Benchtalk #2: Een Ode Aan De Martin D35

Voor onze tweede aflevering van Benchtalk kijken we niet naar één gitaar. In onze vintage kamer telden we namelijk maar liefst zes vintage Martin D35's. Dat is een perfect moment om in de kenmerken en historie van dit specifieke Martin-model te duiken!
27 december 2023 in
Jurgen Bakker
| Nog geen reacties

De introductie van de D35

De D35 werd voor het eerst geïntroduceerd door Martin eind 1965. Gedurende die tijd had Martin (en de rest van de wereld) te maken met tekorten aan palissanderhout, wat een van de redenen is waarom de D35 uiteindelijk de beroemde driedelige achterkant kreeg.

Door drie kleinere stukken palissander te gebruiken, kon Martin deze gebruiken op palissandersets die te klein werden geacht voor de dreadnought-constructie. Halverwege de jaren zestig was er al een tekort aan Braziliaans palissanderhout en het zou een schande zijn geweest om dergelijk fijn hout ongebruikt te laten, alleen maar omdat het de verkeerde afmetingen had.

Het was de eerste keer sinds de jaren 30 dat Martin een nieuw dreadnought-model uitbracht en het heeft de verkoopcijfers van Martin zeker geen kwaad gedaan. Binnen een paar jaar benaderden de productieaantallen van de D35 al die van de D28 en in 1974 werd het het best verkochte instrument van het bedrijf.

De bracing van de D35

Sommige specificaties die gitaristen naar de D35 trokken, waren de lichtere braces vergeleken met de D28-specificaties van die tijd. Het verschil was ongeveer 20% en het deed spelers denken aan de scalloped bracing die in 1944 werd vervangen voor non-scalloped.

De D35 werd bekend om zijn grote en stevige geluid met een krachtig laag, iets waar dreadnought liefhebbers destijds naar op zoek waren.

Martin D35S uit 1969

Tussen alle D35 modellen uit deze Benchtalk aflevering zit ook een D35S. Deze D35S is een zeldzamere 12-fret variant van de 'normale' 14-fret modellen. Door die 12-fret constructie kan de brug iets meer naar achter worden geplaatst, wat op zijn beurt het volume weer ten goede komt. Verder valt hij op door zijn slope shoulder-ontwerp en iets bredere topkam.


Martin stopte in 1969 bij serienummer 254497 met Brazilaans palissander. Deze D35S uit datzelfde jaar heeft met serienummer 248255 dus ook nog steeds de Braziliaans palissander klankkast!

De D35 Reimagined

Als je niet op zoekt bent naar een vintage D35, dan kun je ook gewoon een nieuw exemplaar kopen. Martin maakt de D35 namelijk nog steeds, maar dan wel 'reimagined'. Martin biedt momenteel twee D35 modellen: de D35 Reimagined en de HD35 Reimagined.

Beide modellen hebben een klankkast van Indisch palissander met een Sitka sparren bovenblad. Het verschil tussen deze twee gitaren zit in de bracing. De D35 Reimagined heeft, net als de vintage exemplaren, non-scalloped bracing terwijl de HD35 scalloped bracing heeft. Daarnaast heeft de HD35 ook de bekende 'herringbone' purfling.

Bij The Fellowship of Acoustics hebben we beide modellen in ons assortiment en hieronder kun je alvast een kijkje nemen. Wanneer ze niet op voorraad zijn, stuur ons gerust een bericht, dan zorgen wij dat er zo snel mogelijk een jouw kant op komt!

Hoe klinkt de Martin D35?

Natuurlijk hebben we ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om van alle  D35 gitaren uit de aflevering een demo te maken.

Benieuwd naar hoe de D35, vintage én nieuw, klinkt? Bekijk dan snel onze Benchtalk aflevering!

Aanmelden om een reactie achter te laten