De vijf belangrijkste vragen over Vintage Gitaren!

We kopen en verkopen al jaren vintage gitaren en krijgen daarover veel vragen. Daarom zetten we de 5 belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
16 juli 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties


Wanneer is een gitaar vintage?

Bij antiek is de grens glashelder, want dat wordt het na precies honderd jaar. Bij gitaren ligt het wat ingewikkelder, want ‘vintage’ betekent gewoon tweedehands. Dat kan dus van alles zijn, zelfs een gitaar uit 2018 is volgens die definitie vintage.

Maar als het over vintage gitaren gaat, zijn het meestal bijzondere gitaren uit een bepaalde periode. Gitaren ontwikkelen zich in de tijd en de term vintage betekent die gitaren nu in topstaat kunnen verkeren. Voor akoestische gitaren gaat het dan onder meer om vooroorlogse modellen uit de VS. Martin gitaren uit de jaren dertig worden zo’n beetje als de heilige graal gezien. Voor elektrische gelden de jaren ’50 en ’60 vaak als de ultieme vintage gitaren. Die zijn dus nog geen honderd jaar oud. Er worden ook veel gitaren uit de jaren ’70 aangeboden onder het label ‘vintage’. Er is dus geen keiharde grens, zoals bij antiek. Of een gitaar gezien wordt als vintage hangt af van het type en is ook een beetje modegevoelig. Als een artiest ineens een bijna vergeten oud model op de kaart zet, kan het zomaar vintage worden. Je kunt ongeveer stellen dat na zo’n 30 tot 40 jaar het label vintage zeker in zicht komt.  

 

Welke vintage gitaar moet ik kopen?

Geen gitaar is hetzelfde, dus dat hangt er helemaal vanaf wat jij met een vintage gitaar wil gaan doen. Erop spelen? Of wil je een verzameling compleet maken? Misschien zie je het als een investering en blijft de gitaar in de koffer in de hoop dat ie meer waard wordt. Ons advies: koop een gitaar waar je plezier aan beleeft. Dat plezier kan er natuurlijk in zitten dat je er urenlang op speelt, maar wij zien dat heel veel mensen ook in het urenlang opzuigen van allerlei informatie over dat ene model of die ene serie waar ze gek op zijn. Als het dan lukt er eindelijk eentje te kopen…wauw! Boudewijn Buch zei ooit: ‘Verzamelen is leuk. Als je het maar fanatiek doet’. Dat geldt ook voor gitaren.

Daarnaast kunnen we natuurlijk algemene richtlijnen geven over gewilde vintage gitaren. Zoals gezegd akoestische gitaren van voor 1940 zijn altijd interessant. Zeker van een grote naam als Martin of Gibson. Fender Stratocasters en Telecasters van tussen 1950 en 1965: no brainers. Dat geldt ook voor Gibson Les Pauls van rond 1960. Het aanbod van deze gitaren blijft zeer beperkt, vraag is groot, dus daar hangt meestal een fors prijskaartje aan.  Niet alle gitaren uit deze periode zijn hetzelfde, daar kan heel veel verschil tussen zitten. Soms is er teveel aan gesleuteld en er is nep in omloop. Daarom is het belangrijk je erin te verdiepen voordat je iets koopt, stel vragen aan de verkoper, vraag eventueel iemand die er verstand van heeft even naar te kijken.

En vergeet niet: misschien wil jij wel iets heel anders. Wat vandaag troep is, kan morgen helemaal top zijn.

 

Wat betekent collector- & player grade?

Deze begrippen verwijzen naar de staat van een gitaar. Dat is belangrijk, maar ook hier is het doel bepalend. Verzamelaars willen ‘collectors grade’ gitaren. Dat betekent alles origineel met zo min mogelijk beschadiging. Is er wat meer op gespeeld en zijn daarvan sporen zichtbaar, of is er aan een gitaar gesleuteld? Dan zijn het ‘player grade’ gitaren. De begrippen mint, near mint, excellent et cetera geven aan hoe ‘schoon’ een vintage gitaar is.


Zijn vintage gitaren altijd duur?

Nee. De wat minder grote merken, zoals Guild en Epiphone, maakten in de jaren ’60 ook al goede gitaren die alleen maar beter zijn gaan klinken en toch redelijk betaalbaar zijn. Wil je nog ouder met een beperkt budget? Dat kan! Er zijn bijvoorbeeld zeer betaalbare prewar parlor gitaren van Stella, Oahu en Harmony. Als je daar tegenaan loopt, koop je voor minder dan duizend euro een echte vintage gitaar die al 80 tot 90 jaar oud is met die heerlijke vintage barky blues sound.

Zijn die net zo goed als een vintage Martin of een Gibson? Ze zijn anders, met een duidelijk eigen karakter. De productie kon in die tijd nogal grillig zijn en niet iedereen is door de jaren heen even zuinig geweest op deze instrumenten. Daar zit dus wel wat kaf tussen het koren en daarom geldt ook hier dat je goed moet opletten als je iets koopt.

 

Wat is mijn vintage gitaar waard?

Dat hangt van veel factoren af: merk, model, bouwjaar en de staat en verschilt daarom sterk van gitaar tot gitaar. Er zijn wel handige hulpmiddelen die kunnen helpen bij een waardebepaling. Zo is er de zeer uitgebreide Vintage Guitar Guide voor gitaren én versterkers.

Daarnaast is er the Blue Book for Guitar values. Online kan je zoeken op merk en model en tegen betaling een meer gedetailleerd rapport opvragen. Beide bovenstaande naslagwerken richten zich vooral op Amerikaanse gitaren.

Reverb.com, de Marktplaats voor gitaristen, heeft een zeer volledige priceguide waarin ze de trends volgen van alle spullen die via die site te koop aangeboden worden. Inmiddels is dat een indrukwekkende database.

The Fellowship of Acoustics biedt ook een inruilservice waarbij we, na het invullen van ons webformulier, een goede indicatie van de waarde kunnen geven. Die service bieden we gratis.

Wil jij meer weten over een vintage gitaar? Of zoek je iets specifieks? Wij hebben gitaren van en voor alle leeftijden. We zien je graag in Dedemsvaart.


Aanmelden om een reactie achter te laten