De Ultieme Akoestische Gitaar Koopgids!

Of je nu net begint met gitaarlessen of al jaren tokkelt: er is voor iedereen een akoestische gitaar te vinden. Maar hoe zorg je ervoor dat je een akoestische gitaar koopt die bij je past? Lees onze keuzehulp voor het kopen van je allereerste of je volgende gitaar!
17 oktober 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Vind je ‘m mooi?

Op verzoek van veel vaders, moeders en partners en alle ongelukkigen die géén gitaar spelen, zou hier een heel verantwoord stuk moeten staan over ‘budget’. Want hoeveel kan en wil je uitgeven aan je akoestische gitaar? De prijs speelt natuurlijk een rol, maar bij the Fellowship zijn we toch iets meer liefhebber dan boekhouder. Helaas zien we vaak iemand die eigenlijk precies weet welke gitaar hij of zij zou willen hebben, maar dan toch maar een andere kiest omdat die iets goedkoper is. Vaak komen zulke klanten na een jaar weer terug om toch…

Moet je dan duizenden euro’s neerleggen voor een verpletterend mooie gitaar? Nee! De gitaren van Eastman en Blueridge waren al goed, ze worden alleen maar beter en niet duurder. Wat BSG maakt, is eigenlijk een soort wonder voor die prijs.

Kies dus vooral een gitaar die op dat moment bij je past. Ed Sheeran is bijvoorbeeld heel groot geworden met een budget gitaar van Martin. Die zijn mooi, betaalbaar, kunnen tegen een stootje, zitten in goede gigbag, je kunt ze meteen al versterken dankzij een ingebouwd element en zijn een slagje kleiner zodat ze nog makkelijker spelen. Perfect voor heel veel beginners en gevorderden.

Nu Sheeran zijn geluid wat meer richting Ierse folk roots wil hebben, werkt hij samen met Lowden aan zijn eigen gitaarlijn. Oogverblindend mooie, praktische gitaren tegen een scherpe prijs.

YouTube ster Sungha Jung begon op een speelgoedgitaar en kwam via een betaalbare Cort terecht bij Lakewood voor zijn signature model.

Wij zien een gitaar als een verlengstuk van jezelf. Iets waar je, als het goed is, urenlang plezier van gaat beleven. Hoe oppervlakkig het ook klinkt, dat gaat niet gebeuren als het uiterlijk van een gitaar je niet aanspreekt. Je maakt het kiezen makkelijker als je je gewoon laat leiden door je ogen : kies altijd een gitaar die je mooi vindt. 

Klassieke of western gitaar? 

Het blijft een hardnekkig misverstand dat je MOET beginnen op een klassieke gitaar met nylon snaren als je gitaar wil leren spelen. Een western gitaar met stalen snaren is ook geschikt voor beginners. Maar er zijn wel verschillen tussen klassieke en western gitaren. We zetten de belangrijkste op een rij:

  • nylon snaren stalen snaren

 

Iedereen die begint met gitaar spelen krijgt pijn aan de vingertoppen: daar moet je wat eelt kweken. Dat doe je door regelmatig, maar niet te lang, te spelen. Speel een maand iedere dag een kwartier tot een half uur en je bent al een heel eind. Bij stalen staren is dat proces soms wat ongemakkelijk, zeker als je te lang speelt. Nylon is zachter en minder pijnlijk. Bij stalen snaren zijn er wel mogelijkheden om het ongemak wat te verzachten: dunnere snaren kunnen helpen of gecoate snaren: daar zit een dun laagje plastic op waardoor ze langer meegaan, minder piepen en wat zachter aanvoelen.

  • Andere klank

 

Een klassieke gitaar klinkt anders: warm en minder sprankelend.  Natuurlijk geschikt voor Spaanse en klassieke muziek, maar ook voor pop. Luister bijvoorbeeld eens naar Tears in Heaven van Eric Clapton: onmiskenbaar een gitaar met nylon snaren. Western gitaren hoor je veel vaker in popmuziek. We noemden Ed Sheeran al, maar ook Taylor Swift, Harry Styles en heel veel anderen klinken zoals ze klinken dankzij stalen snaren.

  • Bredere hals

 

Tegenover de zachtere snaren van klassieke gitaren staat een nadeel: meestal hebben ze een bredere hals. Dat vraagt wat meer acrobatiek van je vingers. Western gitaren hebben een smallere hals. Er zijn ook crossover gitaren: die combineren het beste van twee werelden en hebben de smalle hals van een western gitaar met nylon snaren.

