Overdrives: Een Koopgids!

11 januari 2023 in
Davey van Essen
| Nog geen reacties

We zijn verliefd op de overdrive! Voor de meeste Fellows hier is het 't eerste pedaal dat we ooit kochten. Om je door de grote verscheidenheid aan beschikbare modellen te helpen, is hier een kleine kopers handleiding.

Hoe werken overdrives?

Overdrive ontstaat van nature als je een buizen versterker aanzwengelt en het volume flink opschroeft. Vanwege het volume van een buizenversterker was dit in de jaren 60 (voordat pedalen waren uitgevonden) niet voor iedereen weggelegd, laat staan vandaag de dag! Gitaristen vonden daarom een manier om dit te omzeilen door de luidsprekers van hun versterkers te vernielen. Dit resulteerde in een aantal geweldige geluiden, bijvoorbeeld: You Really Got Me van The Kinks. Dave Davies kreeg deze beroemde (of befaamde) toon door zijn luidspreker met een scheermesje kapot te slaan. 

Maar goed, hoe werkt een overdrive pedaal? Diodes in het circuit zorgen ervoor dat je signaal 'clipt', waardoor overdrives op basis van het circuit in twee hoofdgroepen worden verdeeld. Zachte clippers, en harde clippers.  

Beroemde zachte clippers zijn pedalen als de Ibanez TS808, de MXR Duke of Tone en de Nobels ODR1. Aan de harde-klip-kant van het spectrum hebben we de begeerde Klon Centaur over(priced)drive en de Boss Blues Driver.

Zachte Clippers

De meest populaire van alle overdrives zijn de soft clippers, die al sinds de jaren '70 bestaan. Soft-clippen gebeurt wanneer je gitaarsignaal de clean headroom overschrijdt en het plafond ervan bereikt. Hier wordt de golfvorm gecomprimeerd, waardoor een soepele soort gain ontstaat. Het bekendste type soft clipper, en overdrive in het algemeen, is de Ibanez Tubescreamer. 

Ibanez' Tubescreamer

De Tubescreamer is ontworpen door Ibanez in 1978. Er zijn veel versies zoals de TS808TS9 en de TS10. 

Het klassieke Tubescreamer-geluid heeft een mid-focus, waardoor het ideaal is om door een mix te snijden. Hij maakt het geluid van single coil gitaren (zoals Strats) vetter en maakt je geluid strakker en agressiever. Vanwege deze kwaliteit was (en is) hij zeer geliefd bij gitaristen als John Mayer, Stevie Ray Vaughan, Mark Tremonti en vele anderen!

Marshall's Bluesbreaker

Het circuit van de Bluesbreaker was technisch gebaseerd op een legendarische versterker: De Marshall Model 1962 Combo, alias de Bluesbreaker. Het kreeg deze naam vanwege Eric Clapton's gebruik van de versterker op het 'Beano' album van John Mayall and the Bluesbreakers.

In 1991 besloot Marshall een Bluesbreaker pedaal te maken. Hoewel het niet precies klonk als de versterker in kwestie, had het een eigen geluid. In tegenstelling tot de Tubescreamer is de Bluesbreaker sound zeer transparant en laag in gain. Ideaal voor rand van breakup tonen en het opvoeren van de gain van de versterker zonder het geluid te kleuren. Bekende gebruikers van het Bluesbreaker circuit zijn: John Mayer, Chris Buck, Mick Ronson, Joey Landreth en mede-Nederlander Paul Davids! 

Hard Clippers

Hard-clipping overdrive pedalen breiden je gitaarsignaal ook uit tot buiten de clean headroom. Maar in tegenstelling tot een zachte clipper, knippen deze het signaal gewoon af als het de headroom overschrijdt, wat een agressiever, scherper geluid oplevert. Hoewel ze harder aanvoelen, vinden veel spelers ze dynamischer en halen ze meer uit de volumeknop van hun gitaar. 

Pro Co RAT

De meeste distortion pedalen worden ondergebracht bij de harde clippers en de Pro Co RAT is misschien wel de populairste. In 1978 werd hij uitgevonden in Kalamazoo, MI. Scott Burnham en Steve Kiraly kwamen op het idee na het bespelen, repareren en aanpassen van alle beschikbare distortion-pedalen op de markt. Ze wilden een pedaal dat van overdrive naar distortion kon gaan en dan helemaal naar fuzz.

Van het originele RAT-pedaal worden vandaag de dag nog steeds talloze variaties gemaakt, maar het heeft ook veel bouwers geïnspireerd om pedalen te maken die aantoonbaar net zo goed zijn. Hier bij TFOA zijn we grote fans van de JHS Packrat. De Packrat is het ultieme eerbetoon aan de meer dan 40 jaar evolutie van het knaagdier en zijn impact op het geluid van de gitaar. Artiesten uit elk genre hebben de iconische tonen in deze onopvallende zwarte doos gebruikt om hun geluid te creëren, waaronder Nirvana, John Scofield, Pink Floyd, Metallica, REM, the Eagles, Jeff Beck en Radiohead. 


De Klon Centaur 

Het Klon circuit is een zeer controversieel onderwerp in de gitaarwereld. Het werd voor het eerst ontworpen door Bill Finnegan in 1991 en in die tijd waren er niet veel boutique pedaalbouwers, het toen astronomische prijskaartje van $395 was geen grote hit. Sindsdien is er echter een enorme hype ontstaan! Zoveel zelfs, dat een originele Klon Centaur tegenwoordig op de tweedehands markt tussen de 3000 en 7000 dollar kost. 

Hoewel het een harde clipper is, klinkt hij niet zo hard als een distortion omdat hij gemengd is met een clean boost circuit dat niet clipt, wat betekent dat je nog steeds je cleane gitaarsignaal kunt horen. Hierdoor behoudt de gitaar zijn dynamiek en "amp-achtige" geluid.

Als je (zoals de meeste gitaristen) niet dat absurde bedrag wilt uitgeven aan een pedaal zijn er veel Klones, deze zijn veel betaalbaarder, goed gemaakt en klinken (bijna...) net zo mooi! De Klon is een zeer rijke en gecomprimeerde drive, geweldig als je een amp-achtige distortion wilt. Hij is ook erg veelzijdig, hij kan gebruikt worden als een boost en hij stapelt geweldig met andere overdrives en distortions.

"Amp in a Box" Drives

Amp in a box drives zijn pedalen die gebaseerd zijn op iconische versterkercircuits zoals de Marshall Plexi, Vox AC30 en Dumble Overdrive Special. Ze zijn geweldig voor situaties waarin u niet uw eigen versterker kunt meenemen, maar toch een vergelijkbaar klinkende gain stage wilt. Je kunt ze ook gebruiken om je versterker een nieuwe vorm te geven, bijvoorbeeld: je kunt een deluxe reverb laten klinken als een scheurende Marshall! 

Enkele voorbeelden van amp in a box stijl drives zijn:
Catalinbread Galileo (Vox AC30)
Victory V1 Sherrif (Victory Sheriff)
Vertex Steel String Supreme (Dumble Steel String Singer)
Jackon Audio Twin Twelve (Silvertone 1484)

Er zijn veel versies van elk overdrive circuit, sommige trouw aan het origineel terwijl andere juist zijn aangepast. Uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur, de beste manier om een nieuwe drive te vinden is om ze gewoon te proberen! Hier bij TFOA hebben we veel overdrives, zowel vintage, modern als boutique. Je kunt ze online bestellen, maar als je de kans hebt, kom dan even langs in onze winkel! De koffie krijg je van ons. 

Aanmelden om een reactie achter te laten