Goed, Beter, Best... Santa Cruz | Weekly Highlight!

De gitaarfilosoof die gelooft dat je alleen écht gelukkig wordt van andere mensen gelukkig maken.
4 juni 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Ilse de Lange, Milow, Paskal Jakobsen, Tony Rice en nog vele, vele anderen zijn dolgelukkig met hun gitaar van de Santa Cruz Guitar Company (SCGC). Santa Cruz? De kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord en dat is voor iedere gitarist een gemiste kans.

 

De man achter dit merk is Richard Hoover en hij kan vol trots vertellen dat Santa Cruz per jaar minder gitaren maakt, dan andere merken in één dag. Niet dat hij ooit iets lelijks over andere gitaren zou zeggen, want daarvoor is Richard Hoover veel te aardig. Alleen pakt hij het zelf voor Santa Cruz liever anders aan. ‘Ik eerbiedig het hout’, zegt Hoover daarover in deze fantastische video.

Santa Cruz houdt er dus rekening mee dat ieder stuk hout anders klinkt. Dat hout stoppen ze daarom niet in een standaard mal, maar ze ‘masseren’ het bij iedere gitaar naar de wensen van de klant.  Dat kost tijd, vraagt veel ervaring én biedt de kans om een instrument te maken waarin je de hand van de meester ziet en hoort. Juist daarin blinkt Santa Cruz uit, want al noemen ze de helft van de gitaren die ze maken ‘standaard’, dat is zo’n gitaar eigenlijk nooit. Als klant krijg je daarom ruimte om te bepalen:  verschillende houtsoorten, links- of rechtshandig, de dikte van de hals en nog veel meer, vaak zonder extra kosten.

 

Wil je helemaal een eigen stempel op een gitaar drukken en heb je hele specifieke wensen, dan is daarvoor de Santa Cruz Custom Shop en daar kan bijna alles, zoals:

3.000 jaar oude Sitka top


Bizar mooie inleg


Mahonie van ‘The Tree’


Hout van ‘The Tree’, staat onder liefhebbers bekend als het allerbeste toonhout dat er is, zelfs beter dan brazilian rosewood (rio palissander). Slash heeft een gitaar die ervan gemaakt is en noemt die ‘Just perfect’. Het verhaal achter deze boom leest al als een jongensboek, want de kolos stond diep in het regenwoud van Honduras. In 1965 trok een groep houthakkers het woud in om de boom met de hand te kappen. Dat lukte, maar op het laatste moment viel de boom net de verkeerde kan op een ravijn in. Via via kwam een houthandelaar achter dit verhaal, vond ‘The Tree’ in wat inmiddels Belize heet en liet de boom in stukken naar de bewoonde wereld slepen.

Van de enorme boom is veel hout terecht gekomen in meubels, maar een klein deel is ontdekt door gitaarbouwers. Het hout ziet er door de krullen fantastisch uit en door de unieke dichtheid, klinkt het nog beter. Houtaanbidder Richard Hoover heeft een deel weten te bemachtigen en je kunt bij Santa Cruz dus ‘gewoon’ een gitaar van de legendarische ‘The Tree’ bestellen.

Het geeft alleen maar aan dat ze bij Santa Cruz echt kosten nog moeite besparen om een gitaar te maken waar jij als gitarist gelukkig van wordt 

We hebben al veel klanten kunnen helpen bij het samenstellen van hun Santa Cruz Custom Shop gitaar en dankzij de uitstekende service is dat een unieke ervaring. Uit alles blijkt dat ze daar gewoon de best mogelijke gitaar willen maken die perfect bij je past. Tot en met de snaren aan toe 

Luister bijvoorbeeld eens naar zanger/gitarist Bert van de Bergh en de waanzinnig gebalanceerde sound van zijn kleine Santa Cruz, terwijl hij Avalanche van Leonard Cohen speelt:

Over deze gitaar zegt Bert van den Bergh zelf:

“Laat ik vooropstellen dat de gitaar en zijn geluid een zeer persoonlijk iets is en dat dat wat ik vind zeker niet voor iedereen hoeft te gelden.

