De PLEK Machine: een soort ChatGPT voor het afstellen van een gitaar?

Een goede afstelbeurt maakt hét verschil tussen een goede en een geweldige gitaar. Sinds kort bieden we bij The Fellowship de ultieme afstelbeurt met de Duitse precisie en Artificial Intelligence (AI) van een PLEK machine.
11 mei 2023 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Wat is een PLEK machine?

Een PLEK machine ziet eruit als grote, glazen vitrinekast met een flink rek waar je een akoestische of elektrische gitaar in kunt hangen. Maar in die kast gebeurt van alles, dankzij superslimme, laser gestuurde scantechnieken én haarfijn afstelgereedschap.

Je zou het kunnen zien als een extra paar superscherpe ogen én wat extra gereedschap voor gitaarbouwers en reparateurs. De precisie die een PLEK machine biedt, tot een duizendste van een millimeter, is uniek. Iedere gitaar heeft, of ontwikkelt in de loop van de tijd, imperfecties. Denk aan frets die niet helemaal vlak zijn, een hals die iets te krom staat of de intonatie die niet meer helemaal zuiver is.

Met dank aan deze Duitse techniek kan je al deze oneffenheden razendsnel opsporen én fixen. Wat dat betreft lijkt een PLEK machine een beetje op ChatGPT, DALL-e of Bing Image Creator: het neemt op een slimme manier veel werk uit handen, denkt met je mee én levert steeds dezelfde kwaliteit.

Created by Maarten Dispa at The Fellowship of Acoustics


YouTuber en graag geziene gast in Dedemsvaart Rhett Shull, legt in deze video goed uit hoe een PLEK machine werkt.


Kan iedereen een PLEK machine gebruiken?

Zo lijkt het misschien een beetje alsof het met een PLEK machine een kwestie is van deurtje open, gitaartje erin, deurtje dicht, even wachten en klaar is Kees, maar zo eenvoudig is het niet. De PLEK machine helpt bij het haarscherp analyseren van een gitaar, maar wat je met die informatie doet, blijft vakwerk.

Wil je een hoge of juist een lage actie? Zijn er imperfecties die juist het karakter van een instrument bepalen, die je wilt behouden? Dat samenspel tussen een vakman of vakvrouw die weet wat een gitarist prettig vindt, blijft juist met een PLEK machine superbelangrijk. Daarom zijn de Fellows in de werkplaats getraind in het goed gebruiken van de PLEK machine, zodat we met hulp van deze techniek deze exclusieve service kunnen bieden aan iedereen die het allerbeste uit een gitaar wil halen.

Welk verschil merk ik als ik mijn gitaar laat PLEKken?

Wat je altijd krijgt na een PLEK beurt:

  • Een goed afgestelde truss-rod, zodat de kromming van je hals goed is
  • Een zuiver geïntoneerde gitaar
  • Goed gevlakte frets met de juiste ronding (radius)
  • De optimale afstelling van het fretboard
  • Zo min mogelijk fret-buzz (afhankelijk van voorkeuren)
  • Heel veel informatie over de staat jouw instrument

Het verschil tussen voor én na een PLEK beurt kan enorm zijn, maar is soms ook heel subtiel. Vooral goedkopere gitaren zijn soms wat grof afgewerkt, met matig, of zelfs scherpe frets en de hoogte van de snaren kan niet ideaal zijn en dan maakt een PLEK beurt een wereld van verschil. Maar dat kan ook gebeuren met dure instrumenten waar al een paar jaar niet of niet goed naar om is gekeken. Dat komt doordat iedere gitaar ‘werkt’ in de loop van de tijd en dat zegt niets over de kwaliteit van het instrument, want het klankhout zal in de loop van de tijd krimpen en weer uitzetten. Naar onze ervaring knapt iedere gitaar enorm op van één of twee afstelbeurtjes per jaar.

Heb je een instrument dat al goed is afgesteld, waarvan je merkt dat ie nog nét niet lekker naar je handen staat, maar je weet niet precies waar ’t m in zit? Dan kan je met PLEK op zoek naar de sweetspot die bij jou past. Want de PLEK machine stelt niet alleen af: het apparaat legt ook vast. Zo wordt het een lerend stuk gereedschap en kan je met dank aan PLEK machine jouw gitaar razendsnel af laten stellen aan de hand van jouw voorkeuren!

Zijn er ook risico’s aan het laten PLEKken van een gitaar?

In alle eerlijkheid moeten we natuurlijk zeggen dat er altijd risico’s zijn als je aan een gitaar gaat sleutelen, dus ook met een PLEK machine. En we weten dat het spannend klinkt om je vertrouwde instrument over te dragen aan een glazen kast met een lasergestuurde robot. Maar de risico’s zijn minimaal.

Een PLEK machine doet namelijk niets uit zichzelf en als eerste scant de machine alleen het instrument. Daar komen dan gegevens uit en suggesties voor aanpassingen. Pas daarna gaat een PLEK machine aan de slag met duidelijke instructies en een druk op de knop van één van onze getrainde Fellows. Daarbij denkt die slimme PLEK machine, dus net als ChatGPT, met je mee en werkt alleen binnen bepaalde, veilige, parameters. Geef je onverhoopt een rare opdracht, dan krijg je een melding. Je gitaar is bij ons dus in goede handen, mét wat extra AI hulp van de PLEK machine.

Waar kan ik in Nederland mijn gitaar laten PLEKken?

Er zijn in Nederland twee PLEK machines: ééntje bij Haar Guitars in IJsselstein, daar gebruikt Erik van der Haar deze techniek om zijn géweldige Haar Guitars te maken. De andere PLEK machine vind je bij ons in Dedemsvaart. Wij gebruiken de PLEK machine niet om gitaren te bouwen, maar juist voor het perfect afstellen van akoestische en elektrische gitaren.

Wat kost een PLEK afstelbeurt?

Wat een PLEK beurt kost, hangt onder meer af van waar je de gitaar hebt gekocht. Komt je gitaar bij ons vandaan, dan kost een PLEK beurt 149 euro. Voor andere gitaren rekenen we 199 euro. De prijs voor akoestische en elektrische gitaren is hetzelfde. Let wel op: sommige gitaren, met (heel) afwijkende vormen, zonder truss rod of 12-snarige gitaren kunnen niet in de PLEK machine. Daarvoor bieden we wél onze Luthier Plus Service (zonder PLEK), vanaf 99 euro.

Wil je je gitaar laten PLEKken, of heb je andere vragen over het afstellen van jouw instrument? Neem gerust contact met ons op. Dat kan via chat, mail (info@tfoa.eu) en telefoon. We zien je natuurlijk ook graag in Dedemsvaart, de koffie staat klaar!

Aanmelden om een reactie achter te laten