Alles wat je moet weten over de nutwith!

Soms zit er maar een millimetertje verschil tussen de breedte van de ene en de andere gitaarhals, maar voor veel gitaristen voelt dat als een wereld van verschil. Dit is wat je moet weten over ‘nut width’ of halsbreedte.
5 november 2021 in
Erik Bogaards
| 1 Opmerking

Hoe belangrijk is de nut width van een gitaar?

Daar zijn de meningen een beetje over verdeeld. De ene Fellow voelt een verschil van één of twee millimeter en kan op de ene veel beter uit de voeten dan op de andere. Heb je kleinere handen of wat korte vingers? Of speel je vooral akkoorden om jezelf te begeleiden? Meestal past een smalle hals daar goed bij. Richt je je meer op fingerstyle? Dan kan een iets bredere hals goed passen.

Speel je klassieke gitaar of flamenco? Dan is een iets bredere hals gewoon heel prettig. Maar er zijn geen vast regels, het is héél persoonlijk en er zijn ook heel veel gitaristen die min of meer moeiteloos switchen. Die voelen wél een verschil, maar het maakt niet écht uit. Anderen zweren juist bij de ene nut width en moeten niets hebben van iets anders. Dat is een kwestie van ontdekken en een overzicht van de meest gangbare breedtes kan daar goed bij helpen.

Waar wordt de nut width gemeten?

De nut width of halsbreedte (dat betekent hetzelfde, dus we gebruiken die begrippen door elkaar heen) meet je bij de topkam (nut) van de gitaar. Omdat er veel gitaren uit de Verenigde Staten komen, wordt deze breedte vaak aangegeven in inches. Dat kan wat verwarrend zijn en daarom vindt je als op onze website bij de specificaties kijkt altijd de nut width in millimeters én in inches.

Wat is de meest voorkomende nut width voor gitaren?

Het meest gangbaar is een maat die vooral bekend is dankzij de elektrische gitaar en dan met name de wereldberoemde Stratocaster van Fender. Die hebben een halsbreedte van 1 11/16 inch of 42,8 millimeter, maar voor het gemak wordt dat meestal afgerond 43 millimeter. Niet alleen elektrische gitaren hebben deze halsbreedte, je kunt ook steeds meer akoestische gitaren kopen met een nut width van 43 millimeter. Alle grote merken, zoals Martin en Gibson hebben die halsbreedte ruimschoots beschikbaar. Het grootste voordeel van deze relatief smalle hals is het speelgemak bij akkoorden en solowerk.

Nut width van 44,5 millimeter of 1 ¾ inch

Ietsje breder en daardoor de keuze van veel fingerstyle gitaristen. Een smallere hals kan dan soms een beetje priegelig voelen en die twee millimeter extra, zorgen juist bij die stijl voor iets meer speelgemak. Onder meer te vinden op de klassieke Martin modellen, maar ook op de moderne instrumenten van Eastman.

49 millimeter of 1 15/16 inch

Nu komen we op het terrein van de meer klassieke gitaren en onder meer door de ook wat dikkere nylon snaren, vraagt dat soms ook wat extra ruimte. Klassieke concertgitaren zijn vaak nog wat breder: 52 millimeter, maar ook de iets smallere ‘crossover’ gitaren zitten expres een beetje tussen western een klassieke gitaren in. Wel iets meer ruimte, maar tegelijkertijd ook iets meer speelcomfort dat goed kan passen modern spel of jazz op een nylon gitaar. Bouwers als Lowden en BSG maken geweldige gitaren met deze nut width.

De perfecte nut width

Zoals gezegd voelen de meeste gitaristen échte een verschil van één millimeter bij de nut width. Dus wat nu als een halsbreedte van 43 millimeter nét te smal voelt en 45 millimeter weer net te breed? Gelukkig zijn er naast de gangbare maten eindeloos veel tussenmaten en veel daarvan hebben we standaard op voorraad. In onze magische winkel in Dedemsvaart hebben we bijna duizend akoestische en elektrische gitaren beschikbaar om uit te proberen en daar zitten dus ook veel afwijkende maten tussen. Ed Sheeran heeft een eigen gitaarlijn waarin ze rekening houden met zijn kleinere handen en die hebben daarom een halsbreedte van 44 millimeter. En er is nog veel meer, zoals Gypsy Jazz gitaren met een halsbreedte van 46 millimeter. Of het fingerstyle kanon dat Ibanez maakte voor Jon Gomm: ook géén standaard maat.

52 millimeter of 1 3/64 inch

Gitaarbouwers zoals Camps, Cordoba en Alhambra kiezen voor de klassieke halsbreedte met een vlakke toets waarop je de noten zo heerlijk aan elkaar kunt rijgen.

Makkelijk zoeken op halsbreedte

In onze webshop hebben we het zoeken op halsbreedte extra makkelijk gemaakt: je vindt de keuze in de linkerbalk. Even aanvinken en je ziet direct welke gitaren we met die halsbreedte beschikbaar hebben.

Zit de juiste halsbreedte er nét niet bij? Dat biedt ons Dream Guitar Program de mogelijkheid om bij verschillende bouwers een gitaar geheel naar eigen wensen te laten maken. Inclusief de perfecte nut width voor jouw handen. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op en we zijn weer volledig open, dus we zien je graag weer in onze magische winkel in Dedemsvaart om zoveel mogelijk halsbreedtes uit te proberen. De koffie staat klaar!


Aanmelden om een reactie achter te laten