De Ultieme Martin Custom Shop Experience

Een gitaar bestellen van duizenden euro’s die je nog nooit hebt gezien, gevoeld of gehoord, is dat wel zo’n goed idee?
17 januari 2023 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Hoe langer je speelt en hoe meer je leert over gitaren, des te duidelijker worden je voorkeuren. Je weet welk model bevalt, welke houtsoorten je aanspreken, hoe de gitaar eruit moet zien én in je hoofd hoor je zelfs al hoe je droomgitaar klinkt. Alleen: die gitaar bestaat nog niet. Je kunt natuurlijk wachten totdat je een keer tegen die Ene Gitaar aanloopt. Of…je laat ‘m bouwen!  Maar een gitaar bestellen die je nog niet kent, is een grote, dure gok. Voor iedereen die twijfelt over het laten bouwen van een Custom Shop Gitaar: dit is mijn verhaal over deze sprong in het diepe. Spoiler Alert: het loopt héél goed af.

Welk merk Custom Shop Gitaar?

Als je wel eens in de GitaarVilla in Dedemsvaart bent geweest dan weet je: de keuze is reuze. Martin, Taylor, Lowden, Gibson, McNally, Collings en nog veel, veel meer hangt daar aan de muur om te bekijken én te bespelen. Dat biedt een geweldige kans om uit te zoeken wat bij je past, maar is ook overweldigend. Bij een eerste bezoek gaat er zo veel door je handen dat je er zelfs een beetje van in de war kunt raken.

Maar als je een tijdje gitaar speelt, je er een klein beetje in verdiept en vaker eens wat uitprobeert, dan komen er vanzelf voorkeuren boven borrelen. Je zou bijvoorbeeld kunnen vallen voor het unieke karakter van Lowden gitaren. Die dromerige klank, het gemak waarmee je zo’n gitaar in een andere stemming zet en dan die afwerking; het is allemaal bijna niet te weerstaan.

De boutique gitaren van onder meer Collings komen iedere keer griezelig dicht bij perfectie. En dan is er natuurlijk het iconische Martin Guitars. Het merk dat aan de basis heeft gestaan van steelstring gitaren zoals we ze nu kennen. Het merk dat ons de dreadnought gaf, de OM, de X-brace en het merk dat je hoort op duizenden albums. Martin is een benchmark die veel bouwers nastreven, maar zelden evenaren. En het merk dat een bepaalde eenvoud uitstraalt en voor mij iedere keer weer klinkt zoals een gitaar hoort te klinken. Gewoon ‘precies goed’.

De keuze voor een bepaald merk is belangrijk, want ook al gaat een bouwer aan de slag aan de hand van jouw voorkeuren, ze werken allemaal binnen een bepaalde bandbreedte die past bij de stijl die ze door de jaren hebben ontwikkeld. Zo zal Martin nooit een Custom Shop gitaar bouwen die klinkt als een Lowden of andersom. Kies dus een bouwer die bij je past. Bij The Fellowship of Acoustics hebben ze veel ervaring met veel verschillende Custom Shops, zodat je de verschillen kunt zien en horen en de stijlen van heel veel bouwers kunt ontdekken, voordat je deze stap zet.  

Welke houtsoorten voor mijn Custom Shop Gitaar?

De mogelijkheden met klankhout combinaties zijn eindeloos, dus het is de moeite waard om je een beetje te verdiepen in de eigenschappen van de meeste voorkomende houtsoorten.

De afgelopen jaren speelde ik regelmatig op gitaren met een torrefied bovenblad en was daar standaard van onder de indruk. Door een speciale behandeling wordt het hout ‘gebakken’ in een oven en dat versnelt het verouderdingsproces. Het geeft meer stabiliteit en een wat directere, ‘drogere’ klank die iets wegheeft van een vintage gitaar. Omdat ik graag een kleine alleskunner wilde laten bouwen waar ik op kan strummen én fingerpicken heb ik lang getwijfeld tussen sitka (vriendelijker, warmer, maar ook iets sneller rommelig als je gaat strummen) en Adirondack (power, precisie, veel laag, geschikt voor strummen, maar minder vriendelijk en soms een beetje schel). Het werd torrified sitka. Dat heeft niet het overweldigende van adirondack, maar voor mij klinkt torrefied sitka ook gewoon precies goed. Gecombineerd met mahonie, maar dan met iets extra’s. Iets dat dat méér is dan precies goed, alleen al vanwege het verhaal erachter: Sinker Mahogany.Dat zijn oude bomen die decennia lang op de bodem van de rivier hebben gelegen en nu weer zijn opgevist. Door deze langzame veroudering onder extreme omstandigheden klinkt het nét even anders en wat rijker dan ‘gewoon’ mahonie.

Welk model Custom Shop Gitaar?

Ik ben dol op het volle geluid van een dreadnought gitaar, maar het formaat past me niet écht lekker. Als ik er meer dan een uur op speel voel ik mijn schouders. Daarom koos ik jaren geleden voor een Orchestra Model waar ik urenlang speelplezier op heb beleefd. Fijne gitaar, modern geluid, heel precies en superbetrouwbaar. Maar het verlangen naar een gitaar met een ander karakter bleef. Ik kocht die prachtige ‘Yesterday’ film gitaar, de Martin CEO7 en die vormde een mooie aanvulling.

Ik speelde op verschillende Atkin gitaren en was standaard onder de indruk van het geluid, dankzij de ‘gebakken’ of torrified Sitka sparren bovenbladen. Ik werd overvallen door een tweedehands Custom Shop Martin 00018 met torrified sitka en sinker mahogany en was op slag verliefd. Fijne hals, zalig geluid, maar vond het maatje van de CEO7 nét iets prettiger. Ik probeerde een standard 0018 en wist: dit model, maar dan met wat extra Custom Shop Magic, dan is het precies goed.  