Op mijn 14e verjaardag kreeg ik gitaarlessen cadeau en de muziekschool adviseerde alle leerlingen om een Yamaha (niet te duur-redelijke kwaliteit) klassieke gitaar aan te schaffen, dat werd hem dus, mijn eerste gitaar.  

We hadden maar een kleine gitaarwinkel in onze stad met een beperkt aanbod, maar op een gegeven moment wil je meer. Mijn zoektocht eindigde uiteindelijk in een gitaarboerderij in Bergentheim, The Fellowship of Acoustics.  Een (gitaar) hemel ging voor me open, ik mocht er proberen, kopen, terugbrengen en weer wat nieuws kopen, de mooiste gitaren en steeds een klein beetje beter.

Zoals een echte gitarist betaamt,  kwamen en gingen er door de jaren heen vele gitaren en merken door mijn handen. Totdat Rudi (de eigenaar van TFOA) mij vroeg of ik wel eens een Santa Cruz  gitaar had uitgeprobeerd. Nee dat had ik tot dan nog niet, en ja dat was liefde op het eerste gehoor. Deze gitaar had alles waar ik al die jaren naar op zoek was geweest, hij zong, klonk strak uitgebalanceerd en ik hoorde tonen die ik nooit eerder uit een gitaar had horen komen. De gitaren zien er ook nog eens prachtig uit, sober en mooi afgewerkt dus ze zijn ook nog eens een lust voor het oog.
Na een aantal Santa Cruz gitaren in mijn bezit te hebben gehad kwam ik erachter dat ik graag op een wat kleinere Body speel, een O model of een OO, dat is mijn ding.

Nu ben ik in het bezit van een Mahonie O 1929 Custom 12 fret met een slotted headstock, een (dreadnought) diepe body en een mooie Sunburst finish. Ondanks de kleine maar diepe body klinkt deze gitaar mooi uitgebalanceerd, mooie warme bas en een sprankelend hoog. Deze Vintage ogende gitaar is een genot om te mogen bespelen.

Inmiddels is The Fellowship of Acoustics geen gitaarboerderij meer en zijn ze nu gevestigd in een oud bankgebouw (met kluis) in Dedemsvaart en natuurlijk ook daar ben ik al diverse keren op de koffie geweest. Toen ik mocht optreden in hun DINA Theater liep ik natuurlijk even naar de kamer waar de Santa Cruz gitaren hangen en zo liep ik tegen veel moois aan...
Daardoor heb ik nu het genoegen om een OO Don Edwards Cowboy Singer te mogen bezitten. Deze gitaar kocht ik met het inruilen van een SC OOO 1929 (standaard) gitaar.

Waar ik dacht deze gitaar als gitaar bij mijn O model te kopen moet ik toegeven dat het nu de gitaar is die ik meestal gebruik. 

Spelen doen ze beiden op een meer dan uitmuntende wijze maar de klankkleur van de SC OO Don Edwards past net iets beter bij mijn stem. Deze gitaar zingt met een heerlijke, eerlijke sustain en legt een basis onder mijn stem die ik niet eerder zo mocht ervaren. 

 


Waar mijn eerste gitaren zonder uitzondering allen een Rosewood body hadden heb ik wel ontdekt dat bij mij een Mahonie body mooier kleurt, warmer en ronder.

De gitaar pakken, de neus in het klankgat steken om de heerlijke geur van het hout op te snuiven en spelen maar.
Zeg nooit nooit maar ik kan me niet voorstellen ooit nog iets anders te willen dan een Santa Cruz.”

Speel je gitaar? Dan moet je net als Bert van den Bergh één keer op een Santa Cruz gespeeld hebben. Dat kan bij ons in Dedemsvaart, want wij zorgen ervoor dat we altijd de-niet-zo-standaard-standaard modellen van Santa Cruz op voorraad hebben.

Kom dus gerust eens langs, we zijn gewoon open!


Aanmelden om een reactie achter te laten