Benchtalk #1: Bob Dylan's Gibson Nick Lucas 13 Fret

Voor onze eerste Benchtalk hebben we direct een bijzondere verschijning op de werkbank: Een Nick Lucas model gebaseerd op het exemplaar die Bob Dylan gebruikte in de jaren '60!
30 november 2023 in
Jurgen Bakker
| Nog geen reacties

De naam van deze gitaar roept wellicht wat verwarring op. Waarom staan er vier namen in de titel, en van wie is deze signature gitaar dan echt: Nick Lucas of Bob Dylan? Het begin van deze gitaar brengt ons naar de jaren '20 van de vorige eeuw.

Nick Lucas was een van de grootste sterren in de populaire muziek, en daarom besloot Gibson in 1923 hem te benaderen om een gitaar te bouwen die volledig naar zijn wensen was ontworpen. Dit 'Nick Lucas' model werd het eerste signature model dat Gibson ooit heeft geproduceerd. Deze gitaar leek op de L1 en L3, en had een 13-fret ontwerp met een diepere klankkast voor meer volume en projectie.

Bob Dylan's Nick Lucas Special

Een sprong vooruit in de tijd brengt ons naar 1963, het jaar waarin Bob Dylan een Nick Lucas Special kocht bij Fretted Instruments in New York. Toen hij hem kocht, zat er een Guild brug en Martin slagplaat op en had het bovenblad een Natural refinish gekregen. Bob gebruikte deze Nick Lucas veel tijdens optredens tussen 1963 en 1966 en de gitaar werd ook gebruikt bij de opnames van 'Another Side of Bob Dylan' en 'Bringing It All Back Home'.

Het verhaal gaat dat Dylan zijn harmonicas los in de gitaarkoffer bewaarde en dat tijdens een tour in Australië in 1966 deze gitaar de vlucht naar Melbourne niet heeft overleefd. De harmonicas hadden het bovenblad namelijk flink beschadigd. Sindsdien werd er van Dylan's Nick Lucas Special niks meer vernomen...

In de afgelopen jaren werd dit bijzondere model alleen nog een enkele keer als custom order gemaakt. En dat is ook hoe hij bij ons weer tot leven werd gewekt! In 2019 kwam een klant bij ons met de wens om deze gitaar custom te laten bouwen met Gibson's Made-2-Measure programma. Zowel wij als Gibson waren erg enthousiast en toen we ontdekten dat dit model nog nooit in een oplage van meerdere gitaren is gebouwd, besloten we om er 5 te laten maken! 

Wat het verhaal nog meer bijzonder maakt, is dat we later te horen hebben gekregen dat twee van deze gitaren hun weg naar Hollywood hebben gevonden en gebruikt zijn voor een aanstaande film over Bob Dylan! Zo leidde dit idee van een klant niet alleen tot een zeer limited model, maar ook tot een verschijning op het grote scherm!

Benchtalk #1

Dit was een zeer unieke gebeurtenis, en een verhaal dat we graag met jullie willen delen. Deze gitaar was daarom ook de perfecte kandidaat voor onze eerste 'Benchtalk' aflevering die je hiernaast kunt bekijken.

We hebben uiteraard ook de tijd genomen om demo's van deze Gibson M2M Nick Lucas op te nemen, en die kun je hieronder beluisteren.


Aanmelden om een reactie achter te laten