Zo mooi klinkt Koa!

Super duurzaam, oogverblindend mooi, kraakhelder en warm geluid mét de belofte om nog mooier te worden door de jaren heen: dat is Koa.
8 september 2022 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Met dank aan onder meer Taylor is een mooi klankhout terug van nooit helemaal weggeweest: koa. Dit tropische hardhout groeit alleen in Hawaii en de muziek die daar vandaan kwam, was in de jaren ’20 van de vorige eeuw even razendpopulair. Grote gitaarbouwers uit die tijd speelden daar handig op in, dus maakte ook Martin een serie 018 modellen, helemaal van koa.

De Hawaiiaanse muziek raakte daarna wat uit de mode en zo raakte koa ook wat meer op de achtergrond bij gitaarbouwers. Gelukkig verdween het niet helemaal uit beeld, want onder meer voor een typisch Hawaiïaans instrument als de ukelele is er altijd dankbaar gebruik van gemaakt.  

Mooi klankhout

Koa is een heel interessant hout om instrumenten mee te maken, ten eerste dankzij de wilde en unieke tekeningen in het hout: golvend als een fijne surf-spot bij Honolulu. Dat alleen al geeft iedere koa gitaar een volstrekt eigen en uitgesproken gezicht. Daarnaast biedt koa een rijk, warm geluid met een kraakhelder, sprankelend hoog. Het laag is er al vanaf het begin, maar het mooie van koa is dat juist dat deel van het geluid zich verder ontwikkeld door de jaren heen. Dat maakt dat een gitaar van koa je ook na jaren nog kan verrassen met een steeds diepere sound.

Daarnaast heeft koa eigenschappen, die je als speler misschien niet direct hoort, maar wél voelt. Waar het ene klankhout heel direct kan reageren op hoe je speelt (zoals esdoorn), kan een ander klankhout (zoals palissander) dat effect wat meer dempen en is het hout iets meer de baas. Koa zit wat dat betreft heerlijk in het midden. Speel je hard, dan beweegt koa door de hoge aanraakgevoeligheid wel met je mee, maar het zorgt er ook voor dat je niet zomaar de bocht uitvliegt, want je hoort naast de speler óók het hout.

Geen wonder dat boutique builders over de hele wereld koa nooit helemaal zijn vergeten. Luister bijvoorbeeld maar eens naar deze Thompson 12-fretter in de handen van Leif de Leeuw.

Gitaarbouwer Santa Cruz verzamelt al jaren het meest exclusieve klankhout van over de hele wereld, met daaronder ook eeuwenoud hout uit onder meer Alaska en Nieuw Zeeland. In dat rijtje van sublieme houtsoorten past ook ‘vers’ koa.

Taylor loves koa

Gitaargigant Bob Taylor ontdekte jaren geleden al de unieke kwaliteiten van koa, maar was door beperkte beschikbaarheid wat spaarzaam met het gebruik ervan en koos ervoor om eerst flink te investeren in de aanplanting én ontwikkeling van koa. Die beslissing werpt nu vruchten af, want we zien steeds meer fantastische Taylors met koa voorbij komen: van de absolute top builders editions, tot en met die geweldige mini Taylors.

En sinds kort zijn daar ook twee modellen in de 7-serie aan toegevoegd met een flinterdunne matte finish die ervoor zorgt dat je als speler niet alleen hout hoort, maar ook hout voelt als je speelt. Dat directe, zelfs warme, contact met het hout zorgt voor een unieke speelervaring. 

Super duurzaam!

Omdat Koa alleen op Hawaii groeit, is het een relatief zeldzame houtsoort. Jaren geleden was het ruimschoots beschikbaar, maar dat kwam vooral doordat grote stukken bos werden gekapt voor de landbouw. Toen daar een eind aan kwam, werd het steeds moeilijker om koa te pakken te krijgen. Maar dankzij slimme samenwerking tussen lokale grondbezitters, houthandelaren een veel investeringen in nieuwe beplanting met een hoog rendement voor gitaarbouwers, is koa nu één van de meest duurzame houtsoorten waarvan we nu al kunnen zeggen dat het de komende 25 jaar nog volop beschikbaar zal zijn op een duurzame, verantwoorde manier. Meer over de zonnige toekomst van koa, lees je hier.

Wil je ook een keer koa zien, voelen en horen? We hebben standaard meer dan 1000 gitaren op voorraad, dus de koffie en de koa staan klaar in Dedemsvaart! 

Meer weten over andere tonewoods? Hier vind je een handig overzicht.


Aanmelden om een reactie achter te laten