Sergei de Jonge: misschien wel het best bewaarde geheim van The Fellowship

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, diep in de bossen van Quebec, Canada, werkt één van de beste gitaarbouwers ter wereld. Dat doet hij al jarenlang in stilte en bijna anoniem, maar wij hebben zijn gitaren!
15 oktober 2021 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

De naam Sergei de Jonge verraadt een duidelijke Nederlandse oorsprong, maar na vele generaties is de familie de Jonge dóór en dóór Canadees. Neem alleen al de locatie van zijn werkplaats, veel Noord-Amerikaanser kan je het niet krijgen: een groot, vrijstaand houten huis, op een berg, in een bos met enorme bomen en even verderop de Gatineau Rivier. Het is de perfecte setting om in alle rust, hele mooie dingen te maken.

Canadees vakmanschap

Sergei leerde het vak van een andere Canadese grootheid: Jean Larrivée, die al een halve eeuw gitaren bouwt. Veel van wat Canada zo'n geweldig land maakt, zien we terug in de gitaren van Sergei de Jonge. De grootste, ongerepte natuur zit bijvoorbeeld in de uitzonderlijke houtkeuze, die is vrijwel altijd verpletterend mooi getekend, zoals birdseye maple,  ‘bearclaw’ sparren en pommele sapele.

Waar gitaren uit de Verenigde Staten soms uit kunnen blinken in ‘boominess & bling’, zijn de gitaren van Sergei de Jonge veel meer in balans en ingetogen met bijvoorbeeld een fraaie houten Rosette.

Bovendien probeert Sergei de Jonge steeds nieuwe dingen uit, met zeer verrassende resultaten. Zoals een extra klankgat (Sound Port) in de body, waardoor je als speler een bijna stereo ervaring krijgt. Daarnaast kiest Sergei voor net even andere formaten die daardoor weer heel anders spelen en klinken. Onder liefhebbers in heel Noord Amerika is Sergei de Jonge inmiddels een begrip omdat hij traditie perfect weet te koppelen aan zeer smaakvolle innovatie.

Juist daarom werd hij als één van de beste gitaarbouwers van Canada gevraagd om een beroemd kunstwerk te vertalen naar een gitaar. Het resultaat daarvan zie je in deze video.

Leermeester Sergei de Jonge

Door zijn unieke manier van werken is Sergei de Jonge door de jaren heen leermeester geweest voor een  nieuwe generatie Canadese gitaarbouwers en heeft hij zijn eigen ‘De Jonge School of Lutherie’ opgezet. Daar komen gitaarbouwers van over de hele wereld om de fijne kneepjes van het vak te leren inclusief onze eigen Fellow Orla. Zij maakte samen met Sergei deze prachtige mini dreadnought. Die heeft de afmetingen van een OM maar klinkt toch écht een maatje groter.

Inmiddels bouwt de volgende generatie De Jonge ook gitaren, waaronder zijn dochter Joshia. Zij richt zich op zeer exclusieve klassieke gitaren met een wachttijd die is opgelopen tot zes jaar. We hadden het geluk om het honderdste exemplaar van haar hand even in onze winkel te hebben.

Wil je niet jaren wachten om op een De Jonge gitaar te spelen? We proberen er altijd enkele in onze magische winkel in Dedemsvaart op voorraad te houden, omdat we iedere gitarist de ontdekking van dit geheim van harte gunnen. Kom dus gerust een keertje langs. De koffie staat klaar!


Aanmelden om een reactie achter te laten