  • Speelstijl

 

Je kunt gitaarspelen met je vingertoppen (tokkelen, fingerpicking) of met een plectrum (slag, rythm of strummen en flatpicking). Op een gitaar met stalen snaren klinkt dat allemaal goed. Akkoorden strummen met een plectrum klinkt meestal niet zo geweldig op een klassieke gitaar.

Een western gitaar is niet beter of slechter dan een klassieke gitaar. Ze hebben ieder een eigen karakter en het is veel meer de vraag wat het beste bij je past. Zit je op gitaarles? Je gitaarleraar heeft vast goede tips. Maar welke gitaar je ook kiest, kies er altijd een die JIJ mooi vindt klinken!

Wat zit waar op de gitaar?

Als je een akoestische gitaar gaat kopen, krijg je een heleboel begrippen om je oren. Vaak in het Engels en Nederlands door elkaar. Om ervoor te zorgen dat je weet waar de pick guard, de nut en de headstock op een gitaar zitten, hebben we de belangrijkste begrippen op deze foto geplakt.

Welk gitaar model past bij mij?

Als je veel gitaar speelt, is het belangrijk dat de afmetingen van een gitaar ook passen bij je postuur. Dat zorgt voor meer speelplezier en minder ongemak. De beste manier om te ontdekken wat bevalt,  is door gewoon uit te proberen, maar er zijn wel een paar algemene richtlijnen te geven.

Wil je gitaar spelen met kleine handen of korte vingers? Dan past daar vaak een gitaar bij met een smallere topkam (nut). Die maat is dan in inches 1 11/16 of 43 millimeter. Heb je wat grotere handen met langere vingers? Dan kan een bredere hals goed passen: 45 millimeter of 1 ¾ inch. Dat verschil lijkt op papier klein, maar in je handen voelt dat groot. Heb je een wat kleiner postuur? Dan past een model met een kleinere klankkast, zoals een OM, vaak wat beter.  Wil je groot klinken, hard strummen of bluegrass spelen? Dan past daar een dreadnought goed bij.

Wil je meer weten over verschillende modellen, hoe die spelen en klinken? We schreven daar eerder een uitgebreid artikel over om je te helpen bij je keuze.

Palissander/rosewood of mahonie/mahogany?

Deze vraag gaat over welke houtsoort je moet kiezen voor je akoestische gitaar en palissander (rosewood in het Engels) en mahonie (mahogany) zijn de twee populairste. We kunnen hier geen sluitend antwoord op geven, want er zijn nog veel meer goede mogelijkheden. Ten eerste gelamineerd hout, want in de meer betaalbare modellen is de klankkast vaak niet van massief hout, maar van een geperste dunne houtlaagjes. Dat is goedkoper, maar zeker niet slecht! De klank van zulke gitaren is natuurlijk wat minder diep en rijk dan bij echt hout en de klank ontwikkelt zich nauwelijks door de jaren heen. Gitaren van massief hout doen dat wel.  Daar staat tegenover dat deze gitaren met een gelamineerde klankkast minder werken en daardoor heel toonvast zijn. Het is sterker dan hout, zodat deze gitaren ook vaak lichter gebouwd kunnen worden. Zeker voor en eerste gitaar is dit een goede optie. De PCH serie van Eastman is bijvoorbeeld heel indrukwekkend.

Bij de keuze voor een massieve houtsoort is het goed om te weten dat mahonie wat droger en meer ‘woody’ klinkt en lekker in de mix valt.  Palissander kan een ‘piano’ achtige klank geven die meer op zichzelf staat.

In deze video hoor je het verschil: Martin D18 is mahonie, de D28 palissander.

Daarnaast zijn er nog veel meer houtsoorten voor zowel de klankkast als het bovenblad met ieder hun eigen karaktertrekken. 

Na honderden gitaren gezien, gespeeld en verkocht te hebben weten we dat er geen standaard recept is voor de ultieme akoestische gitaar. Iedere gitaar is anders en het blijft vooral een kwestie van smaak.

Tweedehands of nieuwe akoestische gitaar kopen?

 

Wij hebben in onze winkel altijd een combinatie van nieuwe en tweedehands gitaren op voorraad. Waarom? Omdat wij het een mooie manier vinden om unieke gitaren te koop aan te bieden. Veel gitaristen maken een reis door met hun instrument en na een tijdje, ontstaat er vaak ruimte voor iets anders. Een instrument dat dan bij de één niet meer zo goed pas, zit de ander juist als gegoten. De meeste gitaren zijn gebouwd om lang mee te gaan, maar als je een tweedehands gitaar koopt, zijn er wel een paar punten extra op te letten. 

