Hoe koop ik een gitaar online?

Het liefste speel je natuurlijk even op en gitaar voordat je ‘m koopt. Maar waar moet je op letten als dat even niet kan? Of als een gitaar té ver weg te koop staat? Lees onze tien tips voor het online kopen van een akoestische, elektrische of tweedehands gitaar.
12 januari 2022 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Tip 1 Check de foto's!

Bij gitaren gaat het toch vaak om die eerste indruk: hoe ziet een gitaar er uit? Soms laten verkopers alleen ‘standaard’ of ‘stock’foto’s van de makers zien en die geven niet meer dan en indruk van iets waar jouw gitaar straks op lijkt. De houtnerf kan dan bijvoorbeeld net iets anders zijn. Dat kan meevallen, maar dus ook tegenvallen. Bij The Fellowship fotograferen wij álle gitaren die we verkopen zelf vanuit verschillende hoeken. Soms doen we dat op een mooie plek in onze winkel, maar ook altijd zo naturel en helder mogelijk, zodat je écht een goede en realistische indruk krijgt van de gitaar die je online bestelt.

Tip 2 Ken je specs

In theorie is iedere gitaar die magische optelsom van de specs: de specificaties. Denk aan houtsoorten, de lengte van de hals, de ronding van de hals, het model enzovoorts. Al die dingen bij elkaar zijn van invloed op hoe zo’n gitaar voelt, klinkt en speelt. Een verschil in de halsbreedte van een paar millimeter lijkt niet veel, maar dat voel je meteen. Het kan handig zijn om te weten wat je fijn vindt. Als je online een gitaar koopt, is een uitgebreide lijst met specificaties handig. Wij besteden er veel tijd aan om de gitaren die online verkopen tot op de millimeter nauwkeurig te beschrijven en op in onze webshop bieden we, in de linkerbalk, de mogelijkheid om gitaren te zoeken en selecteren aan de hand van specificaties zoals natuurlijk het merk, de prijs, maar ook het model, eventuele opties, of er een element in zit en zelfs de breedte van de hals. Handig!

Tip 3 Stel vragen

Een paar foto’s en wat specificaties en misschien zelfs een video kunnen een aardige indruk geven van een gitaar, maar voor je de gitaar ook online koopt: durf te vragen! Misschien speel jij wel vooral akkoorden met een plectrum en heb je een harde aanslag. Hoe klinkt een gitaar dan? Of tokkel je juist veel meer. Als je online een gitaar gaat kopen, zorg er dan voor dat je een goede indruk ‘op maat’ van die gitaar hebt gekregen.. Koop je een tweedehands gitaar? Misschien kan de verkoper je meer vertellen over de geschiedenis. Welke extra’s, zoals een koffer, tas, gitaarband, stickers of snoertjes zitten erbij? Het kan allemaal helpen om erachter te komen of het een ‘match’ is. Wil je meer weten over een nieuwe of tweedehands gitaar van The Fellowship of Acoustics? Dan kan je altijd vragen stellen via:

info@tfoa.eu;

+31 (0) 523-232205;

Of de Chat Functie van onze website.

Tip 4 Ruil iets in

Als je in een gitaarwinkel iets koopt is er soms de mogelijkheid om iets in te ruilen. Maar hoe zit dat online? De meeste online verkopers ruilen niet in, maar bij The Fellowship bieden we die mogelijkheid wél! Heb je iets in te ruilen neem dan altijd even contact met ons op en meer informatie, vindt je hier:  www.tfoa.eu/nl/service/inruilen-en-verkopen/

We kunnen bijvoorbeeld helpen bij de verzending en goed verpakkingsmateriaal jouw kant op sturen als extra service.

Tip 5 Laat je gitaar afstellen

Heb je online een gitaar gevonden die je wil bestellen? Laat ‘m altijd afstellen! Waarom? Omdat sommige gitaren ‘af fabriek’ prima zijn afgesteld, andere wat minder én gitaren ‘werken’ altijd een beetje. Een goede afstelbeurt kan gewoon het verschil maken tussen een prima gitaartje en een fantastisch instrument. We verkopen honderden gitaren per jaar en die verlaten onze winkel niet zonder een afstelbeurt waarbij we rekening houden met jouw persoonlijke wensen. Altijd en die service is gratis, omdat wij het belangrijk vinden dat jij zoveel mogelijk plezier gaat beleven van jouw gitaar. En daar blijft het niet bij, want als je bij ons een gitaar koopt, zien we je graag na een paar maanden weer terug om de gitaar nog even te ‘fine tunen’, mocht dat nodig zijn.

