Zó mooi klinkt Esdoorn!

Esdoorn, ahorn (Duits) of maple (Engels) wordt al eeuwenlang gebruikt in instrumenten en biedt een vol, veelzijdig geluid met een uniek speelgevoel.
16 juni 2022 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Veel hoog?

In akoestische gitaren klinkt esdoorn super transparant en biedt in vergelijking met ander klankhout meer hoog. Juist daarom zie je esdoorn vaker terug in de wat grotere modellen, want die constructies voegen meer laag toe en zo komt het geluid perfect in balans. Speel je graag akkoorden en zoek je een mooie volle sound voor een stevige strumpartij? Dan is zo’n jumbo model met esdoorn zeker het proberen waard.

Gelukkig is esdoorn veel meer dan een one trick pony, dus zien we dit klankhout de laatste tijd steeds vaker terug in kleinere akoestische modellen van de beste gitaarbouwers van de wereld met verbluffend resultaat. Esdoorn wordt niet voor niets in veel mandolines gebruikt voor wat extra volume en helderheid en vioolbouwers grijpen al eeuwen naar esdoorn, dus dit klankhout kan prima zonder een grote body. Luister eens naar deze 12-snarige Collings. Kraakhelder, vol, rijk en een geweldig instrument voor in de studio én in een band!.

Is esdoorn het perfecte klankhout voor akoestische gitaren? Het zou zomaar kunnen, het is in elk geval één van de mooiste houtsoorten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze ‘birdseye’ maple van Ramirez.

Esdoorn biedt gitaristen héél véél, want er worden ook prachtige gitaarhalzen én fretboards van gemaakt.

En wat zou een Gibson Les Paul zijn, zonder een maple top?

En dan is er de ‘tigerstripe’ zoals op deze Collings. Dat ziet er totaal anders uit, maar is óók esdoorn:​

Wat dacht je van ‘quilted maple’?​

Voor een goede indruk van esdoorn in een akoestische gitaar moet je bijvoorbeeld eens luisteren naar Here comes the sun van The Beatles, want dat is het typische geluid van een Gibson J200 met die glorieuze achter- en zijkanten van esdoorn. Esdoorn rijpt als goede wijn, dus de vintage gitaren uit die tijd klinken nu nog beter.

Een feest om op te spelen

In dit schema van Taylor zie je de veelzijdigheid van esdoorn terug, de nadruk ligt van nature iets meer op de midden-hoge en hogere frequenties en dat is iets waar slimme gitaarbouwers in hun constructie dankbaar gebruik van maken. Daarnaast biedt esdoorn een mooie mix van harmonische overtonen de je misschien kent van palissander en koppelt dat aan de solide, wat meer ‘woody’ basistonen die je misschien kent van mahonie. Wat klank betreft is esdoorn dus een mooie gulden middenweg die gitaristen daarnaast een unieke, directe speelervaring geeft, want het hout is zeer reflectief en supergevoelig. Speel je hard, dan klinkt de gitaar hard, speel je zacht dan kleurt esdoorn mooi met je mee. Door die directheid in het speelgevoel en het heldere, bijna luchtige geluid kan een gitaar van esdoorn echt voelen als een verlengstuk van je lichaam.

Wil je esdoorn eens proberen? We hebben standaard meer dan 800 gitaren op voorraad, akoestisch én elektrisch en daar zit heel veel esdoorn bij. Kom dus gerust een keer langs. De koffie staat klaar!

Meer weten over andere tonewoods? Hier vind je een handig overzicht.


Aanmelden om een reactie achter te laten