1 Controleer of de hals recht is

Dat doe als eerste door op de gitaar te spelen. Rammelen de snaren? Of speelt een gitaar heel zwaar door veel afstand tussen de snaren en het fretboard? Dan is de hals waarschijnlijk niet recht. Meestal kan je dat ook zien door gewoon door goed over en langs de hals te kijken. Heb je daar weinig ervaring mee? Dan is het altijd een goed idee om bij de aanschaf van een tweedehands gitaar iemand mee te nemen die er wat meer vanaf weet.

Is de hals niet recht? Dan kan je daar met de truss rod vaak wel wat aan doen. Meer daarover lees je hier.

 

2 Controleer de stemmechanieken

Draaien ze soepel en doen ze wat ze moeten doen. Een stemapparaatje is daarom altijd handig.


3 Controleer de klankkast

Een deukje of een kras is niet erg. Scheuren kunnen wel voor problemen zorgen en let extra goed op overgangen: dus van klankkast naar hals bijvoorbeeld. Zitten daar scheuren of grote kieren, dan kan dat op serieuze problemen wijzen.

Koop je in onze winkel een tweedehands gitaar, dan is die al nagekeken in onze werkplaats, we stellen ‘m goed af en we zien je binnen een jaar graag terug voor een extra afstelbeurt. Gitaren, ook nieuwe, blijven namelijk hun hele leven ‘werken’ en dat vraagt af en toe wat extra aandacht om ervoor te zorgen dat optimaal blijven spelen.

 

Veel gestelde vragen

Omdat we dé specialist zijn voor akoestische gitaren, krijgen we in onze winkel en via de mail veel vragen. We zetten de drie meest gestelde vragen over het kopen van een akoestische gitaar op een rij.

 

Ik speel al langer akoestisch en wil mijn geluid versterken. Welke akoestische gitaar kan ik daarvoor het beste kopen?

Heb je al een akoestische gitaar? Dan hoef je misschien niet eens een nieuwe te kopen, want voor het versterken van je gitaargeluid, zijn veel slimme oplossingen. Ten eerste kan je vrij eenvoudig zelf een element in het klankgat plaatsen. Wil iets dat minder opvalt? Wij zijn erg te spreken over de inbouwoplossingen van LR Baggs en K&K pure mini.  Welke het beste past, hangt ook een beetje af van het model. We hebben veel ervaring met het inbouwen, dus neem gerust contact op met onze werkplaats.

Wil je het podium op met een nieuwe akoestische gitaar? De meeste merken bieden daarvoor prima oplossingen, daarom zijn we meestal wat terughoudend met het aanbevelen van één merk, maar Maton biedt wat dat betreft wel iets heel bijzonders. Dankzij hun AP5 pro is dat de keuze van veel professionals voor een goed versterkt podiumgeluid en zeker een merk om eens naar te kijken.

 

Ik speel al jaren elektrisch en wil nu ook eens wat akoestisch.  Welk merk moet ik kopen? 

Ons motto is: iedere gitaar is anders. Dus staar je niet blind op een merk. Als je van een elektrische gitaar naar een akoestische gaat, valt dat een beetje tegen, omdat je op akoestische gitaar meestal wat harder moet werken. Ten eerste door de vaak wat bredere hals, de snaren zijn dikker en er zit vaak wat meer afstand tussen de snaren en het fretboard. Veel gitaristen knappen daar een beetje op af. Zonde! Want met een goede afstelbeurt, wat dunnere snaren en een smalle hals, kan de bespeelbaarheid van een akoestische gitaar heel dicht bij een elektrische komen. Fender heeft inmiddels zelfs een soort liefdesbaby van een akoestische en elektrische gitaar gemaakt: de acoustasonic.

 

Kopen mensen ook akoestische gitaren online?

JA! Heel vaak zelfs. We pakken ze natuurlijk goed in voordat we ze verzenden. Alle gitaren krijgen een afstelbeurt, we werken samen met goede koeriers en je gitaar is altijd verzekerd tijdens de reis. Wil je eerst meer weten over een gitaar? Neem dan contact met ons op, we kunnen bijvoorbeeld ook een (extra) video opnemen.

Ben jij op zoek naar je eerste of je volgende gitaar en wil je daar eerst zelf op spelen? Kom dan gerust eens langs in onze winkel in Dedemsvaart. We zijn open! We hebben veel ruimte zodat jij je nieuwe gitaar in alle rust kunt uitproberen en onze Fellows staan klaar voor vragen en deskundig advies.


Aanmelden om een reactie achter te laten