Een kras of deuk in mijn gitaar! Wat nu?

Je bent natuurlijk zuinig op je gitaar, maar het kan zomaar gebeuren: een kras of een deuk in je geliefde instrument. Wat nu?
7 maart 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Een kras

Volgens sommigen geeft een kras juist wat meer ‘mojo’ en karakter aan je gitaar. Onze ‘gerelicte’ gitaren zijn niet voor niets zo populair. Maar geef je de voorkeur aan een gitaar in ‘mint condition’? Dan is voorkomen altijd beter dan genezen.

Deze tips helpen daarbij:

 

  • Riemen, ritsen en ringen zijn een gevaar voor je gitaar. Dus doe dat jasje of vest met die rits even niet aan tijdens het spelen. Sieraden af, riemen ook.
  • Neem na het spelen je gitaar altijd even af met een stofdoek. Je snaren gaan dan langer mee. Het zweet van je vingers is ‘zuur’ dat kan op de lange termijn vooral de lak op de hals aantasten. Hou je gitaar goed schoon en je voorkomt problemen. Let daarbij wel op welke doek je gebruikt. Sommige zijn afgewerkt met een harde zoom, die weer meer kwaad dan goed doen. Een zoomloze doek is beter. Pas op met papier en tissues. Papier lijkt zacht, maar kan schuren 
  • Omdat we nog regelmatig horen van gitaristen dat hun gitaar nét uit hun handen of van de bank af viel: een gitaarband biedt extra zekerheid. Een goede standaard extra stevigheid, waarmee je een hoop gitaarleed kan voorkomen.
  • Half in de koffer. Tijdens het spelen je gitaar even half in de koffer leggen, omdat je straks verder speelt. En dan krijgt je koffer een zetje en valt het deksel, met die scherpe sloten, op je gitaar. Auw! Haal je gitaar dus uit de koffer. Of stop ‘m erin. Niet iets ertussen.

 

Ondanks al deze tips, weten we ook: waar gehakt wordt, vallen spaanders en waar gitaar gespeeld wordt, krijg je krassen. Lichte krassen zijn eigenlijk niet te voorkomen. Daarom zit er een ‘pick guard’ op de meeste gitaren. Dan komen de krassen niet op het hout of de lak, maar op een extra beschermlaag. Zie je liever hout dan zo’n slagplaat? Steeds meer merken bieden fraaie onzichtbare oplossingen.

Zitten er lichte krassen op je gitaar? Die kan je vaak prima wegwerken met een polish, zoals deze van Nomad. Voor minder dan een tientje geeft deze wonderolie je gitaar weer een ‘showroom-shine’.


Diepe krassen en deuken

Diepe krassen, die je meestal herkent aan witte strepen in de lak, zijn een ander verhaal. Die poets je niet weg met een polish, al kan dat wel een beetje helpen.  

Het goede nieuws is: voor het geluid maak een diepe kras, of zelfs een deuk niet zoveel uit. Je gitaar valt niet zomaar uit elkaar. Vind je een kras of deuk toch storend? In veel gevallen is er ook wat aan te doen. Op internet staan veel tips zoals tegen krassen, zoals licht opschuren met heel fijn (nat) schuurpapier, daarna polijsten. Op internetfora zagen we ook tandpasta als handig schuurmiddel tegen krassen.

Ons advies is: doe het niet zelf! Niet met schuurpapier en zeker niet met tandpasta of een ander schuurmiddel. De kans dat je in plaats van een kras een grotere doffe ‘vlek’ terugkrijgt is groot. Ga nooit zelf zomaar rommelen aan de laklaag van je gitaar. Schakel liever professionele hulp in. Er is namelijk niet één tip die voor álle krassen op álle gitaren werkt. Want welke lak is er eigenlijk gebruikt? Nitrocellulose of polyurethaan of iets anders? De laksoort verschilt per merk en vaaks zelfs per model. Welke kies je dan?

Hoe diep is de kras? Op welke plek zit ie? Welk hout zit eronder? Het zijn allemaal factoren die meespelen bij het bedenken van een goede oplossing. Voor het uitvoeren van zulke herstelklussen aan je gitaar heb je speciale materialen én wat ervaring nodig. Beide zijn in onze workshop ruimschoots aanwezig.

Wat voor krassen geldt, geldt eigenlijk ook voor diepere deuken. Zo’n deuk beschadigt niet alleen de laklaag, maar soms ook het hout dat eronder zit. Een veel gelezen truc is zo’n deuk er met warmte min of meer ‘uitstrijken’. Dat doe je met een natte doek en een hete soldeerbout. Zo kan je héél voorzichtig het hout terug in de originele vorm stomen.

Ons advies: Doe. Het. Niet!

Misschien krijg je de deuk eruit, maar de kans dat de hitte de laklaag om de deuk heen beschadigt, is heel groot. Laat je bij een deuk liever adviseren en het werk uitvoeren door een deskundige gitaarbouwer of één van onze luthiers.

Aanmelden om een reactie achter te laten