Tip 6 Goed verzenden

We kennen de horrorverhalen van gitaren die met butsen, deuken en breuken uit de doos komen. Koeriers doen tegenwoordig meer dan 200 pakketjes per dag en dat betekent dat het er soms grof aan toe kan gaan in de distributiecentra en bestelbusjes. Om grote teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk dat een gitaar écht goed wordt ingepakt voordat ie op reis gaat. Informeer daarnaar bij de verkoper. Vraag naar de eventuele bijkomende kosten, de vervoerder en een track & trace code zodat je je pakketje kunt volgen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Wij hebben veel ervaring met verschillende verpakkingen, dus gebruiken we dozen de je gitaar écht goed beschermen, we  verlagen de snaarspanning en als het desondanks toch misgaat, zijn onze verzendingen verzekerd.  

Tip 7 Betaal veilig

Koop je een tweedehands gitaar van een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats? Let dan extra goed op, want daar zijn helaas ook oplichters actief. Marktplaats biedt tegen bijbetaling ook services zoals ‘Gelijk oversteken’, die kunnen het risico beperken.  Bestel je een gitaar bij een online, dan is veilige betaling meestal geen probleem. Heb je een creditcard? Dan is onze tip om even goed naar de kosten én de extra service te kijken, want sommige creditcardmaatschappijen bieden een extra, gratis aankoopgarantie voor de eerste 30 dagen of langer. Dat is handig extra zekerheid. Wij bieden heel veel betaalmogelijkheden, natuurlijk inclusief de grote creditcard maatschappijen.

Tip 8 Voorzichtig uitpakken

Je hebt een gitaar gekozen, veilig betaald, het instrument is goed ingepakt, de bel gaat en daar is je pakket…en dan moet je toch nog even wachten. Dat is moeilijk en daarom plakken wij op al onze dozen een knalrode sticker waarop we je vragen 24 uur te wachten met uitpakken. Dat doen we omdat gitaren soms urenlang in de kou staan en als ze dan in een woonkamer ineens 20 graden of meer om hun oren krijgen ‘schrikt’ het klankhout daarvan. Dat is slecht voor sommige laksoorten, zoals nitro cellulose, die kunnen dan gaan barsten, en het hout kan wat gaan werken. Het is moeilijk, dat weten we, maar éven wachten is het beste voor je nieuwste aanwinst.

Tip 9 Probeer ‘m uit

En dan na een lange dag en nacht, heb je ‘m eindelijk in handen: je nieuwe online gitaar! Dus:  spelen maar! Ons advies is om er zo veel mogelijk van te genieten en ‘m goed uit te proberen. Natuurlijk door er zo veel mogelijk op te spelen en niet door er meteen aan te gaan lopen sleutelen. Als het goed is, is de gitaar goed afgesteld, dus is dat niet nodig. Gewoon even aan wennen. Want mocht de gitaar tóch niet bevallen, dan mag je ‘m vaak ruilen, maar dan moet ie wel in de originele staat retour.

Tip 10 Retourneren

Dat brengt ons bij het laatste punt. Volgens de regels voor ‘koop op afstand’ heb je twee weken de tijd om een product dat niet bevalt terug te sturen en je geld terug te vragen. Dat geldt natuurlijk alleen als je een gitaar in een winkel koopt en niet voor tweedehands gitaren van particulieren. De gitaar moet geen beschadigingen hebben en in de originele verpakking retour. Sommige verkopers hebben aanvullende spelregels voor retour en informeer daar bij voorkeur naar voordat je een gitaar koopt, of in elk geval voordat je iets zomaar terugstuurt.

Bij de Fellowship weten we dat een gitaar je soms meteen kan betoveren, maar dat een nieuwe liefde soms ook een beetje moet groeien. Daarom geven we bovenop de normale regels voor retour, veel éxtra service. Je krijgt bij ons maar liefst 30 dagen om een gitaar uit te proberen en als je een retour bij ons aankondigt, sturen we een verzendlabel, zodat het retourneren je niets kost. Als de gitaar in orde is krijg je je geld terug en daarna helpen je graag verder met het zoeken naar een gitaar die wél past. 

Aanmelden om een reactie achter te laten