Hoe waardevast zijn akoestische gitaren?

We krijgen vaak de vraag: is een akoestische gitaar een goede investering?
11 maart 2021 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Sommige mensen zeggen dat geluk niet te koop is, maar daar denken we bij The Fellows denken natuurlijk heel anders over. Want met een mooie gitaar haal je een sieraad in huis, het geeft je een hobby, een eindeloos gespreksonderwerp, speelplezier met anderen en natuurlijk muziek! Dus wat ons betreft, is een gitaar áltijd een goede investering in je eigen levensgeluk.

Maar de meeste vragenstellers bekijken het wat economischer: behoudt een gitaar door de jaren heen zijn waarde? Het antwoord daar op is meestal JA, want als je een beetje oplet bij wat je koopt, kost een goede akoestische gitaar je bijna niets.  

Waardevaste gitaren

De grote merken zoals Fender, Gibson, Martin en Taylor bewijzen al jaren dat ze waardevaste gitaren maken. Zoek je een gitaar die je over vijf of tien jaar nog steeds prima kunt inruilen? Dan kan je je aan zo’n merkgitaar bijna geen buil vallen. Helemaal niet als je kiest voor een tweedehands exemplaar ‘waar de kop al vanaf is’. Zo kregen we laatst weer eens een Martin D18 Golden Era in onze winkel uit 2007, daar was veel op gespeeld, verkeerde in prima staat en die verkochten we razendsnel voor zo’n 3.700 euro. Een paar jaar geleden gingen ze nog voor minder dan 3.000 euro.


Andere waardevaste gitaarmerken

Een duik in onze archieven leert dat we aan de grote merken inmiddels ‘kleinere’ namen toe kunnen voegen die ook zeer waardevast zijn.

Atkin The FortyThree TOEN (2015): 3.000 euro NU: 3.000 euro

Een relatief nieuw en jong merk, maar absoluut een rijzende ster: Atkin. Alister Atkin maakt met een klein team waanzinnig goede ‘oude-nieuwe’ gitaren. Met een duidelijke knipoog naar de modellen van Gibson en Martin uit hun beste jaren. Dat doet hij vanuit de UK met een piepklein team en dat maakt deze gitaren zeldzaam. En gewild! Van enthousiastelingen op de zolderkamer tot en met Ed Sheeran, Dolly Parton, Paul Davids en andere wereldsterren: ze spelen op een Atkin. Wij hebben ze al jaren in ons assortiment en heel af en toe komt iemand er eentje inruilen. Dat gebeurt zo weinig, dat die nauwelijks aan waarde verliezen, terwijl nieuwe Atkins ieder jaar iets duurder worden. Dus zie je een tweedehands Atkin: wacht niet te lang!

Collings OM1 TOEN (2011): 3.400 dollar NU: 4.190 euro

De OM1 is het ‘werkpaard’ van boutique bouwer Collings uit Texas. Een eenvoudige gitaar, maar wel zo eentje waar alles aan klopt. Destijds in de markt gezet tegen een scherpe prijs, want die 3.400 dollar was de adviesprijs. Met een beetje onderhandelen ging daar nog wel wat vanaf. Aan deze kant van de Atlantische Oceaan zijn Collings relatief zeldzame gitaren en dat betekent dat je er gewoon 10 jaar lang op kunt spelen en je er nog steeds een super-inruil voor krijgt. Want het blijven hele goede gitaren, die we steeds wat duurder zien worden. Inmiddels zit een nieuwe OM1 al rond de 5.000 euro. Dus tel maar bij elkaar op: een merk dat flink aan de weg timmert en steeds populairder wordt, relatief zeldzaam in Europa, stijgende nieuwprijzen en ‘last but not least’ gewoon waanzinnig goede gitaren. Zo’n Collings kost dus wat, maar dat héb je ook wat.

Furch TOEN (2017): 1.499 euro NU: 1.699 euro

In 2017 verkochten we deze OM24SR voor nog net geen 1.500 euro, maar net als Atkin heeft Furch een vlucht genomen. Dus eind vorig jaar verkochten we een nog oudere OM24SR uit 2012 voor 200 euro meer dan de latere nieuwprijs. Er was wel een LR Baggs Anthem ingezet, dus dat maakt ‘m iets meer waard, maar er was dus ook acht jaar met plezier op gespeeld, de Furch had dat glansrijks doorstaan en zonder een cent af  te schrijven is er nu een nieuwe gitarist weer jarenlang blij mee.

Lowden F23 Cedar/Walnut TOEN: 2.990 euro NU: 2.990 euro

Lowden laat zien dat het slim kan zijn om goed tweedehands aan te schaffen. Dit model is een klassieker en we proberen ‘m ook op voorraad te houden. In 2017 betaalde je voor een nieuwe F23 Cedar/Walnut nog zo’n 3.500 euro. Inmiddels is dat bijna 3.900 euro. Tweedehands gaan ze -mits in goede staat- vaak voor rond de 3.000 euro. De afgelopen jaren zagen we ze voorbij komen uit 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 en die waren allemaal in een mum van tijd voor drie mille verkocht. Een paar jaren op de teller is dus geen probleem, want Lowdens worden, net als andere goede gitaren, vaak alleen maar beter met de jaren. Als er geen gekke dingen mee gebeuren, schrijf je er dus nauwelijks op af.

TIPS Zo blijft je gitaar langer meer waard!

Koop je een gitaar en wil je die later goed inruilen? Zorg er goed voor en speel er zoveel mogelijk mee! Dat laatste is net zo belangrijk als, want zeker akoestische gitaren worden alleen maar beter als het hout vaak trilt.

  1. Bij voorkeur bewaar je een akoestische gitaar zoveel mogelijk in de koffer. Dat is een extra beschermlaag.
  2. Controleer de luchtvochtigheid: voor gitaren mik je op tussen de 45-55 procent. In Nederland hebben we gelukkig een gitaarvriendelijk klimaat, maar als we in de winter flink stoken, moet je extra opletten.
  3. Gespeeld? Maak je gitaar even schoon met een doek. Ook al zijn je handen en je vingers niet vies, zweet is zout en op de lange duur best agressief. Pas op met papier. Dat is ruw en kan voor krasjes zorgen.
  4. Vervang snaren regelmatig en doe dat voorzichtig.
  5. Als de snaren er dan toch af zijn: olie regelmatig de toets/fretboard. Zo voorkom je krimpen/barstjes en eventuele problemen met je frets.
  6. Poets! Af en toe je gitaar een poetsbeurtje geven met de juiste polish houdt ‘m langer mooi.
  7. Langere tijd niet spelen en opbergen? Draai de snaren wat losser voor minder spanning.

Zie je of voel je iets geks? Zoals een barstje, scherpe fretranden of iets anders? Neem contact op met een gitaarbouwer of onze werkplek. Veel kleine gitaarongemakken zijn makkelijk te verhelpen en een gitaar in goede conditie blijft langer meer waard. Kleine, goed uitgevoerde reparaties, haal je er later meestal makkelijk weer uit.


Aanmelden om een reactie achter te laten