De beste gitaar voor een gitaarstudent!

Ga je gitaar studeren aan het conservatorium, wat is dan de beste gitaar?
24 juli 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties


We zien ze in onze winkel in Dedemsvaart heel veel studenten die gitaar studeren aan een conservatorium. ,,Veel van die studenten zien we zelfs héél vaak”, vertelt Maarten Dispa. ,,Ze kopen dan eerst een prima gitaar om, na een wissel of vijf, te eindigen met iets écht bijzonders. Dat roept bij ons de vraag op: waarom kiezen veel studenten niet meteen die ene gitaar? Bij de start van de opleiding. Dat scheelt een hoop gezoek.”

We leggen het voor aan Henk van Benthem (52) Hoofddocent gitaar aan de Artez Hogeschool in Zwolle. Volgens hem hoort die zoektocht naar de juiste gitaar gewoon bij de ontwikkeling van een muzikant. ,,De ultieme gitaar, die bestaat niet. Dus de meeste studenten beginnen hier met een andere gitaar dan waarmee ze uiteindelijk afstuderen. Als je jarenlang iedere dag vijf tot zes uur met muziek bezig bent, leer je wat wel en niet bevalt. Daar hoort een andere smaak, en vaak een andere gitaar bij.”

Met welke gitaar studenten het conservatorium afronden, verschilt sterk per student en hangt onder meer af van de richting. ,,Als je voor Jazz kiest, is het eenvoudig: dan kom je min of meer vanzelf uit bij een archtop.  Kies je voor Pop en Rock, dan is een Stratocaster een goede keuze, door de veelzijdigheid. Helemaal met een humbucker in de brugpositie kan je daar heel veel mee. Een Telecaster kan ook. En een Les Paul, maar die hebben een wat dominanter geluid en zijn daardoor iets minder veelzijdig.”

Door de jaren heen komen bij veel studenten de grote namen zoals Fender en Gibson min of meer vanzelf bovendrijven. Omdat popmuzikanten een grotere behoefte aan variatie hebben, kiezen ze vaak niet één, maar verschillende gitaren.

Akoestische gitaren

 

Bij de richting Pop hoort daar zeker een akoestische gitaar bij. Van Benthem zelf speelt onder meer op een Maton, vooral vanwege het uitstekende versterkte akoestische geluid.  ,,Dat is wel een belangrijke verandering in de afgelopen 10 jaar: nu koop je voor relatief weinig geld een akoestische gitaar die ook op het podium goed klinkt.”

Budget

 

Daarmee stipt de Hoofddocent meteen een ander belangrijk punt aan: budget. Want hoeveel heb je te besteden als student? Duizend euro is dan een fors bedrag, terwijl de gitaren waarmee veel studenten afstuderen eerder drieduizend euro kosten. Tijdens de studie lukt het de meeste conservatoriumstudenten om zulke bedragen bij elkaar te sparen, maar bij de start is dat geld er gewoon niet.

Van Benthem: ,,Je hoeft geen peperdure gitaar te hebben om aan het conservatorium te kunnen studeren. Het instrument moet zuiver zijn, goed geïntoneerd, de hals recht en prettig bespeelbaar. Een goede afstelbeurt kan daar al enorm bij helpen. Met zo’n gitaar kan je gewoon aan de slag. Als je meer ontdekt over je muzikale persoonlijkheid en wensen, kan je later altijd overstappen.”

En tweedehands om toch al iets duurs voor minder geld te kopen? ,,Dat klinkt als een logische keuze, maar je moet je wel altijd afvragen waarom een gitaar tweedehands is. Dat is toch omdat iemand er vanaf wil. Dat betekent niet dat tweedehands gitaren altijd slecht zijn. Helemaal niet. Maar je moet toch opletten en een beetje verstand hebben van wat je dan koopt.  Daarom ben ik altijd terughoudend op Marktplaats en koop ik liever in een winkel. Dat is duurder, maar dan krijg je wel service als er iets mis is.”

Omdat we bij The Fellowship of Acoustics weten dat veel studenten krap bij kas zitten, helpen we graag iedereen die muziek studeert. Conservatoriumstudenten krijgen daarom bij ons 7.5 procent korting.

We hebben altijd akoestische en elektrische topgitaren voor professionele muzikanten op voorraad en tientallen tweedehands gitaren die we goed nakijken. Daarnaast hebben we een ruimte selectie betaalbare budgetgitaren. En bij de Fellows doen we nooit moeilijk, dus die 10 procent korting krijg je op alles!

Als je een gitaar bij the Fellowship of Acoustics koopt, krijgt ie een afstelbeurt in onze workshop voordat je gitaar de winkel verlaat en we zien je binnen een jaar graag terug in Dedemsvaart voor een gratis extra setup. Want hoe duur of goedkoop een gitaar ook is: ze zullen in de loop van de tijd altijd een beetje gaan werken en dat vraagt af en toe wat professionele aandacht om je gitaar weer tiptop in orde te krijgen.

Dus ben jij op zoek naar die ene gitaar voor de rest van je leven als muzikant of juist naar een betaalbare gitaar om te starten aan een opleiding? Kom gerust eens langs in Dedemsvaart. 

Hoe vaak je ook komt, de koffie staat altijd klaar!


Aanmelden om een reactie achter te laten