Zo mooi klinkt Cocobolo!

Als we hier cocobolo zien dan zeggen we hier vaak coco-booh-la-la, want het is oogverblindend mooi! En dan die klank, wauw!
29 september 2022 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Cocobolo, of Dalbergia Retusa, is een ge-wel-dig klankhout. Het is overduidelijk familie van het veel gebruikte Indisch Palissander (Indian Rosewood) en biedt veel van dezelfde eigenschappen, zoals mooi, helder hoog en diep laag en combineert dat met de heerlijke, natuurlijke galm die past bij palissander. Cocobolo doet dat zéér krachtig en uitgesproken, sommige gitaarbouwers vergelijken het daarom wel eens met Koa, andere bouwers zetten het zelfs op één lijn met Braziliaans of Rio palissander en dat is de heilige graal van klankhout. Dat laatste is misschien wat veel eer, want ieder stuk klankhout is weer net éven anders, maar we hebben hier verschillende cocobolo kanonnen voorbij zien komen, waardoor we de vergelijking wel snappen. En dan die looks! Soms oogt cobobolo bijna als ‘gewoon’ palissander, maar als je een beetje geluk hebt, vind je cocobolo met hallucinerende rood/oranje patronen afgewisseld met donkerbruin en gitzwart. Waanzinnig!

Of hele fraaie ‘sapwood’ tekeningen, zoals op deze van McNally.

Cobobolo laat zicht verrassend goed combineren met bijna alle houtsoorten voor het bovenblad. Koppel het aan sitka sparren en dat mooie heldere hoog en diepe laag krijgt er vriendelijke, warme middentonen bij voor een fraaie balans. Voeg er een krachtig Adirondack bovenblad aan toe en zo trap je het gaspedaal van cocobolo nog wat dieper in. Lowden is één van de eerste grote bouwers die cocobolo op waarde wist te schatten en koppelde het tropische hout aan het zoete geluid van ceder en creëert zo iets magisch.

Beschikbaar maar bewerkelijk

Cocobolo groeit in heel Midden-Amerika en dan met name in en om Mexico, het wordt daarom ook wel Mexican Rosewood genoemd, maar dat klopt dus niet helemaal. Door het fraaie uiterlijk is cocobolo zeer gewild in de meubelindustrie en daar gaat het overgrote deel van cocobolo aan op. De gitaar-industrie vormt daar slechts een fractie van. Door de populariteit zijn er de afgelopen jaren door heel Midden-Amerika steeds meer herplantingsprogramma’s ontwikkeld en dat garandeert gelukkig de beschikbaarheid van cocobolo voor de komende jaren.

Veel gitaarbouwers roemen de klank en de looks van cocobolo, maar de structuur en olie-rijke houtporiën drijft ze soms ook tot wanhoop. Soms een beetje brokkelig en lastig te schuren, niet eenvoudig te lijmen en af te lakken.  Die bewerkelijkheid zie je terug in de prijs, want cocobolo is niet goedkoop. Maar als die elementen eenmaal onder controle zijn van de juiste handen, is het resultaat de moeite meer dan waard.

Wil je ook eens op een cocobolo gitaar spelen? In onze GitaarVilla in Dedemsvaart hebben we standaard meer dan 1000 gitaren op voorraad, dus de koffie en de cocobolo staan klaar!

Meer weten over andere tonewoods? In dit artikel leggen we de verschillen uit.


Aanmelden om een reactie achter te laten