Waarom je niet bang hoeft te zijn voor een neck reset!

Gitaren staan continue onder spanning en kunnen in de loop van de tijd krom trekken waardoor ze veel slechter gaan spelen. Dat probleem is te fixen met een neck reset. Voor de luthiers in onze werkplaats is dat net zoiets als banden vervangen van een auto: niets om bang voor te zijn!
2 februari 2022 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Is er iets mis met mijn gitaar als die een neck reset nodig heeft?

Nee, en of een gitaar dat wel of niet nodig heeft, zegt ook niet zoveel over de kwaliteit of de prijs van een gitaar. Want hoeveel we ook van deze instrumenten houden, gitaren zijn eigenlijk een soort ‘mislukte’ apparaten die continue proberen zichzelf kapot te maken. Dat komt door de snaarspanning. Die trekt met een trekkracht van een kilo of 50 aan de ene kant aan de brug/buik van de klankkast en aan de andere kant aan kop en hals van de gitaar. Het gevolg: door de spanning vouwt de gitaar een beetje dubbel en de snaren komen zo langzaam maar zeker steeds verder van de gitaar af te liggen.


Beeld: Haze guitars
Hoe snel dit proces gaat, hangt van veel factoren af: de luchtvochtigheid, de flexibiliteit of juist de taaiheid van het gebruikte hout, de gebruikte soort snaren, de dikte van de snaren, de versteviging van de hals, of een gitaar vaak rondslingert of netjes in een standaard staat: het kan allemaal een rol spelen in dit proces. Sommige, licht gebouwde gitaren waar wat dikkere snaren op gezet worden, hebben al na een jaar of 10 een neck reset nodig. Soms zelfs eerder en daar zitten soms ook dure gitaren bij. Andere gitaren blijven tientallen jaren keurig recht en daar zitten soms ook goedkope gitaren bij.

Wordt mijn gitaar minder waard na een neck reset?

Nee, juist niet! Als we een tweedehands of vintage gitaar verkopen die een neck reset heeft gehad, is dat belangrijk om te weten en zetten we dat er altijd bij in de omschrijving. We merken wel eens dat klanten daardoor twijfelen aan zo’n gitaar. Is die dan wel in orde? Is het een ‘zwakke’ gitaar die later nóg een neck reset nodig heeft? Logische vragen, want zo’n neck reset ziet er best heftig uit, omdat een gitaar toch even helemaal uit elkaar gehaald wordt. Dat voelt voor sommige gitaarliefhebbers als een soort open hart operatie, maar dat is het niet. In de werkplaats van The Fellowship hebben we al tientallen neck resets uitgevoerd en vergelijken wij het meer met een bandenwissel in de pit-straat: daarna kan je weer lekker vol gas de bocht door!

Luister maar eens naar deze Gibson Dove uit 1969, want die speelt weer als en zonnetje en klinkt als een klok.

Een goed uitgevoerde neck reset zorgt er dus voor dat een gitaar weer helemaal in topvorm is en omdat het hout ook steeds meer uitgewerkt raakt, is de kans juist groot dat zo’n gitaar langer in topvorm blijft. Zeg nooit nooit, maar akoestische gitaren hebben zelden een tweede neck reset nodig. Dus als je twijfelt over een neck reset: je hoeft er niet bang voor te zijn! Je krijgt er écht een veel betere en waardevollere gitaar voor terug.

Hoe weet ik of mijn gitaar een neck reset nodig heeft?

Meestal wordt dit nagemeten met een lang liniaal over de hals tot aan de brug. Valt dat liniaal op of zelfs onder de brug, dan is dat een teken dat er iets niet helemaal zit zoals het hoort.

Voordat je een lange liniaal aanschaft: deze methode is niet waterdicht omdat er niet altijd genoeg rekening gehouden wordt met de kromming van de hals. Een andere goede graadmeter voor een neck reset is de bespeelbaarheid hoger op de hals. Is die slecht omdat de snaren daar te ver vanaf liggen vanaf de 10e tot de 12e fret?

Dan kan je dat makkelijk oplossen door de kam op brug wat te verlagen, maar wij zijn daar niet zo'n fan van omdat dit ook impact kan hebben op de toon van je gitaar. Zit de brug al op z’n eind?

Dan weet je zonder lineaal dat en neck reset aan de orde kan zijn. Dus slechte bespeelbaar door hoge actie + lage brugkam = mogelijk een neck reset. Twijfel je? Neem gerust contact op met onze werkplaats. Daar hebben we veel ervaring met neck resets en mogelijke alternatieven.

Wat kost een neck reset?

Dat verschilt per gitaar. Gitaren met een zwaluwstaart verbinding (dove tail) tussen de klankkast en de hals (o.a. Martin, L’arrivee, Santa Cruz) vragen wat meer werk. Deze verlijmde verbinding moet je eerst heel voorzichtig los stomen en daarna bijschaven/aanvullen waar nodig. Dat kost tijd en daar is vakmanschap en speciaal gereedschap voor nodig en bij The Fellowship hebben we dat in huis. Omdat sommige gitaren nog en laklaag krijgen die wat doorloopt tussen de hals, het fretboard en de klankkast (o.a. Gibson) is soms wat extra bijwerken van de lak nodig. Dat alles bij elkaar maakt dat een neck reset bij een dovetail verbinding start bij zo’n 600 euro. Dat is dus niet goedkoop, maar daar krijg je een veel beter bespeelbaar instrument voor terug, waarbij we vaak zien dat de eigenaren er weer helemaal opnieuw verliefd op worden.

Goed om te weten: als je een neck reset bij The Fellowship laat doen, krijg je altijd vooraf een duidelijk indicatie van de prijs. Het is voor ons een 'standaard' reparatie.

Heeft een akoestische gitaar een geschroefde verbinding tussen de hals en de klankkast?  Zo’n bolt on neck, maakt een reset vaak wat eenvoudiger. Onder meer Taylor, Atkin, Furch, Bourgeois en Collings hebben zo’n verbinding.

Het verschilt wat per merk, maar een neck reset bij deze gitaren kost wat minder tijd en kost daardoor zo'n honderd euro minder en ook hier geldt: daar krijg je een veel betere gitaar voor terug. 

Kan ik zelf een neck reset doen?

Als het gaat om een dovetail nekverbinding is het antwoord nee, nee en nog eens nee, want dat kan je écht beter aan de professionals over laten.  Alleen al voor het gereedschap dat je nodig hebt.

Bij een bolt on neck is het eenvoudiger en bij Taylor gitaren is het verreweg het eenvoudigst. Maar ook dan heb je speciale 'shims' nodig die alleen geleverd worden aan erkende dealers. Dus ook bij een bolt on neck: vraag hulp van een professional want die pakt meteen overige zaken zoals de intonatie en fretwerk mee als dat nodig is. Zo weet je zeker dat je geresette gitaar 'op die nieuwe bandjes' jou weer jarenlang spelplezier zal geven!

Meer weten over neck resets? Neem gerust contact met ons op via chat, mail of telefoon. We helpen je graag verder!

 

Aanmelden om een reactie achter te laten