Welke hals voor mijn Custom Shop gitaar?

Na het model is de hals van de gitaar natuurlijk superbelangrijk. En persoonlijk! Wil je een brede of een smalle toets? Een lange mensuur voor wat meer spanning op de snaren of juist een wat kortere mensuur om bends wat makkelijker te maken? En waar de verschillen op papier klein lijken (we hebben het vaak over millimeters) voelt het verschil soms enorm. 




Ook hier is het advies: probeer! Ik voelde me direct thuis op de meest verkochte, makkelijk bespeelbare, moderne hals van Martin: de modern low oval met high performance taper. Andere spelers missen daar misschien wat vlees op de botten, maar voor mij voelde dat precies goed.

Hoe stel ik een Custom Shop Gitaar samen?

Zo heb ik mijn wensenlijstje voor de Ultieme Martin Custom Shop Gitaar samen gesprokkeld:  

  • Merk: Martin
  • Model: 0018
  • Materiaal: Sitka (torrefied) Sinker Mahogany
  • Afwerking: Nitro-cellulose Thin Finish

Dit lijstje maken is een unieke, verrassende reis waar je heel veel plezier aan kunt beleven en dat kost tijd. Hoeveel tijd, is voor iedereen verschillend, maar ik heb daar iets meer dan een half jaar over gedaan, veel gitaren gespeeld, ik ben op mooie plaatsen geweest, heb leuke gesprekken gevoerd en veel geleerd. Niet alleen over wat er te koop is, maar ook over wat mij wel én niet bevalt. Dat maakt het een once-in-a-lifetime experience die véél meer biedt dan ‘gewoon’ een gitaar kopen, want het wordt steeds meer ‘eigen’.

Als je helder voor ogen hebt wat je wilt, kan je een Custom Shop gitaar zelf

Ben jij van plan om een Custom Shop Martin te laten bouwen? En heb je hele specifieke wensen? Dan is een Martin Custom Shop Expert je beste partner. Ze kunnen je meerdere gitaren laten zien en weten álles over álle mogelijkheden en kunnen je advies op maat geven. Mijn wensen én mijn budget waren wat bescheidener en ook in dat geval kan een Expert Dealer je goed helpen met de juiste keuzes. Fellow en Expert Coen weet heel goed wat er allemaal kan, maar ook wat het kost en dat maakte zijn adviezen zeer waardevol.

Het Wachten…

Als je de gitaar hebt samengesteld, krijg je een uitgebreide bevestiging en een orderbon met alle details. Je geeft akkoord, betaalt de borg en dan begint het minst leuke onderdeel van een Custom Shop Gitaar laten bouwen: het hemeltergend, lange wachten. Via een ‘gewone’ Martin dealer moet je rekening houden met wachttijden van meer dan een jaar. Expert Dealers krijgen gelukkig voorrang en dan duurt het rond de 10 maanden, afhankelijk van jouw wensenlijstje.

Kan ik tijdens de bouw nog iets veranderen aan mijn Custom Shop gitaar?

Terwijl je wacht op je Martin Custom Shop gitaar heb je in de meeste gevallen géén invloed meer op de verdere bouw. Dat heb je alleen bij de zeer exclusieve exemplaren. Dat maakt de orderbon een belangrijk document, want wat daarin staat wordt uitgevoerd en kan je daarna niet meer aanpassen. Via een Expert Dealer zijn er wel mogelijkheden om tussendoor foto’s vanuit de Custom Shop te krijgen, maar verder maakt Martin jouw gitaar zoals Martin weet dat het goed is. Terwijl u wacht…en wacht...

Wat kost een Custom Shop Gitaar?

Een Martin Custom Shop gitaar is niet goedkoop, maar als je het slim en met wat hulp van een Expert aanpakt kan de prijs nog wel eens meevallen. Je kunt het in de Martin Custom Shop zo gek maken als je zelf wilt, maar dat hoeft niet. Een iets andere houtkeuze of afwerking komt in de regel op een meerprijs van enkele honderden euro’s ten opzichte van een ‘standard’ Martin. 

De levering en de nazorg

En dan, na 10 lange maanden is het eindelijk zover: een telefoontje van The Fellowship dat mijn Custom Shop 0018 klaar is. Je doet de koffer open en je ogen zien de gitaar die tot dan toe alleen in je hoofd heeft bestaan. Je pakt die hals, die al een beetje voelt als thuiskomen, je slaat een G-Akkoord aan  en je weet: dit is meer dan Precies Goed. Dit is Precies Beter!

Wat kan je doen als een Custom Shop Gitaar niet bevalt?

Die spannende sprong in het diepe was dus een goed idee, want het resultaat overtreft mijn stoutste verwachtingen en het voelt iedere dag als een voorrecht om zo’n gitaar te hebben en te bespelen. Maar wat nu als een Custom Shop gitaar niet bevalt? Die vraag heb ik natuurlijk ook aan Expert Fellow Coen gesteld vóórdat ik aan dit avontuur begon. Zijn antwoord: “Dat gebeurt bijna nooit, maar als dat zo is, dan hoef je ‘m niet te kopen. Je bent dan alleen je borg van 500 euro kwijt voor de gemaakte kosten. Uiteindelijk willen we dat je hier een gitaar koopt, waar je blij mee bent. Als dat nog niet zo is, zoeken we gewoon verder.” 

Wil jij graag meer weten over het laten bouwen van een Custom Shop Gitaar door Martin of een andere bouwer? Neem gerust contact met ons op via mail, chat of telefoon. Of kom langs in onze magische Gitaarvilla in Dedemsvaart. De koffie én de Custom Shop Gitaren staan klaar! 


Aanmelden om een reactie achter te laten