoestische gitaren

Als je op zoek bent naar de perfecte manier om je akoestische gitaar te versterken en je geluid te verbeteren, dan zijn effectpedalen dus een geweldige optie. Drie van de meest populaire effecten voor akoestische gitaren zijn reverbchorus en delay.

Reverb voor akoestische gitaren

Reverb voegt galm toe aan je gitaargeluid, en dat maakt het geluid van je gitaar voller en ruimtelijker. Er zijn heel veel verschillende soorten reverb, zoals platehall en spring en welke het beste bij je past is een kwestie van smaak en omstandigheden. Sommige liedjes vragen de galm van een badkamer, andere die van een kerk of de melkweg. Een goed reverb-pedaal geeft je sound de ruimte die je zelf kiest.

De Flint van Strymon is géweldig en razendpopulair voor zowel elektrische als akoestische gitaristen dankzij een zeer geslaagde combinatie van reverb en tremolo voor een extra dimensie. De Blue Sky van Strymon heeft geen tremolo, maar biedt juist meer reverb-opties die ook zeer goed passen bij een akoestische gitaar. Zoek je een eenvoudige reverb voor een scherpe prijs? De effectpedalen van Fender kosten nog geen 100 euro!

 

Chorus voor akoestische gitaren

 


Chorus klinkt meer gelaagd dan reverb want het simuleert het geluid van meerdere gitaren die tegelijkertijd spelen. Een beetje als een twaalf-snarige gitaar in een doosje. De Maestro Comet is een uitstekende, eenvoudige én betaalbare Chorus die we iedereen kunnen aanbevelen. Zoek je (veel) meer opties? Kijk dan eens naar Astra Modulation Machine van Univeral Audio.


Delay voor akoestische gitaren

Delay--ay--ay geeft een echo of herhalingseffect. Dat is simpel en zeer effectief, want het doet waanzinnig veel voor je geluid. Als je het slim inzet kan het terugkerende geluid ervoor zorgen dat het lijkt alsof er meerdere gitaristen tegelijk spelen. Denk bijvoorbeeld aan The Edge van U2 die een absolute meester is in het scheppen van een muur van geluid met één gitaar en slimme delay.

Hier kunnen we niet om Strymon heen, want dat merk biedt een breed palet aan te gekke delay-pedalen met voor ieder wat wils. Zoals een digitale delay die het geluid exact herhaalt of een tape-delay die het geluid bij iedere herhaling in een beetje verder vervormd voor een uniek effect. De Timeline van Strymon is voor veel gitaristen een uitstekende keuze.

Nog meer effectpedalen voor akoestische gitaren

De reverb, chorus en delay zijn voor veel gitaristen de pedalen waar als eerste naar gekeken wordt, maar door onze jarenlange ervaring tippen we graag nog paar andere geheime wapens die je akoestische geluid naar een heel ander niveau kunnen tillen.

Equalizer of EQ

Vaak vergeten, misschien omdat het een beetje een gek pedaaltje is waar je niet lekker aan kunt draaien voor instant satisfaction. Een EQ-pedaal werkt subtieler met schuifjes waarmee je verschillende frequenties kunt beïnvloeden. Dit vraagt soms wat gepriegel, maar het resultaat dat je er mee kunt bereiken is verbluffend. Je kunt delen je gitaargeluid in balans brengen of er juist enorm uit laten springen. Dat maakt een EQ misschien wel het meest effectieve effectpedaal voor het minste geld.

 

Compressor

 

Ga je geluid versterken dan klinkt álles groter. Ook de wat minder aangename onderdelen van je gitaarspel, zoals de dynamiek die bij iedereen wel wat schommelt. Speel je op zolder of in de huiskamer, dan kom je daar nog mee weg, maar als het hard moet, maakt de dynamiek het snel rommelig. Een goede compressor strijkt dat glad, waardoor je geluid strakker, rustiger én prettiger klinkt. De compressor van Keeley is een begrip en raden we van harte aan.

Alle andere pedalen

Moet het even hard? Denk dan eens aan een boost pedaal. Of gewoon een overdrive als het nóg gruiziger moet. Met het geraas van een Flanger stap je terug in tijd en schiet je haar spontaan in een matje mét permanent. Maak je graag loopsmet een funcky baslijntje? Met een Octave pedaal zet je je akoestische gitaar met één druk op de knop een paar octaven lager.

Het punt is: je kunt álle effectpedalen gebruiken die je maar wilt voor je akoestische gitaar, want er is géén pedalenpolitie die zegt dat het niet mag. Pedaaltjes werken misschien nét even anders dan bij een elektrische gitaar en dat vraagt wat creativiteit, maar ze bieden je ook de mogelijkheid om een uniek geluid te maken. Experimenteer; dat is misschien wel het beste advies dat we je kunnen geven, want als Billy Strings het mag, mag jij het ook!

Multi-effect pedaal voor akoestische gitaren

Wil je véél effecten voor minder geld? Kijk dan eens naar een multi-effect pedaal, zoals de MX5 van Headrush. Misschien niet het eerste waar je aan denkt voor een akoestische gitaar, maar ze bieden héél véél waar voor je geld. Tientallen effecten én versterkersimulaties waarvan sommige specifiek voor akoestische gitaren zijn. Plus de mogelijkheid dit uit te breiden met eigen impulse responses. De één verdwaalt in opties, terwijl de ander als een blij kind door alle soundscape opties dartelt. Zeker het proberen waard!

 

 Wil je effectpedalen uitproberen? We hebben altijd een ruime selectie op voorraad en onze Fellows helpen je graag. De koffie staat klaar!

Aanmelden om een reactie achter te laten